Skocz do zawartości

Nowy komputer jaki zasilacz kupić.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę kupić i poskładać:

Płyta główna: ASRock J4105-ITX

Procesor: J4105

Pamięć: 8GB

Dyski na pewno: 4 x 3,5 na początek będą 2,5 bo takie mam obecnie docelowo 3,5 te do NAS

Zasilacz: chcę zastosować picoPSU i teraz jakiej mocy potrzebuję ?

Ktoś wie jak to obliczyć?

Opublikowano

Masz tu kilka ciekawych stronek gdzie możesz obliczyć ile mniej więcej potrzebujesz mocy :

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie bierz tego dosłownie co do watta ale zawsze masz jakiś pogląd

info lubi to
Opublikowano

Nom już próbowałem na stronach ale nie wiem jaki socket bo to zintegrowany procek jest i po stronach szukałem i podają ze dyski to 10-20W wiec 4 x 20 czyli dyski 80W i niby procek 10 daje to 90 i myślałem na 160W zasilaczem. Dla pewności.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 minut temu, renatan napisał:

TediPower

z tym zasilaczem 160 w to lekko przesadziłeś:(

Za mały? źle liczę.

6 minut temu, jesa napisał:

porównanie ze pentium mimo ze ma mniej rdzeni jest lepszy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Numer procesora G4560 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 54 W

Numer procesora J4105 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 10 W

Do tego wentylator potrzebny + zapewne zwykły zasilacz z wentylatorem, a mi chodzi o to by nie było żadnego.

Opublikowano

Być może ale mi nie chodzi o wydajność moc przeliczeniową procesora.

Obecnie mam Celeron J1900 + 4GB jest 2,5 raza słabszy od tego co chcę kupić a obecnie obserwuję Asrock J3455-ITX + pamięci + zasilacz PICO 150W

Pozostał bym na tym j1900 ale nie widzi mi dysku zewnętrznego 8TB (nie wnikam w szczegóły dlaczego) dlatego muszę mieć włączony Synology

Chcę się pozbyć Synology bo tylko 2 dyski i tego GB-BXBT-1900 (rev. 1.0) bo tylko 1 dysk. Brix-a wogóle nie słychać czasem coś tam dysk słychać jak się ucho przystawi podczas zapisu danych.

Leży sobie koło modemu na przedpokoju i nikomu nie wadzi i nie hałasuje zaś Synology słychać w dodatku świeci i mruga jak choinka.

Na dyski chciałem dać radiatory na ich chłodzenie w ostateczności wentylator.

Komputer ma działać 24/7 dlatego chodzi o jak najmniejsze zużycie prądu. Monitor będzie podpięty zapewne tylko raz do ogarnięcia wszystkiego.

Dlatego interesuje mnie tylko i wyłącznie taka kolejność ---->ASRock J3455-ITX ----> ASRock J4105-ITX ----> ASRock J5005-ITX <- Ten ost gdyby był w dobrej cenie.

Chodzi o to że nie ma zbytnio używanych a jak już są to cena jest porównywalna z nową.

Opublikowano
8 godzin temu, TediPower napisał:

Być może ale mi nie chodzi o wydajność moc przeliczeniową procesora.

Obecnie mam Celeron J1900 + 4GB jest 2,5 raza słabszy od tego co chcę kupić a obecnie obserwuję Asrock J3455-ITX + pamięci + zasilacz PICO 150W

Pozostał bym na tym j1900 ale nie widzi mi dysku zewnętrznego 8TB (nie wnikam w szczegóły dlaczego) dlatego muszę mieć włączony Synology

Chcę się pozbyć Synology bo tylko 2 dyski i tego GB-BXBT-1900 (rev. 1.0) bo tylko 1 dysk. Brix-a wogóle nie słychać czasem coś tam dysk słychać jak się ucho przystawi podczas zapisu danych.

Leży sobie koło modemu na przedpokoju i nikomu nie wadzi i nie hałasuje zaś Synology słychać w dodatku świeci i mruga jak choinka.

Na dyski chciałem dać radiatory na ich chłodzenie w ostateczności wentylator.

Komputer ma działać 24/7 dlatego chodzi o jak najmniejsze zużycie prądu. Monitor będzie podpięty zapewne tylko raz do ogarnięcia wszystkiego.

Dlatego interesuje mnie tylko i wyłącznie taka kolejność ---->ASRock J3455-ITX ----> ASRock J4105-ITX ----> ASRock J5005-ITX <- Ten ost gdyby był w dobrej cenie.

Chodzi o to że nie ma zbytnio używanych a jak już są to cena jest porównywalna z nową.

ok tylko dawałem oferte :D

pawel5428 lubi to
Opublikowano

Na zasilaczu nie oszczędzaj. Zasilacz najlepiej markowy z co najmniej 350w. A nawet jak kupisz 500-600w to i tak komputer pobierze tyle mocy ile potrzebuje a nie od razu całe 600w.

Na zasilaczu zostanie ci zapas mocy.

Dyski możesz kupić typowo pod pracę 24/7 które wytrzymują wyższe temperatury.

Jeśli to komputer na serwer czy dane to nawet w biosie o ile masz takie opcje ustawisz zmniejszysz napięcia i mnożnik a to znacznie zmniejszy pobór prądu i wydzielanie ciepła.

Opublikowano

Komputer(Płyta główna z Prockiem, Ramam, Dyskiem SSD, Kartą Wifi) pobiera około 25 Wat z gniazdka, przy trochę lepszym procesorze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] więc dorzucając jeszcze te Twoje dyski twarde(zwykły pobiera około 8-12 Watów, te dedykowane do NAS są trochę mniej prądożerne, a 2,5 calowe od 2,5 do 5 wat) więc nawet w najgorszym przypadku pobierze około 80 watów w "peeku" liczyłem akurat jakby sam PC pobrał 30W i dodatkowo dyski po 12W(4 sztuki) wiec ostatecznie może być mniej przy dyskach dedykowanych pod NAS - Wiec zasilacz taki 120-150 wat powinien być dobry do tego sprzętu z sporą nadwyżką, tym bardziej że domyślam się że nie będzie żyłowany, a raczej używany jako NAS.