sprzetowiec90 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 Ogólnie to nie wiem co wybrać, zainstalowałem mu 7 x64 ale cos go muli... Myślę nad którąś jakąś 10 lub 8. Ma służyć bratu pod gry; farming simulator jak i pewnie jakieś samoloty... Windows Update i anty wir może być wywalone w.... Byle by był net framework i ogólnie chodziły starsze gry. cpu; q6600 ram; 2gb gpu; nvidia quadro 2000 (coś ala gts450) dys; 2,5 z laptopa ale możliwe że mu kupie ssd goodram cx400 128gb za te 70zł. Wcześniej sam używałem którejś 10 ale pamiętam że ciężko na nim się ładuje sam instalator
iskier Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2019 Muli przede wszystkim z powodu zbyt małej ilości RAM-u oraz wolnego dysku, a nie procesora.
sprzetowiec90 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Bez przesady, używałem go jeszcze z ponad 2tygodnie temu i chodził żwawo z dyskiem ssd... Ram to nie problem akurat bo te 2gb jako tako wystarczało. Ale nie ważne, 7 coś zatrybiła i zaczęła chodzić normalnie już. Na pierwszej nie mogłem nawet sterów od grafiki zainstalować W sumie to nie wiem w czym był problem.
VACek Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 22 minuty temu, sprzetowiec90 napisał: cpu; q6600 ram; 2gb gpu; nvidia quadro 2000 (coś ala gts450) dys; 2,5 z laptopa ale możliwe że mu kupie ssd goodram cx400 128gb za te 70zł. 22 minuty temu, sprzetowiec90 napisał: zainstalowałem mu 7 x64 ale cos go muli... System 64bit na 2gb ramu, kolega okaleczać też się lubi ? pawel5428 lubi to
Widzior Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Win7 ci muli, a ty się zastanawiasz, czy Win10 temu zaradzi? No sry ale chyba żartujesz. Jak nie dołożysz ramu do min 4 GB, to tylko Win7 x86. pawel5428 lubi to
piosylant Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Q6600 nie będzie mulił ani na W7x64, ani na W10x64, tylko bezwzględnie konieczne są min. 4 GB RAM oraz dysk SSD. Dobrze by było, gdyby RAM pracował na min. 800 MHz. Dzisiejsze gry może niekoniecznie, ale sam system będzie chodził żwawiej, niż na dzisiejszych budżetowych laptopach z SSD i 4 GB RAM.
sprzetowiec90 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 39 minut temu, Widzior napisał: Win7 ci muli, a ty się zastanawiasz, czy Win10 temu zaradzi? No sry ale chyba żartujesz. Jak nie dołożysz ramu do min 4 GB, to tylko Win7 x86. Może się zastanów co piszesz... system sam z siebie bierze 700mb ramu i 4gb czy 8gb nic tu nie zmieni... Używałem odchudzonej wersji 10 x64 na nim i nie było żadnej tragedii. Zresztą nie będę dokładał ramu bo będzie służył już tylko do starszych gierek.
VACek Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 2 minuty temu, sprzetowiec90 napisał: Może się zastanów co piszesz... system sam z siebie bierze 700mb ramu i 4gb czy 8gb nic tu nie zmieni Odpal przeglądarkę i 3 karty w tym jedną z yt
Widzior Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Ja już chyba serio przestanę dawać rady na tym forum, bo widzę tu sami specjaliści informatyki stosowanej, co wiedzą wszystko lepiej, tylko nie wiem po kiego tematy zakładają Słuchaj, najlepiej to zostaw tylko jedną kość 1GB, bo po co ci 2GB, jeszcze jakieś dane się zgubią w takiej wielkiej przestrzeni, potem zainstaluj Win10 1909 i zostaniesz największym hardcorem na świecie, +100 do respektu jak znalazł
sprzetowiec90 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Założyłem bo mulił sam system, po przywróceniu ustawień domyślnych w biosie zaczął chodzić normalnie... Wcześniej zmulał się przy samym instalowaniu czego kolwiek co nie było normalne.
piosylant Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Przy 2 GB RAM i HDD nie ma opcji, żeby nie mulił, skoro stale zapełniony RAM regularnie zrzuca się do pagefile na HDD. Przy takim zestawie (2 GB RAM + HDD) dioda pracy dysku raczej nie gaśnie. Zrzucanie pamięci do pliku wymiany jest o wiele mniej zajmujące, kiedy w kompie siedzi SSD, tak więc najpierw dysk, potem pamięć. 11 godzin temu, sprzetowiec90 napisał: po przywróceniu ustawień domyślnych w biosie zaczął chodzić normalnie Bzdura. Nic takiego nie powinno mieć miejsca. Chyba że jakiś "rzeźbiarz" bawił się BIOSem przed instalacją systemu.
sprzetowiec90 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Był ssd ale zabrałem do nowego kompa. No dobra ale ile sam system zje ramu? Ja tu mówię o sytuacji gdy świeżo odpalimy system beż żadnych włączonych programów czy przeglądarek. W menadżerze zadań było ponad 700mb jak patrzyłem . W każdym bądź razie nie wiem co mu było, komp leżał z 2/3 tygodnie. Tam i tak głównie będą odpalane starsze gry co tam te quadro 2000 pociągnie + ew. youtube i to tyle. Ew. kto dobrze zmodowana 7 poleci?
Nieobecny Opublikowano 22 Grudnia 2019 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 15 godzin temu, sprzetowiec90 napisał: po przywróceniu ustawień domyślnych w biosie zaczął chodzić normalnie... Nie ma takiej możliwości, chyba że bios był fatalnie, nieodpowiednio ustawiony przed instalacją systemu - złe taktowanie procesora, zła magistrala FSB (po zmianie pamięci lub procesora bez resetu biosu), dodatkowo jakimś dziwnym trafem sam się prawidłowo nie ustawił, albo użytkownik nie zaktualizował biosu pod kątem obsługi nowszych komponentów. Kolego @sprzetowiec90 - 2GB RAM kiepsko wystarcza systemowi 32-bitowemu, baaa... ledwo wystarcza dla XP. I nie masz co tu polemizować. 4GB RAM to absolutne minimum dla systemów 64-bitowych i szału nie będzie. Co z tego że sam system po zainstalowaniu zajmuje 700MB? - to nic nie znaczy. 3 karty przeglądarki lub 1 film na YT w dobrej jakości z Twoich 2GB RAM nie zostanie nic. Przy zapełnieniu 80% RAM rozpoczyna się wykorzystywanie pamięci wirtualnej, co przy dysku HDD 2,5" (pewnie na dodatek 5400rpm) oznacza totalną zamułkę, że nie zrobisz nic. Pamięć trzeba rozbudować lub wymienić (nie wiem jaka to płyta) do 4GB - nie zbankrutujesz, tania jest, a dysk to minimum 3,5" 7200rpm, a SSD da drugie życie temu komputerowi.
sprzetowiec90 Opublikowano 22 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2019 Dysk ssd już mu wsadziłem 128gb + wpakowałem tam 7 i zasuwa równo. To ma być dla 7latka głównie jakieś samoloty i pociągi... Jak będzie grał to mu się zamówi jakiegoś poleasingowca z sandy + lepsza kartę i tyle.
Rekomendowane odpowiedzi