Jump to content

Generator plików smc do HP

cultstyle

Recommended Posts

Cześć,

Czy ktoś z Was jest przypadkiem w posiadaniu generatora plików smc służących do usuwania hasła z biosu w laptopach marki HP ? 

Jeszcze do niedawna pozyskiwałem pliki poprzez infolinię. Niestety od ponad pół roku HP nie pomaga już w tym zakresie. 

flash epromu będzie nieunikniony jeśli nie pozyskam generatora, mam cztery laptopy czekające w kolejce na zdjęcie hasła.

Z góry dziękuję za pomoc i proszę o ewentualne odpowiedzi tylko osoby mogące wnieść pomocną informację do mojego tematu.

Próbowałeś korzystać z tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?

Używałem tego narzędzia kiedyś (lata 2015-2018) do ProBooków i EliteBooków - działało bez problemów, wystarczyło zbootować z pendriva DOS i odpalić narzędzie.

Używałem konkretnie tej wersji (moje archiwum): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W środku jest zarchiwizowana cała instrukcja do tego narzędzia (nigdzie niedostępna).

Irek59 and slawek1219 like this

W dniu 29.01.2020 o 19:07, razor1995 napisał:

Próbowałeś korzystać z tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?

Używałem tego narzędzia kiedyś (lata 2015-2018) do ProBooków i EliteBooków - działało bez problemów, wystarczyło zbootować z pendriva DOS i odpalić narzędzie.

Używałem konkretnie tej wersji (moje archiwum): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W środku jest zarchiwizowana cała instrukcja do tego narzędzia (nigdzie niedostępna).

Kolego czy mógłbyś jeszcze raz wkleić link, z którego mógłbym pobrać to narzędzie ? Wrzuć proszę na we transfer bo z zippyshare nie mogłem pobrać. 

Z góry bardzo Ci dziękuję!

Sam wypróbuję przy okazji, bo usunięcie hasła w laptopach HP to wielki problem. Żadne generatory i sposoby nie działają.

Działało:

W dniu 29.01.2020 o 18:03, cultstyle napisał:

Jeszcze do niedawna pozyskiwałem pliki poprzez infolinię.

Ale już nie działa.

Najgorsze jest zmienione hasło przez użytkownika dodatkowo zabezpieczone modułem TPM.

34 minuty temu, razor1995 napisał:

Link z zippyshare cały czas działa. Polecam korzystanie z AdBlocka. 

Wetransfer wymaga podawania maila nadawcy i odbiorcy.

Masz na megaup i nie marudź: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] :E 

Esset wychwytuje zagrożenie po otwarciu linka od Ciebie:

Zagrożenie: JS/Adware.Subprop.E aplikacja

a co do We Transfer:

Nic podobnego :) Wybierasz najpierw "Take me to free", potem gizik-kropeczki i przełączasz na: "get transfer link", i po sprawie.

Jestem w tej samej sytuacji - mam HP EliteBook 8560p z hasłem administratora w biosie. Najgorsze jest to że to hasło sam założyłem parę lat temu i kompletnie go nie pamiętam... Dzwoniłem na infolinię HP i nie pomagają w tej sprawie gdyż mieli incydent związany z bezpieczeństwem. Ww. narzędzie u mnie nie działa mimo, że mój lapek jest na liście urządzeń wspieranych... Przydałby się jakiś kolega z serwisu HP...

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Witam serdecznie @razor1995,

Uprzejmie proszę o ponowne załadowanie narzędzia oraz instrukcji i o przekazanie linku/ów, bo te wcześniejsze przestały działać:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] => "The file you are trying to download is no longer available!"

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] => "File has expired and does not exist anymore on this server"

Odbijam się od ściany od prawie miesiąca... Wsparcie HP nie chce mi pomóc i wygenerować dla mnie pliku SMC, mimo że przedstawiłem im wszystkie dokumenty potwierdzające, że jestem legalnym właścicielem laptopa HP ZBook 15 G3, który kupiłem z założonym hasłem na BIOS...

Nie mogę zaktualizować biosu z obecnej wersji 01.52 do zalecanej przez Producenta 01.58.

Obawiam się zatem, że niektóre komponenty sprzętu, które zamierzam dokupić do laptopa, mogą nie działać, z powodu starej wersji biosu, nie mówiąc o ew. kwestiach bezpieczeństwa. Ponadto, nie mogę zdezaktywować baterii w biosie, na czas prac serwisowych i muszę wszystko robić pod napięciem, ryzykując uszkodzenie/spalenie sprzętu w przypadku zwarcia...

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam~~Piotrek~~pe3no

Bardzo dziękuję @razor1995 i proszę o dodatkową podpowiedź, co dalej... :)

Gdy na tym komputerze, spod Windows 10 uruchamiam plik "USB Image Tool.exe" (z wersji 04-11-16), mam błąd:

"Ta aplikacja nie będzie działać na Twoim komputerze. Aby znaleźć wersję dla twojego komputera, skontaktuj się za wydawcą oprogramowania".

Myślę sobie zatem, że chyba jednak mój HP ZBook 15 G3 Xeon E3-1505 v5 jest zbyt nowy (?) i ten program go nie obsługuje...

Jeden z Konsultatnów HP na infolinii "puścił farbę", że potrzebuję plik "SMC" do odblokowania BIOS'u i tą drogą tutaj trafiłem przez Google :)

HP chyba musi mieć jakąś inną/nowszą wersję tego programu. Zrozumiałem, że oni to mają, ale nie pomogą i sugerują wymianę płyty głównej...

Próbuję się "kopać z koniem"... ostatnia ich odpowiedź, z dnia dzisiejszego brzmi:

"Dzień dobry,
Dziękujemy za kontakt z działem reklamacji HP.
Przykro nam z powodu wszelkich niedogodności.
W obecnej sytuacji możemy zaoferować naprawę płatną, której koszt przedstawi Państwu Agent pomocy technicznej HP. Przykor nam ale nie mamy innej możliwości.
Z powazaniem
Joanna **********
Dział Reklamacji
HP Inc Polska Sp. z o.o.
Ul. Szturmowa 2a
02-678 Warszawa
"

Czy ktoś z "dobrych ludzi" mających dojście mógłby się podzielić nową/pasującą wersją programu tworzącego pliki SMC? :) albo gdzie/jak tego szukać...? :)

Chcę podkreślić, że chodzi mi o rozwiązanie oparte na pliku SMC, a nie na wymianie płyty głównej czy wylutowywaniu części.

Przy okazji, próbuję sprawdzić numer mojej płyty głównej, bo wydaje mi się, że to może być przydatne/konieczne w procesie generowania pliku SMC (?)

Wydaje mi się, że moja płyta główna ma numer 80D5, ale dziwi mnie trochę, że to wygląda inaczej niż to, co podają ludzie w internecie, gdzie używają dwuczęściowego numeru płyty głównej, więc zastanawiam się, czy dobrze to odczytuję?

Zrobiłem: Uruchom > msinfo32 i dostałem coś takiego (przepisuję z ekranu, starając się unikać literówek...) :

Element / Wartość
Nazwa systemu operacyjnego : Microsoft Windows 10 Pro
Wersja : 10.0.1.19044 Kompilacja 19044
Dodatkowy opis systemu operacyjnego : Niedostępne
Producent systemu operacyjnego : Microsoft Corporation
Nazwa systemu : DESKTOP-00PH5D6
Producent systemu : HP
Model systemu : HP ZBook 15 G3
Typ systemu : x64-based PC
Jednostka magazynowa systemu : Z5X78EC#ABB
Procesor : Intel(R) Xeon(R) CPU E3-1505M v5 @ 2.80 GHz
Wersja/data systemu BIOS : HP N81 Ver. 01.52, 28.10.2020
Wersja SMBIOS : 2.7
Wersja kontrolera osadzonego : 16.117
Tryb systemu BIOS : UEFI
Producent płyty głównej : HP
Produkt płyty głównej : 80D5
Wersja płyty głównej : KBC Version 10.75

Z góry dziękuję za dodatkowe wskazówki/pomoc i serdecznie pozdrawiam~~Piotrek~~pe3no

33 minuty temu, pekadwa napisał(a):

Gdy na tym komputerze, spod Windows 10 uruchamiam plik "USB Image Tool.exe" (z wersji 04-11-16), mam błąd:

"Ta aplikacja nie będzie działać na Twoim komputerze. Aby znaleźć wersję dla twojego komputera, skontaktuj się za wydawcą oprogramowania".

Myślę sobie zatem, że chyba jednak mój HP ZBook 15 G3 Xeon E3-1505 v5 jest zbyt nowy (?) i ten program go nie obsługuje...

Twój system jest za nowy i blokuje program.

Spróbuj np. pod Windows 7, ja z tego korzystałem w czasach Win7 i wtedy działało.

35 minut temu, pekadwa napisał(a):

zy ktoś z "dobrych ludzi" mających dojście mógłby się podzielić nową/pasującą wersją programu tworzącego pliki SMC?

To było w jednym miejscu, na MDL, linkowałem wyżej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Pytaj tam, może ktoś ma coś nowszego.

Spod Windows nie odczytasz numeru seryjnego płyty głównej, co najwyżej serial komputera:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ewentualnie uderzaj do jakiegoś serwisu, który wylutuje BIOS i wgra czysty wsad bez hasła, może zadziała. 

Witam serdecznie @razor1995, jestem przyblokowany i dostaję białej gorączki...

Próbuję bezskutecznie zainstalować windows 7 na moim HP ZBook 15 G3, który ma ustawiony tryb UEFI i BIOS zablokowany hasłem.

Instalacja Windows 10 przebiega na tym UEFI bez problemu, ale Windows 7 nie daję rady, mimo wielogodzinnych walk...

Czytam o podobnych problemach ludzi i oni wyrokują, że to jest problem pomiędzy Producentem sprzętu (HP) a Producentem systemu (Microsoft).

Z tego co zrozumiałem, trzeba mieć albo umieć sobie spreparować instalator w oparciu Windows 10, a wewnątrz podmienić część rzeczy na Windows 7...

Zastanawiam się, czy w tej sytuacji ma sens, abym na innym komputerze (laptop DELL z legacy BIOS) zainstalował Windows 7, tam przygotowywał pendrive do odblokowywania hasła?

Z takim pendrivem przygotowywanym na laptopie DELL, szedłbym do mojego HP ZBook 15 G3 i na nim, ale na Windows 10 albo w trybie DOS (jeżeli dobrze zrozumiałem), próbowałbym zdejmować hasło.

Czy to ma sens? Wstępnie zakładałem, że w miarę łatwo uda mi się ten Windows 7 zainstalować na HP ZBook, aby narzędzia do zdejmowania hasła dla HP tu zadziałały.

Mam jednak, jak opisałem, ten twardy orzech do zgryzienia, że instalacja Windows 7 na HP ZBook z UEFI ustawionym na sztywno to jest jakaś bardzo trudna/długa sprawa...

Pytam dlatego, że zrozumiałem, że narzędzie do zdejmowania hasła uruchomione na HP ZBook 15 G3 będzie tworzyło chyba jakieś dane wsadowe potrzebne do złamania hasła BIOS.

Zatem próba robienia tego na innym laptopie obawiam się, że może się nie udać...?

Z drugiej strony mam pytanie, zastanawiając się nad procesem generowania plików SMC odblokowujących hasła na BIOS'ie przez Wsparcie HP. Skoro oni po podaniu im numeru seryjnego mojego HP ZBook 15 G3 mogą dla mnie wygenerować hasło odblokowujące, to czy może ktoś tu na Forum też byłby w stanie mi pomóc, gdybym mu podał mój numer seryjny?

Odnośnie fachowców zdejmujących hasła z BIOS - rozumiem, że to najprostsze, ale też kosztowne rozwiązanie.

W kwestii numeru mojej płyty głównej, doprecyzuję, że nie chodziło mi o numer seryjny, ale o kod płyty głównej - jej typ.

Z góry dziękuję za dodatkowe wskazówki/pomoc i serdecznie pozdrawiam~~Piotrek~~pe3no

Walczymy zażarcie dalej - otrzymałem  pomoc w uruchomieniu programu do zdejmowania haseł - na Windows 10.

Przekazuję zatem informację, że program nie tylko działa na Windows 7 ale też na Windows 10.

Nie mam pojęcia, dlaczego na mojej pierwszej instalacji Windows 10 nie chciał ruszyć i zgłaszał błąd...

Walczę dalej i dam znać, co mi się udało dalej albo jakie napotkałem problemy :)

Serdecznie pozdrawiam~~Piotrek~~pe3no

Godzinę temu, pekadwa napisał(a):

Z tego co zrozumiałem, trzeba mieć albo umieć sobie spreparować instalator w oparciu Windows 10, a wewnątrz podmienić część rzeczy na Windows 7...

Naucz się przeszukiwać forum :trollface: 

Cały ten temat: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Plus spróbuj ten system: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Plus to - Windows 7 dostał obsługę UEFI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Plus: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Godzinę temu, pekadwa napisał(a):

Skoro oni po podaniu im numeru seryjnego mojego HP ZBook 15 G3 mogą dla mnie wygenerować hasło odblokowujące, to czy może ktoś tu na Forum też byłby w stanie mi pomóc, gdybym mu podał mój numer seryjny?

Gdyby na forum był ktoś z dostępem do narzędzi serwisowych HP, nie musiałbym się udzielać w tym temacie :trollface: 

Witam serdecznie, @razor1995, chylę czoła dla Twojej wiedzy i bezcennej pomocy tutaj, na Forum!!! :) :) :) 

Przygotowałem uruchamialny pendrive za pomocą USB Image Tool.exe

Niestety, na moim HP ZBook 15 G3 z zahasłowanym BIOS'em i na sztywno ustawionym UEFI nie uruchamia się on.

Działa na innych moich laptopach Dell, gdzie jest BIOS Legacy, więc sam w sobie pendrive jest chyba prawidłowo przygotowany, a problem stanowi chyba brak możliwości przestawienia na moim HP-ku na BIOS Legacy (?)

Byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź, co/jak jeszcze mógłbym zrobić, aby odblokować hasło na BIOS'ie.

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam~~Piotrek~~pe3no

14 godzin temu, pekadwa napisał(a):

Byłbym wdzięczny za jakąś podpowiedź, co/jak jeszcze mógłbym zrobić, aby odblokować hasło na BIOS'ie.

Problemem może być nie tylko bios, ale TPM. Laptopy HP są trudne do złamania, dlatego na Allegro tak wiele z nich ma informację o zablokowanym biosie.

Najprościej wlutować nową kość biosu i zaprogramować ją. Po wejściu do biosu należy zresetować ustawienia TPM.