Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie ;)

Mam mały problem, mały dlatego, że jest on do przeżycia ale chciałbym wiedzieć dlaczego tak się dzieje.

Mój problem polega na tym, że Windows 8.1 włącza się długo... To chyba dobre określenie gdy przypomnę sobie jak komputer włączał się przy zakupie lub kilka tygodni potem.

Cały proces wygląda następująco: Włączam komputer -> Pokazuje się logo HP(z tej firmy mam komputer) -> po chwili pojawia się czarne tło które trwa kilka sekund a na końcu pojawia się ekran powitalny który również trwa długo, dobrych kilka sekund.

Wyłączenie programów przy autostrarcie nic nie pomaga jak i czyszczenie rejestrów. Moim jedynym rozwiązaniem jest fakt, że programy instaluje na dysku gdzie mam system. Ale czy to faktycznie tego wina nie jestem pewien.

Czy istnieje jakaś możliwość przyspieszenia startu komputera?

Opublikowano

Szczerze mówiąc nie wiem co to jest i gdzie mógłbym to włączyć/wyłączyć. Jeśli chodzi o czas to jakieś 20-30 sekund.

Najbardziej drażni mnie to, że laptop który ma dobre 8 lat i Windows XP włącza się szybciej :D

Opublikowano

20-30 sekund to dla Ciebie taki zły czas? :D ehh ten postęp :D mój lenovo g510 z core i7 i hdd 5400rpm po świeżo postawionym systemie (win 8.1) po instalacji sterowników startował w najlepszym razie 15 sekund, a po dłuższym użytkowaniu 20 sekund i nawet w górę to nic dziwnego :) Tak mi się przynajmniej wydaje :)

Jeśli masz włączone fast boot, w autostarcie poustawiane wszystko tak jak trzeba i w miarę zadbany komputer, to nie wiem czy da się jeszcze cokolwiek zrobić :) System po dłuższym użytkowaniu na pewno nie pracuje tak dobrze jak świeżo postawiony, nawet jesli dobrze o niego dbasz ;) Możesz ewentualnie przeskanować komputer w poszukiwaniu wirusów, bo ostatnio znowu się tego namnożyło

Opublikowano

Zwroćcie uwagę na treśc pierwszego posta:

To chyba dobre określenie gdy przypomnę sobie jak komputer włączał się przy zakupie lub kilka tygodni potem.

Zobacz w opcjach CClanera co faktycznie Ci się włacza bo wyłaczenie przez menadżer zadań nie zawsze działa.

Co gorsza oszukuje, bo pokazuje że jest wyłączone a działa.

A może akutat wyłączyleś coś co przyspieszało start systemu.

Może to kwestia jakiegoś programu np antywira, bo potrafią spowolnić start systemu.

Może instalacja Windows 8.1 na Windows 8 zrobiła bałagan i stąd te spowolnienie.

Wrzuć może fotki od Siebie z menadżera zadań i CClanera

9255827Przechwytywanie.PNG

5863000y.PNG

Opublikowano

Nie pisałem, że 20-30 sekund to długo po prostu byłem w szoku gdy kupiłem komputer włączyłem go i nie mijało 10 sekund i mogłem z niego korzystać.

Jeśli chodzi o fast boot to nic takiego nie znalazłem, żadna taka opcja w "zasilanie" nie jest dostępna. Próbowałem przez msconfig włączać komputer z większym użyciem procesora i ramu (8 rdzeni i 16 GB ramu) ale kompletnie nic to nie dało.

Co do zadbania o komputer to staram się na bieżąco używać ccleaner'a itp. Antywirus nie jest problem ponieważ komputer z McAfee, bez niego a teraz z Avastem włącza się podobnie.

W autostarcie (menadżera) mam sporą listę do włączenie ale włączają się tylko programy od grafiki i dźwiękówki ponieważ nie wiedziałem czy można to wyłączyć.

Edit: Prawdą jest, że gdy kupiłem komputer na komputerze był Windows 8 a dopiero potem zrobiłem upgrade do 8.1. Czy 8 mogła zostawić jakieś pliki które są nie potrzebne a tylko spowalniają czas włączenia komputera?

(Fotki dodam z rana)

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- z czym to się wiąże: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

- ustawienie rozruchu na 8 rdzeni i 16GB pamięci nic nie daje - to popularny w sieci fake - ustaw z powrotem na domyślne

- niektóre komputery mają w biosie funkcję fast boot - jesli masz skorzystaj

- wyłącz całkowicie zbędne usługi i funkcje(te co najbardziej pomagają to indeksowanie + Windows Search oraz przywracanie systemu ale mogą być tobie potrzebne) w tym zapisywanie i tworzenie rejestrów, logów itp

- wyłącz updatery programów(w tym Java i Flash - aktualizuj co jakiś czas ręcznie)

- skorzystaj z systemowego narzędzia do oczyszczania dysku i usuń stare aktualizacje

- zaawansowane funkcje tego narzedzia - w Uruchom wpisz polecenie: %Systemroot%\system32\cmd.exe /c cleanmgr /sageset:65535 & cleanmgr /sagerun:65535  - enter - zaznacz wszystkie ptaszki i wykonaj

- zoptymalizuj plik i rozmiar pamięci wirtualnej - ustaw stałą wartość a jej rozmiar ustal na 512MB - jesli kiedyś zabraknie, otrzymasz stosowny komunikat i zwiększysz - ale to może wystąpić tylko w przypadku 1 programu na 100

- pozostaje jeszcze kwestia optymalizacji Prefetch - skasuj zawartość tego folderu(w Windows) i wyczyść komputer jak zwykle to robisz(może być CCleaner) - zrób 3-4 restarty komputera i normalnie przez kilka minut korzystaj z tych programów co zwykle - sprawdź w katalogu Prefetch czy odbudował się plik Layout.ini - jeśli nie, to zrób to ręcznie wpisując w wiersz polecenia taką komendę: Rundll32.exe advapi32.dll ProcessIdleTasks (pomijasz ten krok jeśli Layout.ini odbudował się) - wykonaj restart - po restarcie odczekaj 5-8 minut aż wystartują wszystkie opóźnione usługi(podejrzysz to sobie w Menedżerze zadań Windows Ctrl+Shift+Esc) - teraz możesz zdefragmentować dysk/partycję systemową - uwaga: nie ma sensu robić tego częściej jak raz na miesiąc, najlepiej po aktualizacjach

Nic więcej nie da się zrobić poza reinstalką systemu i zmianą programów na lżejsze.

P.S. McAfee i Avast to nienajlepsze antywirusy i ociężałe - ale nie ingeruję każdy używa co lubi. Na upartego w Windowsie 8/8.1 wystarczy Windows Defender(od tych wersji systemu ma w sobie również antywira) + UAC + systemowa zapora - jesli do tego masz jeszcze ruter z dobrze skonfigurowaną zaporą sprzetową + odpowiednia konfiguracja programów i zapory systemowej pod ustawienia rutera, to możesz czuć się bezpieczny.

Opublikowano

Mam problem... :/

Wczoraj wieczorem czyściłem rejestry dzięki ccleaner'a i nie restartowałem komputera a dziś nie mogę go włączyć. Po zniknieciu loga HP które się pojawia przy starcie pojawia się niebiesko tło o problemie i wydaje mi się, że błędem jest coś związanego z rejestrami ale ciężko to wyłapać bo od razu komputer się restartuje. Moją deską ratunku było przywrócenie systemu o kilka dni z płyty na której mam system jednak nic z tego. Niby kończy przywracanie ale pojawia się komunikat: "Wystąpił nieokreślony błąd podczas przywracania systemu. (0x80070131)". Odświeżenia komputera również kończy się nie powodzeniem.

Czy mogę jakoś rozwiązać mój problem?

Jeśli format jest ostatecznością to czy będę miał szansę odzyskać oryginalność Windowsa po formacie?

Opublikowano

A opcja napraw komputer? Można ją wybrać podczas startu po włożeniu płyty: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Narzędzie do naprawy systemu podczas uruchomienia.

Z orginalnością nawet po formacie nie ma problemu.

Klucz jest w biosie.

Gdybyś robił format, pamiętaj żeby przedtem skopiować potrzebne pliki, dane, bo stracisz je bezpowrotnie.

Chyba że Masz je na innej partycji, a sformatujesz tylko systemową.

CClaner jest naprawdę narzędziem którym cieżko spowodować problem z systemem.

Musiałeś coś skasować z partycją recovery lub sektorem rozruchowym.

Opublikowano

Komputer został sformatowany niestety straciłem kilka plików jednak to nic do tego co mógłbym stracić z innych partycji. Plus jest taki, że komputer włącza się jakbym go co dopiero kupił. Cały system ładuje się w jakieś 10sekund.

Teraz muszę wszystko zainstalować. Polecacie instalacje programów na innym dysku niż systemowy czy nie ma to znaczenia?

Jeśli chodzi o Ccleaner'a to możecie mieć rację bo oprócz niego korzystałem jeszcze z Ashampoo WinOptimizer i to ten program mógł zrobić mi takie zamieszanie.

I jakiego Antywirusa polecacie bo nie jestem przekonany do tego oryginalnego od Windowsa czy lepiej abym się do niego przekonał?

Opublikowano

Szybki jesteś. Za szybki. Jak już stawiałeś to trzeba było stawiać Windows 8.1: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Potem podać model. wiktorynek Znalazł by Ci najnowsze sterowniki.

Byś miał wszystko dograne, świeże.

Instalacja na systemowym.

Antywir darmowy czy płatny?

Poszukam coś fajnego w promocjach. Może Ashampoo Anti-Malware? Jest na silniku Bitdefendera i Emisoftu.

Jest na niego promo na 6 miesięcy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Tutaj strona producenta: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Zacznij od aktualizacji biosu, o ile tego nie Zrobiłeś.
Producent pisze nawet: HP zdecydowanie zaleca niezwłocznie przejściu do tej wersji systemu BIOS.
Potem sterowniki Chipsetu.
Żeby było łatwiej strona po polsku: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Ale na angielskiej są  raczej nowsze, np te do biosu.
Czy jest sens instalować te sterowniki diagnostyczne?
Pakiet ten zawiera oprogramowanie HP PC Hardware Diagnostics UEFI do zgodnych modeli komputerów i systemów operacyjnych. HP PC Hardware Diagnostics UEFI zapewnia diagnostykę sprzętu zgodnych modeli komputerów opartą na UEFI, która jest używana do sprawdzenia, czy system funkcjonuje prawidłowo. Dodatkowo umożliwia zarządzanie systemem BIOS i innym oprogramowaniem sprzętowym urządzeń w systemie, a także ich aktualizowanie.

Opublikowano

Nie warto instalować takich narzędzi - balast i śmietnik.

1. tak jak napisał slawektor BIOS

2. firmware napędu - wybierz odpowiednią wersję

3. uaktualnij system do win 8.1

4. sterowniki chipsetu te ze strony HP 9.4.0.1023, a następnie popraw tymi: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

5. sterowniki grafiki zintegrowanej(nie musisz instalować jeśli nigdy nie masz zamiaru z niej korzystać - jeśli chcesz zainstalować to na czas tej operacji wyjmij zewnętrzną kartę grafiki)

6. sterowniki IMEI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

7. sterowniki IRST exe: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

8. lan i audio ze strony HP

To wszystko reszty nie trzeba a nawet nie zalecam.

Opublikowano

Dziękuję serdecznie za pomoc, zakładając ten temat chciałem tylko przyspieszyć start komputera. Jak się jednak okazało format więcej naprawił niż mógłbym się spodziewać. Dziękuję za porady i poświęcony czas. Dobrze wiedzieć, że są osoby które służą pomocą innym :)

P.s: Czy jest jakiś program który powie jaki jest cd-key do systemu? W biosie nic takiego nie ma albo ja nie potrafię tego znaleźć. :/

Opublikowano

Jak zainstalujesz system i masz kompa podłączonego do internetu, to powinien się sam aktywować - czasem trzeba trochę poczekać. Klucz można wydobyć:

- Windows 8 Product Key Viewer

- Windows 8.1 Product Key Finder Ultimate

Opublikowano

jest takie stare powiedzenie :D format czyni cuda , a jak się za pierwszym razem nie dzieją cuda robi się jeszcze raz format :D 

Opublikowano

Product Key Finder sprawił, że nie mam już czym się martwić. :) Muszę zapamiętać to powiedzenie :D

Mam jeszcze takie małe pytanko : Czy warto robić jakie kolwiek aktualizacje przez "Windows Update"?

Jeśli tak to czy aktualizować wszystko co jest do zaktualizowania czy instalować tylko niektóre aktualizacje?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie