doktor29 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 Witam... Posiadam 2 fizyczne dyski (ssd+normalny hdd) na normalnym dysku hdd mam windowsa 7 na ssd zainstalowalem win 8.1 problem poega na tym ze nie mam tego ladnego graficznego wyboru systemow ktory ma sie odpalic ;/ Pojawia sie tylko raz przy pierwszym uruchomieniu windowsa 8 zaraz po instalacji.. i niestety kazdy kolejne uruchomienie to pokazuje brzydkie stare czarnobiale opcje z wyborem systemu. Jakies sugestie dlaczego tak moze byc? zalezy mi na tym graficznym wyborze ktory windows ma wstac Dodam tylko ze 7 jest jako glowny i dopiero po 7 instaluje 8.1 a mimo to jest ten stary menedzer rozruchu jak ktos ma jakies pomysly prosze o pomoc:) Cytuj
razor1995 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 Zbootuj z płytki Windows 8, napraw komputer, wybierz CMD i wklep: bootrec /fixmbr bootrec /fixboot bootrec /rebuildbcd Przywróci to bootlpader Windows 8, wykryje se7ena i doda go. Cytuj
doktor29 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 taki miaem zamiar tylko problem w tym ze nie mam opcji napraw komputer... jest tylko instalacja wina modyfikowanego windowsa8 od A-Team? czy problem lezy gdzies indziej ? Cytuj
joe1993 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 Czystego pobierz . Wypal i wtedy zbotuj (po pobraniu sumki check ) Cytuj
razor1995 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 No to jak jesteś w instalatorze - kliknij SHIFT+F10 i wklep tam te polecenia Cytuj
doktor29 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 niestety nic to nie dalo :/ przy ostatnim poleceniu rebuildbcd, pomyslalo chwilke i wyskoczylo ze zidentyfikowanych zainstalowanych systemow:0 Cytuj
razor1995 Opublikowano 10 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 Też tak miałem, ale wtedy cały bcd był wywalony. Zawsze możesz podmienić bootmgr na ten z 8 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ( podmoeniasz na aktywnej partycji). Cytuj
doktor29 Opublikowano 10 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2015 niestety dalej to samo :/ Cytuj
doktor29 Opublikowano 11 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2015 udalo sie wkoncu wkleje co i jak moze sie komus kiedys przyda bootrec /rebuildbcdbcdedit /export c:\bcdbackup attrib c:\boot\bcd -h -r -s ren c:\boot\bcd bcd.old bootrec /rebuildbcd takie komendy polecialy i zalapalo Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi