Skocz do zawartości

Windows 8.1 Ogranicza sieć LAN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam borykam się z problemem a mianowicie od pewnego czasu internet spadł mi do szybkości około 2-3Mbps myślałem że to wina dostawcy więc do niego dzwoniłem i opisałem problem, ale on mówi że z jego strony wszystko ok.

Pożniej wpadłem na pomysł aby wgrać nowy sterownik od karty lan "Realtek PCIe GBE Family Controller". i o dziwo net wrócił do swojego 10Mbps. I wszystko by było ok ale po wyłączeniu kompa na noc i włączeniu ponownie necik znów 2-3Mbps. I zeby znów mogł działać z 10Mbps musze zrobić reinstal karty.

Miał już ktoś taki problem?

Laptop Samsung 355v5c

AMD A8 4500M  APU with Radeon HD Graphics, 3.0GB RAM, AMD Radeon HD 7640G + 7600M Dual Graphics.

Opublikowano

Pobierz stery z strony producenta SW Update: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Bo tam widać że brakuje jeszcze sterów Realtek USB 2.0 Card Reader

Można też pobrać wskazane przez SW Update sterowniki Lan i zobaczyć czy na nich też jest problem.

Antywir nie ogranicza Ci prędkości, jakaś infekcja?

Bo w sumie na tych co provectus podał powinno działać bez problemu.

Opublikowano

robiłem też z tym Sw update a ten card reader jest mi nie potrzebny do lan a i tak go nie używam więc nie instaluje. Komp skanowany 2 antywirusami 0 infekcji + scan z antymalware i też nic. Bo instalacja sterów co włączenie kompa jest śmieszne. Ech te windowsy.

dokładny model laptopa samsung 355v5c-s0CDE

Opublikowano

Realtek USB 2.0 Card Reader jest do USB. Restartowałeś ten modem czy router,to co dał operator.

Opcja odszukiwania sieci jest włączona, inny kabel?

W systemie nie zrobił się bałagan przez ilość profili sieciowych, wyczyszczone wszystko po odinstalowaniu sterowników?

Masz możliwość sprawdzić laptopa w innym miejscu?

Opublikowano

Samsung ma taki dziwny wynalazek jak Easy Display Manager - bez niego często wifi nie chce w ogóle działać. Można znaleźć w Google tematy gdzie poruszane są problemy z tym sterownikiem w połączeniu z Win 8.1 - zobacz czy masz najnowszą wersję i dedykowaną pod Win 8.1 lub sprawdź ustawienia tego sterownika. 

Opublikowano

Przepraszam, mój błąd, podobne tematy już się mieszają. Jeśli to LAN i masz wypróbowane sterowniki ze strony Samsunga i najnowsze od Realtek, to albo jakiś dziwny konflikt na linii sterowniki-system lub wada karty sieciowej, bo to się raczej nie zdarza. Jeszcze na koniec jedno pytanie: bios najnowszy wgrany i zainstalowane sterowniki chipsetu?

Opublikowano

Bios nówka sztuka od SW update stery chipsetu też. Jak odpalam Ubuntu live cd to net śmiga aż miło więc raczej wada karty odpada. no nie wiem co jest nie tak net na pewno jest ok bo na 2 kompie(XP) i innym lapku (W7) śmiga aż miło.

Opublikowano

Czyli masz pecha i system Win 8.1 ci nie pisany na tym sprzęcie. Miałem problemy na Lenovo z Win 8.1 ze sterami wifi przez ok rok czasu, aż wydali sterowniki perfekcyjnie działające, w tym czasie chyba kolejnych 5-6 wersji miało tą samą wadę.

P.S. zostaje jedyne rozwiązanie - kupić kartę sieciową LAN na USB.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

No nie wiem zrobilem to co pisaliście z tym Full dupleks na różnych 1gb/s 100mb/s 10mb/s i każda zmiana powodowała to że net był max 3-4mbps więc to raczej nie to teraz zrobiłem znowu reinstal sterownika i ładnie 10mbps i pingi w granicy ~20ms

Opublikowano

Full duplex to sobie dla pamięci ustawiaj zawsze i wszędzie na najwyższą obsługiwaną prędkość danej karty sieciowej. Zostało tylko odinstalować sterownik wraz z softem i zainstalować ponownie tak jak robisz do tej pory po restarcie, ale jako aktualizację sterownika ze wskazanego pliku inf w rozpakowanym sterowniku. Tyle ode mnie, koniec, podnoszę ręce do góry, poddaję się. 

Opublikowano

Ja miałem podobny problem, ale z innym sprzętem. Winda zainstalowała sobie nowe stery do danego sprzętu (kontroler  FireWire) i transfer bardzo spadł. Nie pomagały zainstalowanie starych sterowników, nawet po odinstalowaniu tych nowych. Dopiero ręczne usunięcie plików-sterowników pomogło. Czyli we właściwościach sprzętu odczytałem z których plików korzysta dany sprzęt, wyłączyłem go i odszukałem w systemie wszystkie pliki i usunąłem je. I bez restartu zainstalowałem oryginalne stery i kontroler ruszył.