Skocz do zawartości

OC Pamięci DDR3 - 32 GB Corsair Vengeance LP - CML16GX3M2A1600C10. Czy da się/czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, posiadam Pamięci DDR3 - Corsair Vengeance LP o dokładnym modelu CML16GX3M2A1600C10 jako 4 x 8 GB czyli razem 32 GB. W tej formie pracują one u mnie na profilu XMP który wygląda i przedstawia się tak:

image.png.1ee2fb3a08a8d045b86dc03b7b999b44.png

Czy dało by się je podkręcić z 1600 MHz na np. 1800 MHz lub obniżyć im opóźnienia z 10, 10, 10, 27 na np. 9, 9, 9, 24 lub wykonać kombinację podkręcania prędkości oraz zmniejszenia opóźnień?

Reszta mojej specyfikacji tutaj:

image.png.04aac8bce3397a036c35569920b07b5f.png

Miło było by dostać odpowiedź od kogoś co zna się na podkręcaniu pamięci i ma w tym doświadczenie. Z miłą chęcią się dowiem czy jest możliwość takowa u mnie czy też jej nie ma, a jeśli jest to czy ma to sens jakiś czy też da się ale sensu większego w tym nie ma i szkoda na to czasu.

Dokładna strona z specyfikacją pamięci tutaj:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Od razu napiszę też, nigdy nie podkręcałem u siebie nawet procesora i w tej chwili pracuje on na swoich oryginalnych parametrach. Nawet nie wiem czy chcąc zmieniać opóźnienia trzeba wyłączyć profil XMP czy tez pamięci mogą na nim zostać? Na próbę zmieniłem opóźnienia i zostawiłem na XMP i komputer normalnie wstał, a przykładowo zostawiając na XMP i dając 1800 MHz potrzebne było wyjmowanie bateryjki od BIOS bo już nie wstał wcale.

Pozdrawiam i proszę o opinię oraz rady.

Opublikowano

1600MHZ CL10 na 1600MHz CL9 da radę po dovoltowaniu.

1600MHz CL10 na 1800MHz też da radę po dovoltowaniu, ale raczej poluźniając przy okazji timingi czyli CL11. Chcąc zachować CL10 przy 1800MHz musiałbyś mocno dovoltować, a i tak stabilność może być krucha. Oczywiście na rynku istnieją takie kości, ale są to tzw. selecty.

Opublikowano
9 minut temu, wiktorynek napisał:

Oczywiście na rynku istnieją takie kości, ale są to tzw. selecty.

Masz na myśli DDR3 z 1800MHz do kupienia? Pokażesz / podasz jakieś przykłady? ;)

A jak z tym profilem XMP, musi być wyłączany i ustawiany na manual by różnice były akceptowalne tak? Bo ja zmieniłem na profilu XMP i chyba raczej to było tylko dla zmiany tekstu niż rezultatu faktycznego.

Więc chyba sobie dam spokój skoro trzeba prądy zmieniać by taką małą różnicę zrobić... a to tak 10 FPS mi nie da i tak :)

Opublikowano

Najszybsze DDR3 1866MHz mają CL7 - przykład: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Najszybsze DDR3 2133MHz mają CL8 - przykłady: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Najszybsze DDR3 2400MHz mają CL9 - przykład: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2800MHz CL11: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3000MHz CL12: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3200MHz CL13: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

itd itp aż płyta wybuchnie :lol:

Różnice w FPS na przykładzie DDR4 (analogicznie na DDR3):

Między 2133MHz a 3000MHz różnica średnio 30FPS - to już ma znaczenie.

Profil XMP wczytuje zaprogramowane ustawienia - możesz go pominąć i manualnie ustawić zgodnie z danymi producenta lub ustawić po swojemu, podkręcając lub zaniżając parametry. Stabilność musisz sam przetestować.

RemixPL1994 lubi to