Skocz do zawartości

Bardzo mało FPS w niektórych starszych grach na Windows 8.1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam pewien irytujący problem ze starszymi grami na Windows 8.1 Pro 64-bit.

Otóż, chciałem sobie zagrać w taką starą gierkę, która nazywa się Get Medieval. Po pobraniu i uruchomieniu tejże gry, bardzo się ona zacina i jest mało FPS'ów, ok. 6-8.

Kiedyś na komputerze miałem zainstalowany system Windows 7 Ultimate 64-bit SP1 i ta gra działała bez zarzutu.

Konfiguracja mojego sprzętu:

3 GB RAM,

Karta graficzna GeForce 8400GS,

Procesor Intel Core 2 Duo E65500 2,33 GHz,

System operacyjny: Windows 8.1 Pro Update 1. 64-bit.

Jest to co prawda leciwy już komp, ale ta gra powinna na nim działać.

Prosiłbym o wyjaśnienie co zrobić, by rozwiązać ten problem.

Za wszelką pomoc dziękuję,

Pozdrawiam.

Opublikowano

Jaka emulacja? Integry do chipsetu 5x nie działają na Win 8.1 z powodu braku wsparcia dla WDDM 1.2 - kilka postów wyżej zastrzegłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ale czcza gadka o integrze bo autor tematu ma zewnętrzną kartę graficzną.

Chipsety P965, P31, P33, P35, X38, P43, P45, X48, P55, H55, H57, X58 oraz związne z nimi mostki południowe ICH8,9,10(również ich odpowiedniki mobilne) działają idealnie z każdym systemem od XP do Win 8.1 - mają pełne wsparcie ze strony sterowników chipsetu oraz mass storage. Pozostałe chipsety G, Q ze zintegrowaną grafiką również działają idealnie z Win 8.1 z wyjątkiem zintegrowanej grafiki - tu musimy mieć zewnętrzną kartę graficzną.  

Opublikowano

Witam!

Dzięki za szybka odpowiedź.

@nemo1960

Instalacja nGlide nie pomogła.

Wydaje mi się, że to będzie coś z DirectX'em, bo gra uruchomiona w oknie za pomocą D3dWindower działa poprawnie (60 FPS).

Ja jednak wolałbym pograć w trybie Fullscreen, a nie w okienku.

Opublikowano

Jaka emulacja? Integry do chipsetu 5x nie działają na Win 8.1 z powodu braku wsparcia dla WDDM 1.2 - kilka postów wyżej zastrzegłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

ale czcza gadka o integrze bo autor tematu ma zewnętrzną kartę graficzną.

Chipsety P965, P31, P33, P35, X38, P43, P45, X48, P55, H55, H57, X58 oraz związne z nimi mostki południowe ICH8,9,10(również ich odpowiedniki mobilne) działają idealnie z każdym systemem od XP do Win 8.1 - mają pełne wsparcie ze strony sterowników chipsetu oraz mass storage. Pozostałe chipsety G, Q ze zintegrowaną grafiką również działają idealnie z Win 8.1 z wyjątkiem zintegrowanej grafiki - tu musimy mieć zewnętrzną kartę graficzną.  

widzisz... nie odróżniasz wsparcia od emulacji ;) dla w8.1 wsparcie maja tylko 1366, 2011, 1150, 1155 i am3+ od chipsetu 7xx inne mają na zasadzie emulacji tzn, dobrany uniwersalny sterownik ;) dlatego integry stare nie działaja na w8.1 poprawnie a tylko częściowo, bo wyświetla obraz? wyświetla, ale przy pewnych sytuacjach wywala ci a ta 8600 nie ma wyzej jak do w7 wsparcie ;)

Opublikowano

1. Nie rozmawiamy o grafikach zintegrowanych.

2. NV daje sterowniki dla Win 8.1 do swoich kart z serii 8xxx - jakie one są takie są, ale działają - nie wnikam bo nie jestem programistą w NV.

3. Zaprzeczasz samemu sobie - chipset X58 jeśliby miał zintegrowaną grafikę to i tak ona by nie działała z Win 8.1(podobnie jak P55 i pokrewne).

4. Skąd masz info o emulacji sterowników do chipsetów Intela i uniwersalnym sterowniku? - jakbyś w rękach trzymał kiedykolwiek platformę Intela to byś wiedział, że sterownik chipsetu instaluje się w odpowiedniej wersji do rodzaju chipsetu - Intel w każdym nowszym instalatorze kumuluje wszystkie starsze wersje i nie ma mowy o pomyłce, instaluje się zawsze odpowiednia wersja. Fachowcy korzystają z wersji zip a nie exe - jest tam pełen wgląd jaki sterownik, jaki system, jaki chipset, jaki mostek południowy(tam gdzie on występuje), jakie inne komponenty. Chyba że chcesz zaprzeczyć temu co podaje Intel na swojej stronie? - bo ty lubisz porywać się z motyką na słońce. Tak więc kończ waść wstydu oszczędź.

5. Sterowniki chipsetu od wersji 10 są przeznaczone juz tylko do systemów od Win 7 wzwyż, ale wsparcie sprzętowe maja nadal od chipsetu 9xx wzwyż  :)  - Intel bardzo długo wspiera swoje produkty. Nie ma wsparcia dla Win 8.1 do chipsetów poniżej 9xx tylko dlatego że są z szyną AGP, a tu MS zablokował wsparcie dla swojego systemu.

P.S. Tak to jest jak się jest zaślepionym w produkty konkurencji, a chce się zabłysnąć czymś o czy nie ma się bladego pojęcia. Finito. 

Opublikowano

1. ale to cześć chipsetu ;) to tak jakbyś mówił owoce są dobre ale smak mają gorzki... 

2.daje, ale to sa stare sterowniki z tym ze sa przpeisane do kompatybilnosci czyli emulacja bo nie sa napisane od podstaw

3. a ile byłu x58 z igpu?

4.wystarczy sobie doczytać, rozgrupowac i przeanalizować...intel czy amd nie wspieraja nic poza najnowszymi podstawkami, i to fakt...taczej ty jestes zaslepiony

Opublikowano

1. nie ma nic wspólnego ani zintegrowana w chipsecie ani w procesorze - można funkcjonować bez tego w ogóle - samoczynnie się wyłącza po podłączeniu zewnętrznej karty graficznej

2. bzdura wyssana z palca bez podstaw w żadnej dokumentacji technicznej - czy ma to jakiegolwiek znaczenie skoro i tak działają na full swoich możliwości?

3. żadnej, tak jak P55, X48, P45, X38 itd itp

4. sobie przeczytałem, rozgrupowałem i przeanalizowałem i dlatego wiem - Intel oprócz chipsetu i mass storage, wspiera przez szereg lat sterowniki do USB 3.0 dla Win 7, zintegrowane grafiki, karty sieciowe i wiele innych technologii 

Opublikowano

1. jak ktoś uzywa IGPU tylko to MA

2. bo ty wszystko idealizujesz, nawet SSD cyz PCI-e 3.0

3. było to pytanie retoryczne 

4. ale my mówimy o w8 kolego... ponadto piszesz że oprócz chipsetu i ahci... czyli ich nie wspiera już...a wyzej w postach piszesz ze wspiera...sam sie zakreciłeś :P

Opublikowano

Intel oprócz chipsetu i mass storage wspiera przez szereg lat sterowniki do USB 3.0 dla Win 7, zintegrowane grafiki, karty sieciowe i wiele innych technologii 

ponadto piszesz że oprócz chipsetu i ahci... czyli ich nie wspiera już...a wyzej w postach piszesz ze wspiera...sam sie zakreciłeś  :P

fakt - brak przecinka za storage - istotne  :OL  :good3: edytowałem