Skocz do zawartości

Pomoc w dobraniu sterowników pod system operacyjny Windows 8,1 Pro x64 Update 3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam proszę o pomoc w dobraniu odpowiednich sterowników dla Dell Insiron n7110, Podaję stronę producenta [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], takich aby laptop działał mi najwydajniej jak tylko to możliwe, dobierając pod względem maksymalnej wydajności sterowniki, dla mojego sprzętu, zwłaszcza dla chipsetu, który znajduje się w tym laptopie. Z całego sprzętu to bluetooth, zostawił bym, na sofcie i sterowniku od Microsoftu. Które urządzenie jest oprogramowaniem, a które sterownikiem - Generic Bluetooth Adapter i  moduł wyliczający Bluetoooth firmy microsoft, czy to możliwe, że są dwa urządzenia bluetooth, jak mam to rozumieć, w załaczniku, do tego zapytania znajduje się screen bez tytułu2.

Na tym, od Microsoftu, tylko nie wiem czy na, Generic Bluetooth Adapter czy na Moduł Wyliczający Bluetooth Firmy Microsoft, działa w obie strony, przesyła z laptopa na smartfona i odwrotnie, jeżeli zainstaluję zewnętrzny sterownik, z software, ze strony della ten >Intel Centrino Wireless Bluetooth Adapter, Advanced-N 6230 Bluetooth v3.0 + HS Application - Network_Intel_BT_W84_A00_Setup-705KJ_ZPE.exe | Hard-Drive (34 MB), to bluetooth działa tylko w jedną stronę, przesyła z laptopa na smarfon, ze smartfona na laptop, przy próbie wysłania pisze że nie można połączyć. Dzwoniąc na infolinię della gościu podał mi tą stronę [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], powiedział że na tej stronie nie ma błędów, w opisie poszczególnych sterowników, oraz są częstrze aktualizację sterowników niż na tej stronie oficialnej producenta [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] . Rozmawiająć z gościem z infolinii, wypytałem go o to jak wygląda sytuacja zamieszczania sterowników na stronę della. Otóż dell dostaje kilka sterowników np od Intela dla Chipsetu, testuje je i zamieszcza je na swoją stronę szczególnie na tej stronie [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] konsultant dell zapewniał mnie że są wszystkie sterowniki testowane sprawdzane itd...Dziwi mnie tylko fakt, że są strasznie przestarzałe, bo w porównaniu intel dla mojego chipsetu ma sterowniki z 2014r. a dell w porównaniu dla Intel HM67 Chipset Driver ma z 25/10/2012 jest to wersia - 9.3.0.1021, a Intel ma z 03-02-2014r. wersia 10.0.13, tutaj link> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]tylko nie wiem co dokładnie oznacza - Intel® Chipset Device Software (INF Update Utility), czy to jest napewno sterownik czy tylko aktualizacja dla Intel HM67?

Podaję [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W Przypadku instalacji sterownika, Intel Management Engine Interface Driver, w menagrzeże urządzeń jest mrugnięcie i jak się wejdzie w Menagrzer Urządzeń/Urządzenia Systemowe/ Otworzy się Intel Management Engine Interface, to po zainstalowaniu jest w menagrzeże urządzeń, jest nowsza wersia w załaczniku screeny bez tytułu3 i bez tytułu6, przedstawiający tą sytuację.

Problem wygląda następująco Gdy Inst nowszaaluję  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  tą wersię > [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], to w menagrzeże urządzeń nie mam powiadomienia dźwiękowego, ani mrugnięcia. Po zainstalowaniu tego sterownika nadal, w Menagrzeże Urządzeń jest stara wersja, tego sterownika, w załączniku screen, bez tytułu1. Ten ze strony Intela, jest nowszy sterownik dla intel huron river hm67, od tego co jest na stronie della. Czy te nowsze wersie sterowników, ze strony intela, są wydajniejsze od tych na stronie producenta laptopa czyli della?

Bardzo Proszę o pomoc w tym temacie, oraz o wyczerpujące odpowiedzi na moje wątpliwości.

Pozdrawiam Serdecznie

Z Poważniem wolfwhite1608

Opublikowano

Nie masz na stronie Dell wsparcia dla Win 8.1, a ja Twojego lapka w rękach więc jadę na wyczucie:

0. Zacznij od aktualizacji biosu do najnowszej wersji jeśli takiej nie masz zainstalowanej.

1. IMEI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub jakby nie działał czy nie chciał zainstalować to ze strony Dell do Win 8 w trybie zgodności z Win 8

2. Chipset: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3. IRST: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pobierz exe

4. Zintegrowana grafika Intela: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pobierz zip

5. Grafika NV: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

6. Realtek Card Reader: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

USB 3.0 jest wbudowane w system Win 8.1 więc jest zbędne, ale nie wiem czy nie masz tam dodatkowego kontrolera do USB 3.0 - jeśli tak to port bedzie działał w trybie 2.0 bez sterownika. Pozostałe sterowniki jesli nie ma żółtych znaczków w menedżerze urządzeń i wszystko działa w najlepszym porządku są zbędne - jeśli czegoś brakuje lub masz problem pisz.

Uwaga: zdarza się że do grafiki pasują tylko sterowniki ze strony producenta laptopa - jesli tak sie u ciebie zdarzy, to masz problem - nie będziesz mógł używać Win 8.1, bo Dell nie wspiera tego lapka dla Win 8.1

Opublikowano

Uwaga: zdarza się że do grafiki pasują tylko sterowniki ze strony producenta laptopa - jesli tak sie u ciebie zdarzy, to masz problem - nie będziesz mógł używać Win 8.1, bo Dell nie wspiera tego lapka dla Win 8.1

Ale jeśli windows 8.1 znajdzie sobie sterownki do karty graficznej to wciąż nie będzie mógł używać latptopa?? :eek:

Bo dell przestał wspierać ten sprzęt :D

Opublikowano

Tu chodzi o współpracę technologii nVidia Optimus, integra vs dedykowana(przełączanie) - po prostu tak jest, że czasem u niektórych producentów, nie pasują sterowniki generyczne. Większym problemem są sterowniki do karty dedykowanej NV - jesli na stronie Della nie ma takich sterowników do Win 8.1(a nie ma), to pozostaje wierzyć w sterowniki generyczne. Niestety system Win 8.1, ani żaden inny system nie ma takich sterowników zintegrowanych, bo one ważą 500MB - z resztą pokazuje to żółty znaczek na screenie.

Opublikowano

Tu chodzi o współpracę technologii nVidia Optimus, integra vs dedykowana(przełączanie) - po prostu tak jest, że czasem u niektórych producentów, nie pasują sterowniki generyczne. Większym problemem są sterowniki do karty dedykowanej NV - jesli na stronie Della nie ma takich sterowników do Win 8.1(a nie ma), to pozostaje wierzyć w sterowniki generyczne. Niestety system Win 8.1, ani żaden inny system nie ma takich sterowników zintegrowanych, bo one ważą 500MB - z resztą pokazuje to żółty znaczek na screenie.

W bazie MS jest wiele sterowników system po zainstalowaniu rozpoznaje sprzęt w laptopie i pobiera z WU.

Więc proszę nie pisz już że jak producent "NIE WSPIERA" to nie należy instalować windows :D

Opublikowano

@nemo1960 - z całym szacunkiem, ale gdzie ja napisałem, że nie należy instalować? - jakbym tak napisał, to bym nie podawał sterowników do Win 8.1 Po drugie czy ty sądzisz, że te z bazy MS są inne, lepsze niż generyczne czy dedykowane ze strony Dell? - ja absolutnie w żadnym wypadku nie polecam instalacji z WU bo najczęsciej kończy się to niebieskim lub czarnym ekranem, do tego stopnia, że można mieć najnowsze i zupełnie prawidłowe sterowniki, a WU proponuje swoje - nierozważny użytkownik instaluje i system już nie wstaje. Daj koledze zainstalować, to co ma podane, a potem w razie czego będziemy myśleć.

Opublikowano (edytowane)

@nemo1960 - z całym szacunkiem, ale gdzie ja napisałem, że nie należy instalować? - jakbym tak napisał, to bym nie podawał sterowników do Win 8.1 Po drugie czy ty sądzisz, że te z bazy MS są inne, lepsze niż generyczne czy dedykowane ze strony Dell? - ja absolutnie w żadnym wypadku nie polecam instalacji z WU bo najczęsciej kończy się to niebieskim lub czarnym ekranem, do tego stopnia, że można mieć najnowsze i zupełnie prawidłowe sterowniki, a WU proponuje swoje - nierozważny użytkownik instaluje i system już nie wstaje. Daj koledze zainstalować, to co ma podane, a potem w razie czego będziemy myśleć.

Sądze że stwierdzenie że nie "będę mógł używać" jest jednoznaczne z -> nie instaluj bo nie będziesz mógł używać ;)

to masz problem - nie będziesz mógł używać Win 8.1

:D

W przypadku jak producent nie wspiera danego sprzętu pozostaje WU albo szukanie jakichś modowanych sterowników.

Wiem zdanie się na sterowniki z WU jest dla niektórych niewyobrażalne ale w pełni zadowalają zwykłego użytkownika jaki ja jestem.

Są to pełne wersje sterowników bez zbędnych dodatków typu Catalyst Control Center aczkolwiek nie zawsze najnowsze :)

I po instalacji takich sterowników NIGDY nie zobaczyłem ani niebieskiego ani czarnego ekranu.

Wręcz przeciwnie po instalowaniu "DEDYKOWANYCH" to mi się zdarzało

Ps

cały czas mówię o windows 8 i wyżej ;)

Edytowane przez nemo1960
Opublikowano

Nie masz na stronie Dell wsparcia dla Win 8.1, a ja Twojego lapka w rękach więc jadę na wyczucie:

0. Zacznij od aktualizacji biosu do najnowszej wersji jeśli takiej nie masz zainstalowanej.

1. IMEI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub jakby nie działał czy nie chciał zainstalować to ze strony Dell do Win 8 w trybie zgodności z Win 8

2. Chipset: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3. IRST: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pobierz exe

4. Zintegrowana grafika Intela: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pobierz zip

5. Grafika NV: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

6. Realtek Card Reader: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

USB 3.0 jest wbudowane w system Win 8.1 więc jest zbędne, ale nie wiem czy nie masz tam dodatkowego kontrolera do USB 3.0 - jeśli tak to port bedzie działał w trybie 2.0 bez sterownika. Pozostałe sterowniki jesli nie ma żółtych znaczków w menedżerze urządzeń i wszystko działa w najlepszym porządku są zbędne - jeśli czegoś brakuje lub masz problem pisz.

wiktorynek Dzięki za odpowiedź Sytuacja wygląda następująco :

Bios posiadam zainstalowany w najnowszej wersji A13,

Zauważyłem występujący problem z aktualizacją w Menadżer Urządzeń. Po Zainstalowaniu tych sterowników w najnowszej wersji, Menedżer urządzeń nadal pokazuje te same wersie, tak jak pisałem kilka postów wyżej nic się nie aktualizuje po zainstalowaniu tych sterowników w Menadżerze urządzeń.

Zainstalowanie najnowszej wersji sterownika do karty sieciowej realtek kończy się komunikatami tego typu jak na screenie bez tytułu8, w Menadżerze Urządzeń LAN aktualizuje się prawidłowo. Po Zainstalowaniu zewnętrznego stera jest nowsza wersja w Menedżerze. Z jakiej firmy wreszcie mam USB 3.0? Wraz z instalacją Windows 8,1 instaluje się sterownik eXtensible Host Controller - 0096 Microsoft. Wcześniej używałem tego sterownika > RENESAS-USB3-Host-Driver-21390-setup .

Intel Chipset Device Software oraz Realtek Card Reader
Opublikowano

Sterowniki Realtek lan, wlan, audio: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sterowniki USB 3.0 Renesas: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] stawiam w ciemno na 2.1.39.0 ale sprawdź

Sterownikami chipsetu w Win 8/8.1 że nie widać w menedżerze urządzeń się nie przejmuj.

Najważniejszą kwestią są sterowniki grafiki.

Tak jak wspomniałem wyżej jesli działają ci poprawnie sterowniki wbudowane w system lan, wlan, touchpad, bluetooth, to nie ma potrzeby ich instalacji na nowszą wersję.

Opublikowano

Sterowniki Realtek lan, wlan, audio: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Sterowniki USB 3.0 Renesas: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] stawiam w ciemno na 2.1.39.0 ale sprawdź

Sterownikami chipsetu w Win 8/8.1 że nie widać w menedżerze urządzeń się nie przejmuj.

Najważniejszą kwestią są sterowniki grafiki.

Tak jak wspomniałem wyżej jesli działają ci poprawnie sterowniki wbudowane w system lan, wlan, touchpad, bluetooth, to nie ma potrzeby ich instalacji na nowszą wersję.

wiktorynek mi nie chodzi o to, że ich nie widać, tylko, że prawdopodobnie w ogóle się nie zainstalują do końca, tak jak pisałem management engine, w Menedżer Urządzeń prawidłowo się aktualizuje i pisze, że jest nowsza wersja. Wiktorynek w Windows 7 doskonale pamiętam jak się instalowało sterowniki od USB 3.0 i inne, np te od Chipsetu, to był sygnał dźwiękowy(powiadomienie dźwiękowe) oraz odświeżenie listy sterowników w Menadżerze urządzeń. Użytkownicy Windows 7 doskonale pamiętają o czym mówię. Wytłumacz dokładnie, jakiego producenta mam wreszcie USB 3.0, bo ja już sam nie wiem. Windows 8,1 po postawieniu ma w sobie eXtensible Host Controller- 0096 Microsoft, z nowszą datą wydania 06-10-2014r, od tych co ma renesans Electronics jest z 21-08-2012r. Jeżeli chodzi o używanie dwóch portów USB 3.0 jednocześnie to podpiąłem pod pierwszy port USB 3.0 Pen-Drive, a pod drugi dysk 2 TB, też po kablu na USB 3.0 i oba urządzenia są widoczne w Windowsie 8,1, na tych sterach od Microsoftu - eXtensible Host Controller- 0096 Microsoft.  Wiktorynek jest czym się przejmować, bo co z tego że ja odpalam instalację sterownika do chipsetu jak on w ogóle się nie aktualizuje w Menadżerze Urządzeń, po coś w końcu jest ten Menadżer Urządzeń. Wiktorynek Podejdź do sprawy konkretnie i Odpisz mi na moje wątpliwości oraz pytania też konkretnie tego od Ciebie Wymagam.

Piszesz, że najważniejszymi sterownikami są sterowniki od grafiki, ja uważam inaczej, bo to Chipset, mikroukład płyty głównej wszystkim zarządza i steruje, jak by nie było chipsetu to co Ci po Grafice, jak sama sobą nie może zarządzać i nie Pisz mi takich głupot że Grafika jest Najważniejsza.

Opublikowano

Instalują - tak jest w Win 8/8.1 - też tak mam, to nie Win 7!!! - masz konkretnie i ostatecznie.

Ja mam ci powiedzieć jakiego producenta masz kontroler USB 3.0? - to ty mi powiedz - identyfikator sprzętu + Google = producent.

Sterowniki do grafiki są najistotniejsze ze względu na to czy w ogóle można będzie używać systemu Win 8.1 na tym sprzęcie. Jeśli tego nie umiesz i nie rozumiesz to się nie bierz - wróć do Win 7.

Co ma widoczność urządzeń do trybu działania? - działają w trybie USB 3.0? - ciągle się pytasz, a odpowiedzi konkretnej żadnej. Od 3 dni męczysz bułę i zero postępu! Widoczne to one będą na każdym sprzęcie i systemie bez sterowników w trybie USB 2.0

BTW - to ty jeszcze nie doszedłeś do instalacji sterowników grafiki a zabierasz się za lan, wlan i BT? Gdzie screeny z menedżera urządzeń? Gdzie identyfikatory sprzętu? Posprawdzałeś to co ci podałem? Nic nie zrobiłeś a masz jakieś nieuzasadnione pretensje! 

Jak nie potrafisz odpowiedzieć to nagraj film z instalacji sterowników chipsetu.

P.S. Wykrywa sprzęt podczas instalacji sterów chipsetu?(podgląd w tabelce). Logi we folderze Intel przejrzałeś?(dysk systemowy - katalog główny). Programem diagnostycznym sprawdziłeś?

image.jpg

w przypadku chipsetu 6 series bedzie to wersja 9.1.xxxx lub 9.2.xxxx - może sie zdarzyć że system Win 8.1 bedzie miał nowsze lub równoważne więc nie zaktualizuje do starszej wersji - logiczne?

Opublikowano

Załączam screen bez tytułu10 na którym widać, że Intel HM67 Expres Chipset Family LPC Interface Controller - 1C4B, jest w Windows 8,1, w wersji 6.3.9600.17238, z 21-06-2006r, czyli jest to starsza wersja niż ja Instalowałem wersie tą> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Lub> tą Version 9.4.0.1027 WHQL, ze strony którą Ty mi Podałeś czyli>  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Na tej stronie > [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] przecież są nowsze wersie sterownika do Chipsetu Intel Huron River. Windows 8,1 powinien przyjąć nowszą wersie sterownika chipsetu, bo takową próbuję zainstalować, gdybym instalował niższą starszą wersię, to taki komunikat pojawił by się przed instalacją, tego sterownika, więc to możemy wykluczyć. Wiktorynek dlaczego Ty Załączyłeś Screen z Menedżera urządzeń, pokazujący sterowniki USB 3.0, problem mam przecież z Intel HM67 Express Chipset Family LPC  Interface Controller - 1C4B, a nie z USB 3.0.

Jeżeli chodzi o sterowniki do karty graficznej Intel HD 3000, to akurat karta graficzna działa poprawnie i sterowniki się zgadzają, w załączniku screeny bez tytułu11 i bez tytułu12. 

Opublikowano

Brawo - grafika Intela opanowana - możesz odłożyć do pewnych sterowników tak jak IMEI. Nadal nie widzę screena z odpowiednią gałęzią dotyczącą chipsetu. A co z IRST? - chcociaż napisz/pokaż screena że wszystko ok. 

Teraz stery NV.

Opublikowano

Pierwsza kluczowa sprawa. Będziesz co kolwiek robił to kopia dysku i partycji na przenośny dysk. Wiem że taki masz.

Gparted bo windowsowy to nie polecam.

Jak masz kopie to w tedy jedziesz ze sterownikami tak jak jest coś się stanie to dysk, podpinasz i przywracasz do stanu po aktywacji. Metoda prób błędów. Tak wyeliminujesz problemy.

Co do wsparcia różnie z tym bywa. Co do biosu jak się na tym nie znasz nie tykaj go w cale.

Ja mam H87 Performance 1150 intela i nie musiałem biosu aktualizować. Po za tym stacjonarki nie wiem jak nowe lapki maja bios. Bo stacjonarki maja tak np asrocka asusa że z neta pobiera w biosie:D) kompatybilna wersje.

Także. Mówię. :Lepiej z biosem nie grzebać bo potem jak coś pójdzie nie tak to trzeba lapka rozkręcać i reset robić. Lub pamięci wyjąć.