Skocz do zawartości

Antena satelitarna panelowa Selfsat H30D2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powiem tak - jeśli masz możliwość montażu "klasycznej" anteny (talerza), to bierz talerz.

Jeśli nie - np. zarządca budynku nie pozwala na montaż klasycznej anteny, można kombinować z anteną panelową, jednak z tego, co wiem odbierają one słabiej od talerza, są też bardziej wrażliwe na złą pogodę. Taka antena nie ma klasycznego konwertera, jest poniekąd wbudowany w tym panelu - co za tym idzie sama powierzchnia odbioru sygnału jest dużo mniejsza.

Oczywiście też trzeba ustawiać ją dokładniej niż talerz, żeby mieć stabilny odbiór.

Poczytaj: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

W prawdzie  nie używałem takiej  anteny  ,ale  z tego co wyczytałem  to kiepski pomysł (  za słaba  i droga )  na nasze warunki to  90 -ka  żeby  dobrze  " zbierała " HD i 4K .

Tak jak piszesz barierka balkonowa   to ja też tak mam , uchwyt idzie  tak dopasować że  czasza  wystaje 1/3  nad barierkę  i nie zasłania okna i jesteś pewny że będzie to dobrze  działało.

Opublikowano

Wiesz na płocie też pisało kiedyś  D.....pa   a potem  drzazgi   trzeba  było wyciągać :tooth:  .

Wierz  mi  chociaż  z  tym nowym wynalazkiem nie mam doświadczenia to  już  z tym " starym " tak  i to bardzo dobrze.

Musisz brać  sporo czynników  pod uwagę  i nie iść  na łatwiznę  i "  szkłem czterech liter wycierać " bo  zemści się to potem  na Tobie  i dwa razy  stracisz.

Czasza , konwerter , przewody   muszą być  dobrej  ( bardzo dobrej )  jakości , dekoder  w miarę  możliwości finansowych  też  ( nie opłaca się na tym oszczędzać , na pewno  taka inwestycja się zwraca biorąc  " inne  czynniki " pod uwagę )  , jak  masz to wszystko  dobrze spięte to masz w 99% pewność że to będzie działało tak jak powinno.

Musisz  myśleć  przyszłościowo  ( żeby w razie czego  nie ponosić kosztów niepotrzebnie )  i np. konwerter  wybrać  Quad  lub inny według  potrzeb ? , dekoder  jeżeli kupujesz  to tylko na linuksie  inne wynalazki  nie  brał bym  pod uwagę itd... , wszystko  zależy  na co ,po co itd... , oczywiście nie ma co szaleć  z kasą , ale  z doświadczenia wiem że chytry  dwa razy traci !.

Musisz to wszystko  "  przetrawić "  na spokojnie , na spokojnie  i podjąć  konkretną decyzję  najlepiej  odpowiadającą  Tobie.