Skocz do zawartości

Własna baza danych HDD - opinie, pomysły

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry.
Na początku szukałem stacji dokująco-kopiującej do max 200zł z wymaganiami:
- USB 3.0
- Obsługa SATA I/II/III
- 2 sloty
- Obsługa 2.5 i 3.5
- współpraca z Win 10

Potrzebuję go głównie do magazynowania danych na zakupionych dyskach i obsługi tych które już posiadam.
Kopiowania, aż tak bardzo nie potrzebuję, ale skoro jest to czemu nie :3

Na oku mam IcyBox IB-123CL-U3 aczkolwiek nie chcę kupować na ślepo, może doradzicie mi coś lepszego.

Na innym forum otrzymałem odp.

Cytat

Mam mieszane uczucia odnośnie tych "stacji". Zasadniczo są to mocno przepłacone mostki USB-SATA w pudełku... i z tym pudełkiem jest też mały problem, bo to najgorsza możliwa pozycja pracy dla dysku - pionowo, złączem w dół (dla dzisiejszych dysków zasadniczo dopuszczalna, ale najmniej korzystna). Gdybym wybierał dla siebie, brałbym eSATA (o ile komputer takie posiada), a nie USB 3.0, no i z poziomo ułożonymi dyskami, montowanymi w kasetkach, z odpowiednim chłodzeniem.

Aczkolwiek w laptopie nie posiadam eSATA'y, a całość ma być obsługiwana przez laptopa.
Dyski będą używane sporadycznie, głównie do przechowywania danych (video/zdjęć/innych plików w tym konfiguracyjnych w skrócie mała baza danych).
Choć czy taka mała to sam już nie wiem, aktualnie mam 12TB miejsca (6 dysków), aczkolwiek chciałbym więcej :3

Fakt początkowy pomysł był taki by kupić takie cudo (załącznik) + Adapter USB 3.0 SATA + aktywny hub 3.0 + zasilanie do HDD 3.5 (z wyjściem na 3/4 dyski),
postawić na biurku i łączyć się jednym kabelkiem z lapkiem.
Niestety teraz już sam się pogubiłem, przeleciałem całe alledrogo i inne serwisy z wysyłką z Polski "storage hdd tower" nigdzie nie kupię (poza ali i zagranicznych stron (odpada))

Najgorsze jest to że kupiłem sobie dysk przenośny 2TB Seagate Expansion Portable, ma może 20 dni (użytkowych) i już "5,Reallocated Sectors Count,36,100,100,OK,000000000018,0,włą." 24 padnięte sektory (leci na gwarancję), taka ciekawostka :/

Jakie rozwiązanie wybrać?
Zaczynam coraz bardziej kombinować im dłużej się nad tym zastanawiam...

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

@GT500s prawdę ci powie o QNAPa obudowie.

Jak chcesz mieć taką ilość dysków nadal to ratuje cie przerobienie PC na NAS. Obudowę musisz szukać by pomieściła taką ilość dysków, i przede wszystkim płytę by było je gdzie podpiąć. Obsługa RAIDu w sumie nie wiem czy jest konieczna czy oprogramowanie jest w stanie sobie samo z tym poradzić. Wszelkie pseudo pierdoły co wkleiłeś sa o kant tyłka i będzie to samo co z twoim Expansionem. Koszty zależne od wielu czynników. Jak masz starego PC to można go użyć. System NAS jest darmowy, OMV, FreeNAS, NAS4Free czy inne.