Skocz do zawartości

Windows 8.0 - no recovery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze,

Jestem tutaj od niedawna jako piszący, jednak często przeglądam to forum i niestety ale padło na mnie.

Dopadł mnie "crash" windowsa 8 pro w wersji oem, jedyne co udało mi się wyciągnąć z tego systemu to (dzięki linuksowi skopiowałem dane z partycji C) używając produkey wyciągnąłem product key windowsa oem. Niestety przyczyną wykolejenia windowsa był błąd w partycjach co zaskutkowało tym, że nie mogłem odzyskać windowsa z partycji recovery.
Następnie próbowałem instalować windowsa z iso które udostępniłeś, ale za każdym razem gdy wpisuję podczas instalacji klucz który wyciągnąłem z poprzedniego systemu to instalacja go nie przyjmuje. Natomiast gdy wrzucam generic, instalacja idzie dalej, ale po zainstalowaniu, windows się nie aktywuje gdy wpisuję mój klucz....czy jest jakies wyjście z tej sytuacji, abym używał aktywowanego windowsa - w końcu przy kupnie komputera za niego zapłaciłem.

Nie chcę też posyłać laptopa do serwisu - to potrwa minimum 3 tygodnie zanim zreanimują recovery.

Nie dostałem przy kupnie żadnych płytek/kluczy usb z recovery...

Jestem troszke podłamany że tyle prób i nadal nie mogę go aktywować...;/

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję.

Opublikowano

Komputer jest 64 bitowy

Źródła ściągam z Waszego forum z działu oryginalnymi źródłami.

Próbowałem już Win 8.1 x64 Pro oraz Win 8.0 x64 8.1 Pro N

Teraz ostatnia próba Win 8.0 x64 Pro

i kończą mi się pomysły ;/

up ;) Jeśli mogę prosić to bardzo proszę o pomoc, jakieś sugestie...

Bardzo dziękuję.

Opublikowano

Tutaj :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sprawdzisz jaką wersję posiadasz Pro/Core.

I taką zainstaluj.

Po instalacji wpisz swojego keya, jeśli automatyczna aktywacja się nie powiedzie, pozostaje Ci aktywacja telefoniczna.

Opublikowano

Tutaj :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sprawdzisz jaką wersję posiadasz Pro/Core.

I taką zainstaluj.

Po instalacji wpisz swojego keya, jeśli automatyczna aktywacja się nie powiedzie, pozostaje Ci aktywacja telefoniczna.

Bardzo dziękuję za pomoc.

Zgodnie z tym co pokazuje:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To ten klucz pasuje do wersji 8.1 Core.

To by tłumaczyło czemu takie problemy przy instalacji, problem jest jeszcze jeden,

Dlaczego zapłaciłem za pro, obudowa komputera jest oklejona naklejkami Pro, oraz wersja windowsa która działała przed "wywróceniem się" to była pro...

No nic, jutro sprawdzę, poinformuję na pewno jak moja historia się potoczyła:)

Świetne jest to forum. Fajnie, że jesteście.

Wielkie Bardzo dziękuje za Pomoc.

Opublikowano

To pytanie to do sprzedawcy ;)

;)

Mam jeszcze pytanie dotyczące oryginalnych źródeł - chciałem uporządkować wiedzę i sprawdzić czy dobrze rozumiem politykę zarządzania licencjami/kluczami.

Jeżeli kupuję komputer z jakimkolwiek windowsem w wersji oem (jak rozumiem tak nazywa się wersje windowsa instalowane przez producentów, mogą one być lekko modyfikowane przez nich?) - > ten windows posiada swój jakiś klucz. Powiedzmy że jest to wersja windows core 8.1 oem

Jeżeli teraz ściągnę wersję oficjalną (bez modyfikacji) windows 8.1 rtm (jak rozumiem tak nazywane jest wydanie finalne dla klienta po wszystkich etapach wydań alfa, beta itd.) jak rozumiem takie wersje są wersjami pudełkowymi? - ten klucz z wersji oem również powinien pasować?

Czy klucze dzielą się na grupy dla oem oraz wersje rtm (zakładam że te rtm oznaczają wersje pudełkowe) i mimo że dotyczą tej samej wersji 8.1 to nie będą działały ponieważ dotyczą innych wydań (oem vs rtm/pudełkowa) ?

Nie wiem czy to dobrze zrozumiałem, i czy moje starania z tego względu nie są skazane na porażkę (posiadałem wersję oem, natomiast instaluję wersję tutaj dostępną oficjalną rtm (wersja pudełkowa??)  i te klucze nigdy nie będą działały?)

Zamieszałem troszkę, ale mam nadzieję, że ująłem problem o który mi chodzi.

Dziękuję  bardzo

Pozdrawiam

Opublikowano

MS ostatnimi czasy wiecznie coś zmienia w licencjach. Chyba oni sami nie wiedzą o co im chodzi.

Ja proponuję pobrać tą :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

"Modyfikację" jest tam zawarta instalacja potrzebnej Ci wersji windows czyli Core wraz z zainstalowanymi aktualizacjami :)

Po instalacji windows powinien sie aktywować.

Opublikowano

MS ostatnimi czasy wiecznie coś zmienia w licencjach. Chyba oni sami nie wiedzą o co im chodzi.

Ja proponuję pobrać tą :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

"Modyfikację" jest tam zawarta instalacja potrzebnej Ci wersji windows czyli Core wraz z zainstalowanymi aktualizacjami :)

Po instalacji windows powinien sie aktywować.

Dziękuję bardzo :) Sprawdzę na pewno:)