Skocz do zawartości

Którą wersję Windows 8 wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem tu nowa i ma pytanie

Posiadam komputer lenovo u310 touch kupiony w stanach z systemem win 8 oryginalnym. Jakiś czas temu coś zaczęło dziać się z systemem - nie mogłam otworzyć żadnej aplikacji z kafelek - pojawiała się ona na 2 sec po czym znikała do paska i nic się nie dało z nią zrobić oprócz wyłączyć:/ postanowiłam przeinstalować system ale tu pojawił się kolejny problem - nie miałam partycji recovery - przynajmniej widocznej - odświeżania komputera nie mogłam wykonać ani z pozostawieniem plików ani bez bo wywalało mi błąd że brak jest jakiś plików i prośba o włożenie dysku z systemem - którego nie posiadam bo nie dostałam. W końcu system padł całkowicie - udało mi się jeszcze wyciągąć programem klucz do windowsa i ściągnąć jakąś wersję windows 8 64 bitowy taki jak mój tylko problem w tym że nie jest to wersja oem tylko okazało się że pro - zainstalowałam ją - w prawym dolnym rogu pulpitu mam windows 8 pro build 9600 - z kluczem odnaleznionym w interencie - myślałam że tak jak znalazłam na forach przy aktywacji systemu podam swój klucz wyciągniety i będzie po problemie - ale okazuje się że za cholerę nie mogę teraz aktywować systemu bo klucz jest nieprawidłowy... próbowałam jeszcze ściagać jakieś inne wersje windows z kluczami generic ale nie mogę ich zainstalować - klucze pasuja ale po ich wstawieniu i kliknięciu dalej wywala mi błąd że nie można się połączyć sprawdź swoje połączenie internetowe - które działa bez zarzutu bo normalnie wszystko mi się otwiera.  Dodam jeszcze że żadne recovery, uefi nie działa po prostu chcąc w nie wejść komputer się resetuje i uruchamia się od początku - tak samo nie mogę wejść do biosa ani boot menu - próbowałam chyba wszystkich możliwych sposbów znalezionych w inetrnecie zawsze efekt ten sam - komputer sie po prostu uruchamia ponownie w trybie normalnym...

Błagam niech ktoś powie co mam zrobić jakąs wersję ściągnąć żeby poźniej móc aktywować system swoim kluczem i czy przede wszystkim mój klucz wyciągniety poprzez program jest na pewno tym kluczem bo może to wcale nie jest ten klucz:/ już sama nie wiem... Lenovo nie jest w stanie mi pomóc po pierwsze dlatego ze gwarancja na komputer minęła a po drugie że nie mam dowodu zakupu komputera ponieważ był on przywiezniony jako komputer osobisty żeby uniknąć płacenia cła. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.