Jump to content

Recommended Posts

Posted

Mam podpięte przez sata 4 dyski. 3 HDD + 1SSD.

Win 7 widzi wszystkie a win xp wcale ani nie wykrywa i nie widzi ostatnio podpiętego dysku HDD (150GB).

Win xp pro x32

win 7 home x64.

Wchodziłem już w narzędzia administracyjne i tam go nie ma.Wyszukiwanie nowego nic nie daje.Ustawienia w bios także.W bios ustawione mam na auto.

win xp bo kastrat mojej roboty i wszystkie podpinane/przepinane dyski wykrywa oprócz ostatniego.Od razu po instalacji jego wył. update więc nie ma żadnych aktualizacji wgranych.Wszystkie niezbędne sterowniki/biblioteki też poinstalowane.

Nie mam pojęcia czemu nie wykrywa wszystkich.

Moja płyta jest dokładnie taka : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  i tam trzy dyski podpięte mam w tym rządku co na dole płyty są te trzy obok siebie od sata a czwarty jest podpięty do tego pojedynczego wejścia z boku

Posted

mam podobnie :) 4 czasem 5 dysków i tam gdzie w7 lub w10 widza wszystko ale XP nie widzi wszystkiego ,prawdopodobnie wynika to z tego że to 32bit system,że powyżej jakiejs ilości dysków/partycji XPek sie burzy,no i że powyżej ilus tam TB tez sa problemy

pawel5428 and nudzija like this
Posted

Zainstalowałem xp, w biosie mam ustawione na enchanced. Po instalacji widział wszystkie ale jak zainstalowałem win 10 obok xp to win 10 widzi wszystkie a xp znowu nie widzi. W narzędziach administracyjnych gdzie jest zarządzanie dyskami nie ma ich wcale i po skanowaniu także. Ręce mi już opadają. :(

Ooookeej…. zapomniałem że chyba je powyłączałem w xpeku. :doh:

Zaraz zobaczę czy to jest to :g:

Posted

Zobacz sobie Paweł co zobaczy programik:

MiniTool Partition 

a tutaj już może nie konkretnie do Twojego problemu,ale ogólnie o dyskach .

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
W dniu 3.07.2019 o 12:54, pawel5428 napisał:

Mam podpięte przez sata 4 dyski. 3 HDD + 1SSD.

Win 7 widzi wszystkie a win xp wcale ani nie wykrywa i nie widzi ostatnio podpiętego dysku HDD (150GB).

W dniu 3.07.2019 o 15:09, renatan napisał:

4 czasem 5 dysków i tam gdzie w7 lub w10 widza wszystko ale XP nie widzi wszystkiego ,prawdopodobnie wynika to z tego że to 32bit system,że powyżej jakiejs ilości dysków/partycji XPek sie burzy,no i że powyżej ilus tam TB tez sa problemy

Mam w laptopie 2 dyski + 1 dysk połączony przez Power Over eSATA (czyli de facto tak jakby był w środku do SATA, choć jest na zewnątrz). Zainstalowane na jednym XP i Vista, na drugim 7, 8.1 , 10, a na trzecim tylko Win 7. Wszystko na MBR. Wszystkie systemy x64 z wyjątkiem XP, który jest x86.

Każdy dysk i każdy system widzi wszystkie pozostałe dyski i partycje. Nie widzę żadnych problemów z XP. XP ma te same ograniczenie do do pojemności dysków co wszystkie inne systemy zainstalowane na MBR czyli limit 2TB, choć istnieją na to fixy od producentów dysków.

Czy na czas instalacji kolejnych systemów odłączałeś pozostałe dyski? Czy instalując dwa lub więcej systemów na kolejnych partycjach jednego dysku instalowałeś od najstarszego do najnowszego i czy ustawiłeś sobie potem w systemach domyślny boot? Czy w biosie są widoczne wszystkie dyski? Chipset tej płyty oraz mostek południowy jest słaby i ma poważne ograniczenia m.in. brak AHCI, ale ustawienie Enchanced jest prawidłowe pod warunkiem posiadania wszystkich dysków SATA - w instrukcji jest to opisane.

pawel5428 likes this
Posted

Więc tak.W biosie wszystkie dyski wykrywa prawidłowo.podpiełem tylko jeden dysk i najpierw dałem xp a potem win 10. Następnie podpiąłem pozostałe i tu zaczynają się schody.Mogę podpiąć dysk jaki chcę , sformatowany czy nie bez różnicy. Win 10 bez problemu wykrywa wszystkie zaś xp (sp3) nowo podjętych już niee :(. Musiałbym go instalować na nowo gdyż instalator xp wykrywa wszystkie ale po instalacji systemu i pod pięciu ich potem nie wykrywa.

Posted
19 minut temu, pawel5428 napisał:

zaś xp (sp3) nowo podjętych już niee

Ale kiedy podpiętych? - "na gorąco" czy po restarcie też nie widzi innych dysków? Jakiej pojemności są te dyski? Czy mają partycje MBR czy GPT?

Nie ma żadnych przeszkód sprzętowo-programowo-systemowych, aby XP wykrywał każdy podpięty dysk czy napęd SATA, IDE, USB. Jedynym ograniczeniem jest ilość portów na płycie i w komputerze.

Masz coś źle ustawione w biosie lub skopane w systemie XP.

P.S. Co to za płyta? Jaka generacja? Sterowniki AHCI zainstalowane?

Posted

Podpięty jeden tylko dysk.Instaluje xp .po instalacji.podpinam pozostałe i w systemie ich nie ma.Aaale? Podpinam wszystkie od razu,potem instaluje xp i wtedy widzi je wszystkie.Instalacja xp je widzi.Chodzi o to że po instalacji na podpietym jednym dysku i dopinam  potem resztę i ich w xp nie ma wcale.A w 10 są nawet po podpięciu  później .To nie wina sprzętowa tylko systemu xp.Jak już pisałem dużo wcześniej,instalacja xp je widzi.Ale po instalacji na podpietym jednym kiedy Windows jest już zainstalowany.dopinam resztę i odpalam pc i ich nie ma,nigdzie. A P do pięciu win 10 widzi

Posted
6 minut temu, pawel5428 napisał:

Chodzi o to że po instalacji na podpietym jednym dysku i dopinam  potem resztę i ich w xp nie ma wcale.

Niemożliwe. A restart robisz? Sterowniki mass storage zainstalowane? (choć i bez nich musi wykrywać). Jakie to dyski, płyta itp itd nadal się nie dowiedzieliśmy.

A w 10 są nawet po podpięciu  później .

Każdy system tak ma, nawet XP.

To nie wina sprzętowa tylko systemu xp.

Bzdura.

Posted

1.jpg

Widok oczywiście spod uruchomionego XP.

Najpierw podpięty był SanDisk (2 partycje), na którym zainstalowany został XP, potem Vista. Następnie odpięty SanDisk i podłączony Micron (3 partycje), na którym zainstalowano Win 7, 8.1, 10. Po zainstalowaniu wszystkich systemów dyski podpięte lub dopinane w dowolnej chwili. Do tego Samsung oraz pendrive'y i karta pamięci. Wszystkie systemy wszystko widzą. Nie ma innej opcji. Zawsze tak jest. Nie wiem co skopałeś, ale trzeba się mocno postarać, aby to skopać.

Przywołany tu limit znaków dokucza w każdym systemie i nie zalecam go przekraczać, ponieważ z tym są też inne problemy.