Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w tej chwili dwie pamięci DDR3 po 4GB.Chciałbym zwiększyć w sumie do 12 Gb,ale mam problem jaką pamięć wybrać aby dobrze współpracowały.Chcę zostawić jedną 4GB i dokupić do niej 8 GB.Mój laptop to Dell E 6430 i osługuje w sumie 16GB.W załączeniu przesyłam skaner kart,[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Sprawdź programem AIDA64, Thaiphoon Burner albo choćby CPU-Z (zakładka SPD) jakie kości masz i szukaj na allegro o takich samych parametrach (producent kości, częstotliwość, opóźnienia). A najlepiej wyślij screen swoich kości do jakiegoś większego sprzedawcy używanych pamięci, to sam ci dopasuje odpowiednią.

senior38 lubi to
Opublikowano

w slotach masz ddr3 1333MHz (665 x2 ) 

to się przyda [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i zakupy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

osobiscie nie lubie zestawień 8+4 :) jak zmieniac to na 2x8 GB :)

senior38 lubi to
Opublikowano

Ja także. Jeśli  4 sloty -  można rozbudować.

Nie chodzi konkretnie o tą płytę tylko o zasadę - rozbudowę ram.

Cytat - osobiscie nie lubie zestawień 8+4 :) jak zmieniac to na 2x8 GB :)   Zostaja 2 sloty. Na przyszłość.

Opublikowano

Masz obecnie 1333MHz, ale z tego co czytam Twój laptop obsługuje także 1600MHz. Jeśli chciałbyś "zaszaleć" możesz szukać dwóch kości 8GB 1600MHz. Jeśli nie, to szukaj jednej kości 8GB 1333MHz. Jak już było wspomniane wcześniej sprawdź od jakiego producenta masz kości itp. żeby było wiadome czego konkretnie szukać.

Opublikowano

Dokładnie jak przedmówca. Nie ograniczaj laptopa - kup 2 kości najlepiej po 8GB 1600MHz i tu dodam, że DDR3L czyli 1,35V Low Voltage. 3 gen już takie obsługuje, więc dlaczego nie korzystać. Wspomnę jeszcze, że im mniejsze opóźnienie CL tym lepiej. Standardowo 1600MHz mają CL11, ale znajdziesz CL10 i CL9. Do tego wymień procesor na i7 i dysk na SSD, a Twój laptop zawstydzi nowe konstrukcje z procesorami pokroju i5 8250U reklamowane jako super hiper cud: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

W praktyce po pewnym czasie jest jeszcze gorzej niż w tym teście na nowym laptopie albo producenci blokują TDP na niższym poziomie, aby się nie przegrzewały (tak to są jaja - procesory niskonapięciowe przegrzewają się :L). Nawet i7 3540M rozkłada te procesory na łopatki, a co dopiero jak zamontujesz tam i7 3610QM lub i7 3630QM.

Opublikowano
11 minut temu, marcos1992 napisał:

Jeżeli lapek na chipsecie QM77, to obsłuży 1600MHz

HM77, HM76, HM75 też, a nawet HM70 z tym że ma on ograniczenie do obsługi 8GB RAM.

13 minut temu, marcos1992 napisał:

Wyższe I7 z QM nawet 1833MHz, ale to już przerost formy nad treścią.

Bardziej zależne od producenta - tylko najwyższe gamingowe modele i to z pewnymi ograniczeniami, ponieważ nawet i7 3940XM ma szynę 1333/1600MHz, ale zdarzają się - jednak nie Dell E6430 ;).