Skocz do zawartości

Instalacja Windows 8, 8.1 0x0000005C

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem posiadam laptopa firmy Acer oto jego parametry:

Model: Acer Z96s

Procesor: Intel Core 2 Duo 2.4 Ghz

Ram: 4 Gb DDR2

Karta graficzna: Nvidia gforce 8600M GS

Dysk Twardy: Hitachi HTS722020K9SA00

Cały problem polega na tym że podczas bootowania instalatora Windowsa 8 (próbowałem różne wersję mój pc obsługuje tylko x86) występuje następujący błąd :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wiem że jest to związane z brakiem obsługi mojego dysku twardego. Bios mam aktualny i nie działa na PAT. Aktualnie mam zainstalowany system Windows 10 lecz ze względu na to że komputer nagannie się na nim zwiesza ( w 7 problem nie występuje) chwilowo na tym systemie nie mam zamiaru pozostać.

Proszę o pomoc i pozdrawiam. Gacek

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem posiadam laptopa firmy Acer oto jego parametry:

Model: Acer Z96s

Procesor: Intel Core 2 Duo 2.4 Ghz

Ram: 4 Gb DDR2

Karta graficzna: Nvidia gforce 8600M GS

Dysk Twardy: Hitachi HTS722020K9SA00

Cały problem polega na tym że podczas bootowania instalatora Windowsa 8 (próbowałem różne wersję mój pc obsługuje tylko x86) występuje następujący błąd :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wiem że jest to związane z brakiem obsługi mojego dysku twardego. Bios mam aktualny i nie działa na PAT. Aktualnie mam zainstalowany system Windows 10 lecz ze względu na to że komputer nagannie się na nim zwiesza ( w 7 problem nie występuje) chwilowo na tym systemie nie mam zamiaru pozostać.

Proszę o pomoc i pozdrawiam. Gacek

Użyj programu gparted jak masz jakies dane to wywal partycje. 

Dodatkowo spróbuj tym:

Trzeba odpalić z płyty instalatora WinRE konsola (shift+f10) i przy pomocy polecenia diskpart do partycjonowania

diskpart

list disk

select disk X

clean

exit 

Poczyści to mbr i cały układ partycji (wywala wszystko jak dysk zaraz po zakupie) - czasem są jakieś błędy logiczne które tylko w taki sposób da się wyeliminować.

Opublikowano

W biosie mam wybór między ahci i ide.

Dysk twardy był zerowany przy pomocy MHDD w zeszłym tygodniu a potem skanowany przy pomocy HD tune. Nie posiada bad sectorów.

Używam czystej instalacji 8.

Dodam jeszcze że przeniosłem się na 7 wczoraj. Lecz nadal zależy mi na 8 ze względu na wydajność. 

Sumy kontrolne się zgadzają. A windowsa nie mogę zainstalować z oryginalnej płytki. Dodatkowo to samo się pojawia przy instalacji z Pendriva i dysku twardego.

Opublikowano

W biosie mam wybór między ahci i ide.

Dysk twardy był zerowany przy pomocy MHDD w zeszłym tygodniu a potem skanowany przy pomocy HD tune. Nie posiada bad sectorów.

Używam czystej instalacji 8.

Dodam jeszcze że przeniosłem się na 7 wczoraj. Lecz nadal zależy mi na 8 ze względu na wydajność. 

Sumy kontrolne się zgadzają. A windowsa nie mogę zainstalować z oryginalnej płytki. Dodatkowo to samo się pojawia przy instalacji z Pendriva i dysku twardego.

A próbowałeś z poziomu windowsa instalować?, często pomaga .

Opublikowano

EUREKA !! Ta podpowiedź z wierszem poleceń i cleanem dysku mi pomogła i zainstalowało się! Bardzo dziękuje za pomoc!