Stapler Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 Zamierzam kupić Ryzen 5 3400G, do tego płytę główną MSI B450M Mortar Max. Mam pytanie, jaki ram do tego zestawu 2 × 8 ? Najlepiej z x -komu. Czy będzie problem z instalacją Windows 7 Pro x64 ESU + sterowniki USB 3.0/3.1 I NVMe + wufuc na dysku ssd sata samsung 2,5" 860 Evo 500 GB? Cytuj
renatan Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 tu jest dobra cena [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 Czyli krótko mówiąc - Crucial Ballistix Sport (seria AES na Micron E-Die). Ewentualnie zobacz Goodram IRDM PRO 3600. A płytę gdzie masz zamiar kupić? Bo sam czaiłem się na MSI B450M Mortar Max, i nie kupiłem jak była w dobrej cenie, a teraz to nawet w złej cenie jej nie ma, brak produktu. Co do Win7 na Ryzenach, to problemów większych nie ma oprócz braku USB 3.0 (trzeba zintegrować z obrazem ISO), ale nie dotyczy to Ryzenów G ze zintegrowaną grafiką, bo do nich sterowniki są tylko pod Win10 niestety, więc się lepiej zastanów, czy nie lepiej wziąć zwykłego Ryzena + zewn. GPU. No chyba, że masz zamiar bawić się w modyfikowane, ale raczej nie polecam - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Stapler lubi to Cytuj
Stapler Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 Widzior Czyli te ramy byłyby w sam raz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie popatrzyłem dobrze, że tej płyty w x-kom nie ma, dostawa wkrótce. Trzeba będzie poczekać. Dzięki za odzew. Cytuj
Widzior Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 Tak, tylko te kości trzeba będzie ręcznie "dopieścić", bo z automatu w XMP pójdą na 3000, bo na tyle ustawił je producent, ale poczytaj komentarze o nich i wersji szarej, na ile ludzie je kręcą. Jak nie chcesz się w to bawić, to wtedy kup gotowe wyżej taktowane, np. te GoodRamu IRDM PRO 3600. Dobre są też HyperX Predator'y. A jak Mortara Max nie dostaniesz, to ta też będzie dobra, oprócz kilku bajerów, to jest to samo - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] I naprawdę nie pakuj się w tego 3400G, teraz spojrzałem na ceny, i to jakiś żart, a to przecież stary Zen+. Jak ci styknie 4/8, to bierz 3100 albo 3300x, bo to Zen2, i tu AMD dowaliło ostro do pieca. Cytuj
Stapler Opublikowano 27 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 No dobra, to jak bym kupił Ryzen 5 3600, to jaka karta graficzna? Nie gram w żadne gry. Cytuj
Widzior Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 No to jakakolwiek, nawet używana. Ja koledze kupiłem Radeona R5 240, wersja DELL OEM, trochę podrasowana. Cena 49zł, stan idealny [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Najbardziej boli w tej karcie szyna pamięci 64-bit, ale chodziło nam o mały pobór prądu (TDP 50W), no i on gra sporadycznie w stare gry. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oczywiście to tylko przykład, możesz wziąć cokolwiek. Podaj zakres cenowy, i czy ma być nowa, bo tak to nie ma sensu strzelać w ciemno. P.S. Jak chcesz brać Ryzena 3gen + Win 7, to przeczytaj to - Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2020 6 godzin temu, Stapler napisał: Czy będzie problem z instalacją Windows 7 Tak, ze względu na procesor 3400G Cytuj
Stapler Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2020 Karta graficzna nowa/używana, cicha nie suszarka, nie grzejnik, do monitora 32" 4K. Cenowo to się nie za bardzo orientuję. Jaka minimum karta do moich potrzeb? Z zakupem chyba trochę się wstrzymam, zaraz mają wyjść nowe ryzeny, to i ceny może spadną. Cytuj
Widzior Opublikowano 28 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2020 Nowe Ryzeny to najwcześniej wyjdą na jesień, i to zapewne tylko topowe modele, jak to ostatnio ma miejsce. A ceny 3gen niewiele spadną, o ile w ogóle. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi