gacekvega Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2015 Witam Mam pewien problem posiadam laptopa firmy Acer oto jego parametry: Model: Acer Z96s Procesor: Intel Core 2 Duo 2.4 Ghz Ram: 4 Gb DDR2 Karta graficzna: Nvidia gforce 8600M GS Dysk Twardy: Hitachi HTS722020K9SA00 Cały problem polega na tym że podczas bootowania instalatora Windowsa 8 (próbowałem różne wersję mój pc obsługuje tylko x86) występuje następujący błąd : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Wiem że jest to związane z brakiem obsługi mojego dysku twardego. Bios mam aktualny i nie działa na PAT. Aktualnie mam zainstalowany system Windows 10 lecz ze względu na to że komputer nagannie się na nim zwiesza ( w 7 problem nie występuje) chwilowo na tym systemie nie mam zamiaru pozostać. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Gacek Cytuj
Gość Jakub.K Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 Witam Mam pewien problem posiadam laptopa firmy Acer oto jego parametry: Model: Acer Z96s Procesor: Intel Core 2 Duo 2.4 Ghz Ram: 4 Gb DDR2 Karta graficzna: Nvidia gforce 8600M GS Dysk Twardy: Hitachi HTS722020K9SA00 Cały problem polega na tym że podczas bootowania instalatora Windowsa 8 (próbowałem różne wersję mój pc obsługuje tylko x86) występuje następujący błąd : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Wiem że jest to związane z brakiem obsługi mojego dysku twardego. Bios mam aktualny i nie działa na PAT. Aktualnie mam zainstalowany system Windows 10 lecz ze względu na to że komputer nagannie się na nim zwiesza ( w 7 problem nie występuje) chwilowo na tym systemie nie mam zamiaru pozostać. Proszę o pomoc i pozdrawiam. Gacek Użyj programu gparted jak masz jakies dane to wywal partycje. Dodatkowo spróbuj tym: Trzeba odpalić z płyty instalatora WinRE konsola (shift+f10) i przy pomocy polecenia diskpart do partycjonowania diskpart list disk select disk X clean exit Poczyści to mbr i cały układ partycji (wywala wszystko jak dysk zaraz po zakupie) - czasem są jakieś błędy logiczne które tylko w taki sposób da się wyeliminować. Cytuj
exe9812q Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 jezeli 10 dziala to i 8 powinna dzialac 8 oryginal czy mod ? sumy kontrolne sie zgadzaja ? wykonujesz "czysta" instalacje ? w biosie masz : sata, ahci czy ide ? Cytuj
balusiek Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 10-tka działa.... ale "nagannie się na nim zwiesza". Moim zdaniem sprzęt na dzisiaj nie ma wsparcia. Wracam do 7-ki i czekam, może w końcowej wersji 10-ka pójdzie? Cytuj
gacekvega Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2015 W biosie mam wybór między ahci i ide. Dysk twardy był zerowany przy pomocy MHDD w zeszłym tygodniu a potem skanowany przy pomocy HD tune. Nie posiada bad sectorów. Używam czystej instalacji 8. Dodam jeszcze że przeniosłem się na 7 wczoraj. Lecz nadal zależy mi na 8 ze względu na wydajność. Sumy kontrolne się zgadzają. A windowsa nie mogę zainstalować z oryginalnej płytki. Dodatkowo to samo się pojawia przy instalacji z Pendriva i dysku twardego. Cytuj
VACek Opublikowano 2 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2015 W biosie mam wybór między ahci i ide. Dysk twardy był zerowany przy pomocy MHDD w zeszłym tygodniu a potem skanowany przy pomocy HD tune. Nie posiada bad sectorów. Używam czystej instalacji 8. Dodam jeszcze że przeniosłem się na 7 wczoraj. Lecz nadal zależy mi na 8 ze względu na wydajność. Sumy kontrolne się zgadzają. A windowsa nie mogę zainstalować z oryginalnej płytki. Dodatkowo to samo się pojawia przy instalacji z Pendriva i dysku twardego. A próbowałeś z poziomu windowsa instalować?, często pomaga . Cytuj
gacekvega Opublikowano 3 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2015 Z poziomu windowsa po pierwszym restarcie to samo. Nie da się do instalki z w8 wrzucić sterowników tak jak się to robiło w xp. Może takie coś zadziała. Cytuj
Gość chy Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2015 EUREKA !! Ta podpowiedź z wierszem poleceń i cleanem dysku mi pomogła i zainstalowało się! Bardzo dziękuje za pomoc! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi