Skocz do zawartości

Win 8.1 -- Obcieta grafika w grach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Czy ktos mi powie, dlaczego przy odpalaniu niektorych gier proporcje obrazu sa takie jak powinny, czyli 16:9, a w niektorych przypadkach 4:3 ?

Czy da sie jakos wymusic kadrowanie obrazu do formatu 16:9 we wszystkich grach jakie uruchamiam ?

Tak jest np z NFSMW

W zalaczniku info o karcie graficznej.

Dzieki za pomoc:)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

NFS MW nie współpracuje (oficjalnie) z panoramicznymi rozdzielczościami

moze i oficjalnie nie, ale nie do konca sie z toba zgodze.. na win XP i 7 jak pamietam nie bylo tego problemu - mialem monitor 24 cali, ktorego format wyswietlania obrazu byl 16:10 i gra dopasowywala sie automatycznie do rozmiarow monitora.. czy to moze miec zwiazek, ze w tamtym komputerze mialem wmontowana nVidie i domyslne ustawienia od nich (w ktorych prawdopodobnie ustawione juz bylo skalowanie obrazu) ?

Opublikowano

Domyślnie laptopy Lenovo, Acer, HP - wszystkie co miałem (każdy procek z rodziny Sandy/Ivy jeśli o to chodzi) wyświetlały wypośrodkowany 4:3

Trzeba ustawiać w panelu Intel 'dopasowywanie do ekranu' czy coś w ten deseń, dopiero obraz był na fullskrinie

Opublikowano

Domyślnie laptopy Lenovo, Acer, HP

o ile na Dellu (mojej matki) jest zainstalowana (chyba zintegrowana to jest) Intell HD Graphics i normalnie podlaczona nVidia, o tyle na moim Sony nie ma niczego innego poza AMD Radeon, a i nie ma nigdzie ustawien (albo ich nie widze, choc sprawdzam jak idiota za kazdym razem wszystkie mozliwe), ktore pozwolilyby mi jakoby wymusic kadrowanie/rozciaganie obrazu na fullscreen..