TediPower Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Chcę kupić i poskładać: Płyta główna: ASRock J4105-ITX Procesor: J4105 Pamięć: 8GB Dyski na pewno: 4 x 3,5 na początek będą 2,5 bo takie mam obecnie docelowo 3,5 te do NAS Zasilacz: chcę zastosować picoPSU i teraz jakiej mocy potrzebuję ? Ktoś wie jak to obliczyć? Cytuj
pawel5428 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Masz tu kilka ciekawych stronek gdzie możesz obliczyć ile mniej więcej potrzebujesz mocy : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie bierz tego dosłownie co do watta ale zawsze masz jakiś pogląd info lubi to Cytuj
TediPower Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Nom już próbowałem na stronach ale nie wiem jaki socket bo to zintegrowany procek jest i po stronach szukałem i podają ze dyski to 10-20W wiec 4 x 20 czyli dyski 80W i niby procek 10 daje to 90 i myślałem na 160W zasilaczem. Dla pewności. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Cytuj
jesa Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 jak cos mam do sprzedania płyte głowna z pentium g4560 i msi b250m pro-vd za 280 zł jest twoja z prockem format Micro-ATX Cytuj
renatan Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 TediPower z tym zasilaczem 160 w to lekko przesadziłeś Cytuj
jesa Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 porównanie ze pentium mimo ze ma mniej rdzeni jest lepszy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
TediPower Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 6 minut temu, renatan napisał: TediPower z tym zasilaczem 160 w to lekko przesadziłeś Za mały? źle liczę. 6 minut temu, jesa napisał: porównanie ze pentium mimo ze ma mniej rdzeni jest lepszy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Numer procesora G4560 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 54 W Numer procesora J4105 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 10 W Do tego wentylator potrzebny + zapewne zwykły zasilacz z wentylatorem, a mi chodzi o to by nie było żadnego. Cytuj
jesa Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 ok ale ten procesor jest praktycznie bezgłosny np w przegladarce no pawie jak byś ucho przyłozył to tak xd Cytuj
TediPower Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2020 Być może ale mi nie chodzi o wydajność moc przeliczeniową procesora. Obecnie mam Celeron J1900 + 4GB jest 2,5 raza słabszy od tego co chcę kupić a obecnie obserwuję Asrock J3455-ITX + pamięci + zasilacz PICO 150W Pozostał bym na tym j1900 ale nie widzi mi dysku zewnętrznego 8TB (nie wnikam w szczegóły dlaczego) dlatego muszę mieć włączony Synology Chcę się pozbyć Synology bo tylko 2 dyski i tego GB-BXBT-1900 (rev. 1.0) bo tylko 1 dysk. Brix-a wogóle nie słychać czasem coś tam dysk słychać jak się ucho przystawi podczas zapisu danych. Leży sobie koło modemu na przedpokoju i nikomu nie wadzi i nie hałasuje zaś Synology słychać w dodatku świeci i mruga jak choinka. Na dyski chciałem dać radiatory na ich chłodzenie w ostateczności wentylator. Komputer ma działać 24/7 dlatego chodzi o jak najmniejsze zużycie prądu. Monitor będzie podpięty zapewne tylko raz do ogarnięcia wszystkiego. Dlatego interesuje mnie tylko i wyłącznie taka kolejność ---->ASRock J3455-ITX ----> ASRock J4105-ITX ----> ASRock J5005-ITX <- Ten ost gdyby był w dobrej cenie. Chodzi o to że nie ma zbytnio używanych a jak już są to cena jest porównywalna z nową. Cytuj
jesa Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2020 8 godzin temu, TediPower napisał: Być może ale mi nie chodzi o wydajność moc przeliczeniową procesora. Obecnie mam Celeron J1900 + 4GB jest 2,5 raza słabszy od tego co chcę kupić a obecnie obserwuję Asrock J3455-ITX + pamięci + zasilacz PICO 150W Pozostał bym na tym j1900 ale nie widzi mi dysku zewnętrznego 8TB (nie wnikam w szczegóły dlaczego) dlatego muszę mieć włączony Synology Chcę się pozbyć Synology bo tylko 2 dyski i tego GB-BXBT-1900 (rev. 1.0) bo tylko 1 dysk. Brix-a wogóle nie słychać czasem coś tam dysk słychać jak się ucho przystawi podczas zapisu danych. Leży sobie koło modemu na przedpokoju i nikomu nie wadzi i nie hałasuje zaś Synology słychać w dodatku świeci i mruga jak choinka. Na dyski chciałem dać radiatory na ich chłodzenie w ostateczności wentylator. Komputer ma działać 24/7 dlatego chodzi o jak najmniejsze zużycie prądu. Monitor będzie podpięty zapewne tylko raz do ogarnięcia wszystkiego. Dlatego interesuje mnie tylko i wyłącznie taka kolejność ---->ASRock J3455-ITX ----> ASRock J4105-ITX ----> ASRock J5005-ITX <- Ten ost gdyby był w dobrej cenie. Chodzi o to że nie ma zbytnio używanych a jak już są to cena jest porównywalna z nową. ok tylko dawałem oferte pawel5428 lubi to Cytuj
pawel5428 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2020 Na zasilaczu nie oszczędzaj. Zasilacz najlepiej markowy z co najmniej 350w. A nawet jak kupisz 500-600w to i tak komputer pobierze tyle mocy ile potrzebuje a nie od razu całe 600w. Na zasilaczu zostanie ci zapas mocy. Dyski możesz kupić typowo pod pracę 24/7 które wytrzymują wyższe temperatury. Jeśli to komputer na serwer czy dane to nawet w biosie o ile masz takie opcje ustawisz zmniejszysz napięcia i mnożnik a to znacznie zmniejszy pobór prądu i wydzielanie ciepła. Cytuj
TediPower Opublikowano 5 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2020 Tak ale mi chodzi o zasilacz PICO czy też układ zasilający. A nie standardowy ATX. Cytuj
wiher123 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2020 Komputer(Płyta główna z Prockiem, Ramam, Dyskiem SSD, Kartą Wifi) pobiera około 25 Wat z gniazdka, przy trochę lepszym procesorze [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] więc dorzucając jeszcze te Twoje dyski twarde(zwykły pobiera około 8-12 Watów, te dedykowane do NAS są trochę mniej prądożerne, a 2,5 calowe od 2,5 do 5 wat) więc nawet w najgorszym przypadku pobierze około 80 watów w "peeku" liczyłem akurat jakby sam PC pobrał 30W i dodatkowo dyski po 12W(4 sztuki) wiec ostatecznie może być mniej przy dyskach dedykowanych pod NAS - Wiec zasilacz taki 120-150 wat powinien być dobry do tego sprzętu z sporą nadwyżką, tym bardziej że domyślam się że nie będzie żyłowany, a raczej używany jako NAS. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi