Nieobecny Opublikowano 14 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2020 Pamiętajcie o jeszcze dwóch ważnych aspektach w przypadku procesorów U: 1. Ich specyfikacja jest "papierowa" - najczęściej nie mogą pracować non stop w turbo (te które oczywiście mają) 2. Producenci znając ich wady i stosując oszczędności od razu fabrycznie zaniżają TDP, a co za tym idzie osiągi. Dotyczy ok 90% konstrukcji. To jest nabijanie w butelkę. 4 minuty temu, maxxam97 napisał: Obawiam się, że cały czas rozchodzimy się na temat procesora i wydajności, a (o ironio) nie on będzie dla mnie najważniejszy. Tylko 2 rzeczy są pośrednio z tym powiązane: bateria, układ chłodzenia. Dobre konstrukcje z procesorami U, dobrymi bateriami i dobrym układem chłodzenia występują w 7 i 8 gen, tylko, że ich cena zaczyna się od 4k. Moje podejście jest następujące, ale nikomu nie narzucam, bo ono jest moje do moich potrzeb i oczekiwań. Jak miałbym wydać 1500pln na nowy laptop, to wolałbym kupić: 1. Używany za mniejszą kwotę z i7 4700MQ oraz prawdziwą i wyjmowaną baterią, a nie jakąś wbudowaną popierdółką. 2. Dołożyć jeszcze tylko 13500pln i kupić nowy za 15000pln ciesząc się potęgą mocy. Wszystko zależy od potrzeb i zasobności portfela. @maxxam97 - to jest potwierdzone w praktyce - jak za długo będziesz się zastanawiał i kombinował to kupisz źle. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi