dawidcwikla1 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Witam! Mam pewien irytujący problem ze starszymi grami na Windows 8.1 Pro 64-bit. Otóż, chciałem sobie zagrać w taką starą gierkę, która nazywa się Get Medieval. Po pobraniu i uruchomieniu tejże gry, bardzo się ona zacina i jest mało FPS'ów, ok. 6-8. Kiedyś na komputerze miałem zainstalowany system Windows 7 Ultimate 64-bit SP1 i ta gra działała bez zarzutu. Konfiguracja mojego sprzętu: 3 GB RAM, Karta graficzna GeForce 8400GS, Procesor Intel Core 2 Duo E65500 2,33 GHz, System operacyjny: Windows 8.1 Pro Update 1. 64-bit. Jest to co prawda leciwy już komp, ale ta gra powinna na nim działać. Prosiłbym o wyjaśnienie co zrobić, by rozwiązać ten problem. Za wszelką pomoc dziękuję, Pozdrawiam. Cytuj
provectus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 bo twój sprzet nie wspiera w8.1... tam max w7 ale ja bym nawet XP wrzucił, bo na nim stare gry najlepiej działaja Cytuj
nemo1960 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Dawid to:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zainstaluj powinno pomóc. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 bo twój sprzet nie wspiera w8.1... tam max w7 ale ja bym nawet XP wrzucił, bo na nim stare gry najlepiej działaja nie wspiera Win 8.1? - pełne 100% wsparcie - inna sprawa że Win 8.1 + stare gry nie idą najlepiej w parze Cytuj
provectus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 no tak... 775 ma wsparcie bo intel cud miód... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Oczywiście że ma i to pełne 100% na chipsecie Intela z wyjątkiem integry, ale to gorsze chipsety. Cytuj
provectus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 chipset? znajd do tego DEDYKOWANE do w8.1 bo gpu tez nie ma, zostały tryb emulacji Cytuj
Nieobecny Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zapraszam do lektury: Intel Chipset 9.4.0.1026 (XP, Vista, Win 7, Win 8-8.1 x86, x64) - chipsety od 9xx do 8x Intel Chipset 10.0.13 (Win 7, Win 8-8.1 x86, x64) - chipsety od 9xx do 9x Cytuj
provectus Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2014 emulacja... ale mi chodzi o dedykowane dlatego integry z chipsetu 9xx nie działaja w pełni Cytuj
Nieobecny Opublikowano 15 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jaka emulacja? Integry do chipsetu 5x nie działają na Win 8.1 z powodu braku wsparcia dla WDDM 1.2 - kilka postów wyżej zastrzegłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale czcza gadka o integrze bo autor tematu ma zewnętrzną kartę graficzną. Chipsety P965, P31, P33, P35, X38, P43, P45, X48, P55, H55, H57, X58 oraz związne z nimi mostki południowe ICH8,9,10(również ich odpowiedniki mobilne) działają idealnie z każdym systemem od XP do Win 8.1 - mają pełne wsparcie ze strony sterowników chipsetu oraz mass storage. Pozostałe chipsety G, Q ze zintegrowaną grafiką również działają idealnie z Win 8.1 z wyjątkiem zintegrowanej grafiki - tu musimy mieć zewnętrzną kartę graficzną. Cytuj
dawidcwikla1 Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Witam! Dzięki za szybka odpowiedź. @nemo1960 Instalacja nGlide nie pomogła. Wydaje mi się, że to będzie coś z DirectX'em, bo gra uruchomiona w oknie za pomocą D3dWindower działa poprawnie (60 FPS). Ja jednak wolałbym pograć w trybie Fullscreen, a nie w okienku. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 A DX 9.0c masz zainstalowany? - bo systemy od Visty wzwyż nie mają fabrycznie tego komponentu, a gry zależne od niego wymagają instalacji. Cytuj
provectus Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Jaka emulacja? Integry do chipsetu 5x nie działają na Win 8.1 z powodu braku wsparcia dla WDDM 1.2 - kilka postów wyżej zastrzegłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale czcza gadka o integrze bo autor tematu ma zewnętrzną kartę graficzną. Chipsety P965, P31, P33, P35, X38, P43, P45, X48, P55, H55, H57, X58 oraz związne z nimi mostki południowe ICH8,9,10(również ich odpowiedniki mobilne) działają idealnie z każdym systemem od XP do Win 8.1 - mają pełne wsparcie ze strony sterowników chipsetu oraz mass storage. Pozostałe chipsety G, Q ze zintegrowaną grafiką również działają idealnie z Win 8.1 z wyjątkiem zintegrowanej grafiki - tu musimy mieć zewnętrzną kartę graficzną. widzisz... nie odróżniasz wsparcia od emulacji dla w8.1 wsparcie maja tylko 1366, 2011, 1150, 1155 i am3+ od chipsetu 7xx inne mają na zasadzie emulacji tzn, dobrany uniwersalny sterownik dlatego integry stare nie działaja na w8.1 poprawnie a tylko częściowo, bo wyświetla obraz? wyświetla, ale przy pewnych sytuacjach wywala ci a ta 8600 nie ma wyzej jak do w7 wsparcie Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 1. Nie rozmawiamy o grafikach zintegrowanych. 2. NV daje sterowniki dla Win 8.1 do swoich kart z serii 8xxx - jakie one są takie są, ale działają - nie wnikam bo nie jestem programistą w NV. 3. Zaprzeczasz samemu sobie - chipset X58 jeśliby miał zintegrowaną grafikę to i tak ona by nie działała z Win 8.1(podobnie jak P55 i pokrewne). 4. Skąd masz info o emulacji sterowników do chipsetów Intela i uniwersalnym sterowniku? - jakbyś w rękach trzymał kiedykolwiek platformę Intela to byś wiedział, że sterownik chipsetu instaluje się w odpowiedniej wersji do rodzaju chipsetu - Intel w każdym nowszym instalatorze kumuluje wszystkie starsze wersje i nie ma mowy o pomyłce, instaluje się zawsze odpowiednia wersja. Fachowcy korzystają z wersji zip a nie exe - jest tam pełen wgląd jaki sterownik, jaki system, jaki chipset, jaki mostek południowy(tam gdzie on występuje), jakie inne komponenty. Chyba że chcesz zaprzeczyć temu co podaje Intel na swojej stronie? - bo ty lubisz porywać się z motyką na słońce. Tak więc kończ waść wstydu oszczędź. 5. Sterowniki chipsetu od wersji 10 są przeznaczone juz tylko do systemów od Win 7 wzwyż, ale wsparcie sprzętowe maja nadal od chipsetu 9xx wzwyż - Intel bardzo długo wspiera swoje produkty. Nie ma wsparcia dla Win 8.1 do chipsetów poniżej 9xx tylko dlatego że są z szyną AGP, a tu MS zablokował wsparcie dla swojego systemu. P.S. Tak to jest jak się jest zaślepionym w produkty konkurencji, a chce się zabłysnąć czymś o czy nie ma się bladego pojęcia. Finito. Cytuj
provectus Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 1. ale to cześć chipsetu to tak jakbyś mówił owoce są dobre ale smak mają gorzki... 2.daje, ale to sa stare sterowniki z tym ze sa przpeisane do kompatybilnosci czyli emulacja bo nie sa napisane od podstaw 3. a ile byłu x58 z igpu? 4.wystarczy sobie doczytać, rozgrupowac i przeanalizować...intel czy amd nie wspieraja nic poza najnowszymi podstawkami, i to fakt...taczej ty jestes zaslepiony Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 1. nie ma nic wspólnego ani zintegrowana w chipsecie ani w procesorze - można funkcjonować bez tego w ogóle - samoczynnie się wyłącza po podłączeniu zewnętrznej karty graficznej 2. bzdura wyssana z palca bez podstaw w żadnej dokumentacji technicznej - czy ma to jakiegolwiek znaczenie skoro i tak działają na full swoich możliwości? 3. żadnej, tak jak P55, X48, P45, X38 itd itp 4. sobie przeczytałem, rozgrupowałem i przeanalizowałem i dlatego wiem - Intel oprócz chipsetu i mass storage, wspiera przez szereg lat sterowniki do USB 3.0 dla Win 7, zintegrowane grafiki, karty sieciowe i wiele innych technologii Cytuj
provectus Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 1. jak ktoś uzywa IGPU tylko to MA 2. bo ty wszystko idealizujesz, nawet SSD cyz PCI-e 3.0 3. było to pytanie retoryczne 4. ale my mówimy o w8 kolego... ponadto piszesz że oprócz chipsetu i ahci... czyli ich nie wspiera już...a wyzej w postach piszesz ze wspiera...sam sie zakreciłeś Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 Intel oprócz chipsetu i mass storage wspiera przez szereg lat sterowniki do USB 3.0 dla Win 7, zintegrowane grafiki, karty sieciowe i wiele innych technologii ponadto piszesz że oprócz chipsetu i ahci... czyli ich nie wspiera już...a wyzej w postach piszesz ze wspiera...sam sie zakreciłeś fakt - brak przecinka za storage - istotne edytowałem Cytuj
provectus Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 tak wspiera że all lezy i kwiczy, ciagle awarie, i ciagle sie nowe podstawki sypią ^^ , jak nie sata, to chipset, jak nie chipset, to pci-e, albo pamieci, ciągle coś Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 czyli Intel shit - nie radzę kupować Cytuj
provectus Opublikowano 16 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2014 nie shit, why? tylko takie problemy maja socketu "budżetowe" ale np. 2011 który cenowo jest 1150 nie ma problemów..dlaczego? czyżby hight end lepiej był dopracowany? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi