zizzel Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2020 Siemano, ostatnio zmieniłem w moim laptopie HDD na SSD, laptop to Lenovo IdeaPad 330 15ICH. Zastanawiam się czy muszę coś teraz zmienić, laptop był w dwóch wersjach ssd i hdd ja mialem tą hdd, w biose mój dysk wyswietla się jako Legacy Sata HDD i jest problem gdy podłączam ten wymieniony hdd przez Sata -> usb do lapka i przenosze pliki, laptop sie wiesza co pare sekund, ledwo mozna pisać kursor sie zatrzymuje w miejscu na 2 sekundy, ale obraz leci dalej bez problemu. Cytuj
BartAcid Opublikowano 12 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2020 Może HDD ma badsectory i stąd te kłopoty gdy chce coś z niego odczytać. Cytuj
zizzel Opublikowano 13 Lutego 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 Laptop ma 3 msce i dopóki nie podłączyłem go przez sata usb tylko znajdował się w laptopie to nie było z nim problemów Cytuj
BartAcid Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 A bez podpiętego dysku czy z pendriva jak kopiujesz to tak się nie dzieje? Próbowałeś podpiąć ten dysk w innym kompie? Nie, to zrób to. Jak masz dostęp do innej przejściówki/obudowy SATA/USB to ją podmień i sprawdź. Rozumiem, że mimo wszystko mówimy o USB3.0. Dyski zewnętrzne są bardziej podatne na uszkodzenia bo wiara obchodzi się z nimi różnie więc nawet i chwilę po wyjęciu można mieć uszkodzony dysk. Najlepiej wrzuć screan z jakiegoś programu który pokaże SMART tego dysku na początek. Cytuj
Gość Opublikowano 13 Lutego 2020 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2020 Opisujesz to wszystko chaotycznie ,ale pomijając to : - sprawdź dysk na przykład CrystalDiskInfo i jeżeli jest wszystko ok a tak podejrzewam że jest to : - skopiuj dane jakie tam potrzebujesz na inny dysk i wykonaj format tym sposobem Uruchomić CMD z prawami administratora diskpart list disk select disk # za miast # wpisać nr USB drive,HD. clean create partition primary format fs=ntfs quick active assign exit exit i będzie wszystko ok jak nie namieszałeś w biosie ? Nie będę ci tu wyjaśniał co i jak i pisał od nowa poradników bo widzę że wiedzę masz słabą w temacie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi