Skocz do zawartości

Dysk HDD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, od pewnego czasu dysk HDD włącza sie i wyłącza i tak co 5/10 minut lub jak odpalam gre która jest zainstalowana na własnie tym dysku, dysk umiera czy cos innego? Dysk kupiłem w 2017

Toshiba Performance 1 TB 3.5" SATA III
Zasilacz Aerocool KCAS 400W
Opublikowano
39 minut temu, scarley jones napisał:
 dysk HDD włącza sie i wyłącza i tak co 5/10 minut 

Masz włączone uśpienie  więc  je wyłącz .

A jeżeli  słyszysz  tak jak napisał wiktorynek  "  Cykanie to odgłosy głowicy  "  to rób kopie danych z tego dysku .

42 minuty temu, scarley jones napisał:
Dysk kupiłem w 2017

To już nie ma znaczenia kiedy go kupiłeś  , mogłeś    tydzień temu  a dzisiaj jest już szrot , nic nie poradzisz.

Opublikowano
Teraz, woj_ani217 napisał:

Masz włączone uśpienie  więc  je wyłącz .

A jeżeli  słyszysz  tak jak napisał wiktorynek  "  Cykanie to odgłosy głowicy  "  to rób kopie danych z tego dysku .

To już nie ma znaczenia kiedy go kupiłeś  , mogłeś    tydzień temu  a dzisiaj jest już szrot , nic nie poradzisz.

Nie mam włączonego uśpienia bo to pyka tak ze 10 razy bedzie sie wlaczac i wylaczac jak np gre odpalam

Opublikowano
1 minutę temu, scarley jones napisał:

Nie mam włączonego uśpienia bo to pyka tak ze 10 razy bedzie sie wlaczac i wylaczac jak np gre odpalam

Tylko jak grę  włączasz  czy cokolwiek ?

Najlepiej  nagraj te  odgłosy w miarę dobrze żebyśmy mogli to słyszeć  i będziemy dale dedukować  co jest co  bo tak to gadka  ślepego z głuchym .

To co tu opisujesz to wygląda mi na głowicę  ( konieczna kopia danych  )  więc dysk może  paść za   "  pięć minut  albo  pięć  dni " .

Opublikowano
11 minut temu, woj_ani217 napisał:

Tylko jak grę  włączasz  czy cokolwiek ?

Najlepiej  nagraj te  odgłosy w miarę dobrze żebyśmy mogli to słyszeć  i będziemy dale dedukować  co jest co  bo tak to gadka  ślepego z głuchym .

To co tu opisujesz to wygląda mi na głowicę  ( konieczna kopia danych  )  więc dysk może  paść za   "  pięć minut  albo  pięć  dni " .

Jak cos wlaczam co jest zainstalowane na hdd zawsze sie tak dzialo z gta v teraz wlaczam csa i nic, taki dzwiek jak wlaczajacy sie dysk po prostu

Opublikowano

Włączający się dysk nie wydaje żadnych dźwięków. Jakiś tam ledwo słyszalny szum jest i to wszystko. Starsze dyski 3.5" potrafiły chrobotać. Cykanie głowicy może być słychać rzadko - co kilkanaście/kilkadziesiąt minut. Wszystko to i tak nie ma wpływu na normalną pracę dysku.

Coś mi się wydaje, że nie potrafisz wytłumaczyć o co ci chodzi. Nagraj dźwięk tego dysku, pokaż na screenach co się dzieje, daj zrzuty ze smart i full test.

P.S. A tak na marginesie, to gry i programy instaluje się na SSD, bo w końcu po to go masz.

Opublikowano

Mam

32 minuty temu, wiktorynek napisał:

Włączający się dysk nie wydaje żadnych dźwięków. Jakiś tam ledwo słyszalny szum jest i to wszystko. Starsze dyski 3.5" potrafiły chrobotać. Cykanie głowicy może być słychać rzadko - co kilkanaście/kilkadziesiąt minut. Wszystko to i tak nie ma wpływu na normalną pracę dysku.

Coś mi się wydaje, że nie potrafisz wytłumaczyć o co ci chodzi. Nagraj dźwięk tego dysku, pokaż na screenach co się dzieje, daj zrzuty ze smart i full test.

P.S. A tak na marginesie, to gry i programy instaluje się na SSD, bo w końcu po to go masz.

Mam ale 60 gb

Opublikowano

Ten dźwięk bardzo źle wróży. Dysk się kończy, chyba, że ten stukot to nie dysk tylko wentylator, a dysk wydaje tylko ten świst przy rozpędzaniu.

11 minut temu, scarley jones napisał:

Mam ale 60 gb

480-512GB można już kupić poniżej 200pln.

240-256 za 120pln

120-128 za 70pln

Nowe, ze sklepu.

Opublikowano

Nie odpowiedziałeś na pytania:

- co to za stukot jak traktor? - z dysku czy z wentylatora? - jeśli z dysku to ci napisałem, że to już koniec dysku - szrot, kosz - kupuj nowy

- świst czyli rozkręcanie jest prawidłowe - może być zależne od sterowników mass storage i ustawień APM

Opublikowano
5 godzin temu, wiktorynek napisał:

Nie odpowiedziałeś na pytania:

- co to za stukot jak traktor? - z dysku czy z wentylatora? - jeśli z dysku to ci napisałem, że to już koniec dysku - szrot, kosz - kupuj nowy

- świst czyli rozkręcanie jest prawidłowe - może być zależne od sterowników mass storage i ustawień APM

Z dysku