Skocz do zawartości

Jak rozwiązać problemy z instalacją Win 8.1 na najnowszych sprzętach ( 8 generacji )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak rozwiązać problemy z instalacją Win 8.1 na najnowszych sprzętach ( 8 generacji ).

Po długich próbach i błędach i wkurzeniu się  na najcudowniejszy system na świecie Win 10  udało mi się to  zrobić.
Nie będę tu rozbierał tego tematu na czynniki  pierwsze bo ten co nie ma wiedzy w temacie i tak nie będzie wiedział o co chodzi ,a ci którzy wiedzą co w " trawie piszczy " sami podejrzą co było zmodyfikowane.
Całe próby i testy  wykonywałem na  MSI GV72 i7-8750H i na tym sprzęcie działa to bardzo dobrze , jak na innych ? nie wiem bo i jak to mam sprawdzić, ale  podejrzewam że i na innych nie powinno być problemu.
Tak jak niby największy problem był ze sterownikiem grafiki UHD Intela to okazało się że to nie było aż tak dużym problemem jak sterowniki do karty WiFi a konkretnie do  Intel Wireless-AC 9462 i mniejszy problem Intel Wireless Bluetooth. Osobiście WiFi mi nie jest potrzebne  w obecnej chwili co nie znaczy że tego sterownika nie będę próbował znaleźć lub samemu  przepisać - będzie czas i chęć będę działał w tym kierunku.

Dla tych co się na tym nie znają i dla tych trochę " leniwych "  wstawię   " gotowce "  do pobrania.

Windows 8.1 ( mod od Prezesa najlepszy i nie marudzić ) już gotowy do instalacji :

1 - przyszykować sobie " paluszka " tą metodą :

Uruchomić  CMD z prawami administratora
   diskpart
   list disk
   select disk #   za miast #  wpisać nr USB drive,HD.
   clean
   create partition primary
   format fs=ntfs quick    
   active
   assign
   exit
   exit

2- rozpakować i skopiować Win 8.1 na " paluszka " 1:1
   jak przyszykować partycje nie będę opisywał - są poradniki na forum.

3 - instalacja sterownika  Intel UHD Graphics
    KONIECZNE przed instalacją bo nie zainstalujesz sterownika ( podczas instalacji akceptujemy komunikaty wyskakujące na czerwono )
    Uruchomić  CMD z prawami administratora
    bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS    ( i restart komp....  )
    bcdedit -set TESTSIGNING ON

4 - kopia sterowników z MSI GV72 i7-8750H co nie znaczy że na innych sprzętach nie będą działały ( sterowniki w dwóch paczkach - samo instalator i w zip     do ręcznego instalowania ) dociąganie - doinstalowywanie sterowników , innych , nowszych itd trzeba robić z rozwagą i zawsze pojedynczo.
    Mi  przy próbie instalacji różnych sterowników do WiFi cztery razy system wywaliło, więc porada jak sterowniki są już na 95 % ok to kopia ich i     dopiero bawimy się dalej - szanować swój czas.

5- programy bardziej lub mniej przydatne ( zawsze coś tam dociągną ) do pobrania z forum - netu :
   Double Driver
   SDIO_1.5.1.700
   Driver Booster Pro

6- Windows 8.1
  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

7- WIN 7x64USB3

Intel HD i Iris Graphics Wersja 21.20.16.5077 WHQL_V2

Grafika Intel UHD  ver. 154519.4678   Windows 8.1

Intel(R) UHD Graphics 630  ver. 21.20.16.5068   z  2018-12-27  Windows  7,8.1

Sterowniki instalator ( kopia )

Sterowniki do ręcznej instalacji ( kopia )

NVIDIA_gtx1050Ti_win8.1.

Zrzut ekranu (3).png

Opublikowano

A więc  trochę teorii .
Cwaniaki z Intela  zaprojektowali sterowniki grafiki specjalnie dla Win10 (> = 25.xxx) są oparte na nowej platformie Windows DCH, a zatem nie są kompatybilne wstecz ,  więc nie udostępniają pliku „zip” do ręcznej instalacji.
Intel trzymał się tej nowej architektury w czasach chipów ósmej generacji (tj. Karty 620,630 UHD), chociaż sterownik obsługuje wszystkie aktualizacje 6-7-8-9 genów na Windows 10.
Był jednak okres przejściowy. Ostatnia wersja starszych sterowników graficznych Intel (15.45.19.4678 z dnia 5/30/2017) została zakodowana w celu obsługi wszystkich systemów Windows 7 do 10 i takie sterowniki trzeba było pobrać żeby się z  tym problemem uporać.
Sterownik został zakodowany dla chipów 6-7 genów (tj. Karta 620 HD), ponieważ ósmy nie istniał jeszcze do później (> 15.47.02.4815 z 10/10/2017), gdzie wsparcie zostało uwzględnione tylko dla Windows 10.
Więć KLUCZEM  było użycie dokładnie równoważnego numeru modelu ( HD-620 gen-7 ("iKBLULTGT2F"), UHD-620 gen-8 ("iKBLULTGT2R") ) ,
pobraniu dokładnie sterownika karty graficznej win64_154519.4678.zip ( oczywiście przełączenie w tryb testowy bo inaczej klapa od razu ) i edytowaniu pliku "igdlh64.inf" .
Na samym końcu  widać suportowane modele z identyfikatorem HW, znajdź najbardziej podobne dla siebie i :
Dla Windows 7, pod linią
[IntelGfx.NTamd64.6.1]
dodaj poniższy kod; 
Dla Windows 8, pod linią
[IntelGfx.NTamd64.6.2]
zamień "w7" w poniższym kodzie na "w8" i dodaj kod; 
W systemie Windows 8.1 pod linią
[IntelGfx.NTamd64.6.3]
zamień "w7" w poniższym kodzie na "w81" i dodaj kod.
; KBL
%iKBLULTGT1%        = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5906
%iKBLULTGT2%        = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5916
%iKBLULTGT2F%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5921
%iKBLULTGT3E15%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5926
%iKBLULTGT3E28%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5927
%iKBLULXGT2%        = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_591E
%iKBLDTGT1%         = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5902
%iKBLDTGT2%         = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5912
%iKBLHALOGT1%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_590B
%iKBLHALOGT2%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_591B
%iKBLWGT2%          = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_591D
%iKBLULTGT2R%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5917

; CFL
%iCFLDTGT1%         = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E90
%iCFLDTGT2%         = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E92
%iCFLDTWSGT2%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E96
%iCFLHALOGT2%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E9B
%iCFLHALOWSGT2%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E94
%iCFLULTGT3W15%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA6
%iCFLULTGT3W28%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA5
%iCFLULTGT3W15EU42% = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA7
%iCFLULTGT3W28EU42% = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA8
%iCFLDTGT1W35%      = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E93
%iCFLDTGT2W35%      = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E91
%iCFLDTGT2S8S2F1F%  = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E98
%iCFLULTGT2U42FU2F2F% = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA9

W przypadku procesorów ósmej generacji na końcu pliku lub po linii:

iKBLWGT2       =   "Intel(R) HD Graphics P630" 
dodaj ten kod:
iKBLULTGT2R         = "Intel(R) UHD Graphics 620"

; CFL
iCFLDTGT1           = "Intel(R) UHD Graphics 610" 
iCFLDTGT2           = "Intel(R) UHD Graphics 630" 
iCFLDTWSGT2         = "Intel(R) UHD Graphics P630" 
iCFLHALOGT2         = "Intel(R) UHD Graphics 630" 
iCFLHALOWSGT2       = "Intel(R) UHD Graphics P630" 
iCFLULTGT3W15       = "Intel(R) Iris(R) Plus Graphics 640" 
iCFLULTGT3W28       = "Intel(R) Iris(R) Plus Graphics 655" 
iCFLULTGT3W15EU42   = "Intel(R) Iris(R) Plus Graphics 635" 
iCFLULTGT3W28EU42   = "Intel(R) Iris(R) Plus Graphics 655" 
iCFLDTGT1W35        = "Intel(R) UHD Graphics 610" 
iCFLDTGT2W35        = "Intel(R) UHD Graphics 630" 
iCFLDTGT2S8S2F1F    = "Intel(R) UHD Graphics" 
iCFLULTGT2U42FU2F2F = "Intel(R) UHD Graphics"

Zapisujemy i instalujemy  ( oczywiście trzeba  koniecznie pamiętać o  " bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS " i restarcie ). 
Nie jest to aż takie straszne jak wygląda,ale trzeba naprawdę zwracać uwagę co się robi bo jak instalujesz czwarty,piąty,szósty  raz system to masz już serdecznie dosyć tego.

12 godzin temu, wiktorynek napisał:

Proponuję zmienić temat tak, aby określał, że chodzi o laptopy 8 gen (prawdopodobnie obsłuży też 9 gen). 

Co do zmiany tematu ?  może i tak ,ale na stacjonarkach  i win  7 ta grafika też powinna działać może by była konieczna jakaś  mała poprawka ? nie wiem bo nie sprawdzałem.

Na razie walczę  z  sterownikami  od  Intel Wireless-AC 9462  i   Intel Wireless Bluetooth  , ale poległem pięć razy  - odpoczynek  konieczny  bo już linijki mi się zlewają   :tooth:

Jak bym się uparł  z tym WiFi  że koniecznie natychmiast  jest potrzebne to  podmieniam kartę  AC  na obsługującą sterowniki pod win 7.8.10  i po bólu , ale to na szybkie skróty  !

Opublikowano
Godzinę temu, woj_ani217 napisał:

A więc  trochę teorii .
Cwaniaki z Intela  zaprojektowali sterowniki grafiki specjalnie dla Win10 (> = 25.xxx) są oparte na nowej platformie Windows DCH, a zatem nie są kompatybilne wstecz ,  więc nie udostępniają pliku „zip” do ręcznej instalacji.
Intel trzymał się tej nowej architektury w czasach chipów ósmej generacji (tj. Karty 620,630 UHD), chociaż sterownik obsługuje wszystkie aktualizacje 6-7-8-9 genów na Windows 10.
Był jednak okres przejściowy. Ostatnia wersja starszych sterowników graficznych Intel (15.45.19.4678 z dnia 5/30/2017) została zakodowana w celu obsługi wszystkich systemów Windows 7 do 10 i takie sterowniki trzeba było pobrać żeby się z  tym problemem uporać.
Sterownik został zakodowany dla chipów 6-7 genów (tj. Karta 620 HD), ponieważ ósmy nie istniał jeszcze do później (> 15.47.02.4815 z 10/10/2017), gdzie wsparcie zostało uwzględnione tylko dla Windows 10.
Więć KLUCZEM  było użycie dokładnie równoważnego numeru modelu ( HD-620 gen-7 ("iKBLULTGT2F"), UHD-620 gen-8 ("iKBLULTGT2R") ) ,
pobraniu dokładnie sterownika karty graficznej win64_154519.4678.zip ( oczywiście przełączenie w tryb testowy bo inaczej klapa od razu ) i edytowaniu pliku "igdlh64.inf" .
Na samym końcu  widać suportowane modele z identyfikatorem HW, znajdź najbardziej podobne dla siebie i :
Dla Windows 7, pod linią
[IntelGfx.NTamd64.6.1]
dodaj poniższy kod; 
Dla Windows 8, pod linią
[IntelGfx.NTamd64.6.2]
zamień "w7" w poniższym kodzie na "w8" i dodaj kod; 
W systemie Windows 8.1 pod linią
[IntelGfx.NTamd64.6.3]
zamień "w7" w poniższym kodzie na "w81" i dodaj kod.
; KBL
%iKBLULTGT1%        = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5906
%iKBLULTGT2%        = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5916
%iKBLULTGT2F%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5921
%iKBLULTGT3E15%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5926
%iKBLULTGT3E28%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5927
%iKBLULXGT2%        = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_591E
%iKBLDTGT1%         = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5902
%iKBLDTGT2%         = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5912
%iKBLHALOGT1%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_590B
%iKBLHALOGT2%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_591B
%iKBLWGT2%          = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_591D
%iKBLULTGT2R%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_5917

; CFL
%iCFLDTGT1%         = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E90
%iCFLDTGT2%         = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E92
%iCFLDTWSGT2%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E96
%iCFLHALOGT2%       = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E9B
%iCFLHALOWSGT2%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E94
%iCFLULTGT3W15%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA6
%iCFLULTGT3W28%     = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA5
%iCFLULTGT3W15EU42% = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA7
%iCFLULTGT3W28EU42% = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA8
%iCFLDTGT1W35%      = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E93
%iCFLDTGT2W35%      = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E91
%iCFLDTGT2S8S2F1F%  = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3E98
%iCFLULTGT2U42FU2F2F% = iSKLD_w7, PCI\VEN_8086&DEV_3EA9

W przypadku procesorów ósmej generacji na końcu pliku lub po linii:

iKBLWGT2       =   "Intel(R) HD Graphics P630" 
dodaj ten kod:
iKBLULTGT2R         = "Intel(R) UHD Graphics 620"

; CFL
iCFLDTGT1           = "Intel(R) UHD Graphics 610" 
iCFLDTGT2           = "Intel(R) UHD Graphics 630" 
iCFLDTWSGT2         = "Intel(R) UHD Graphics P630" 
iCFLHALOGT2         = "Intel(R) UHD Graphics 630" 
iCFLHALOWSGT2       = "Intel(R) UHD Graphics P630" 
iCFLULTGT3W15       = "Intel(R) Iris(R) Plus Graphics 640" 
iCFLULTGT3W28       = "Intel(R) Iris(R) Plus Graphics 655" 
iCFLULTGT3W15EU42   = "Intel(R) Iris(R) Plus Graphics 635" 
iCFLULTGT3W28EU42   = "Intel(R) Iris(R) Plus Graphics 655" 
iCFLDTGT1W35        = "Intel(R) UHD Graphics 610" 
iCFLDTGT2W35        = "Intel(R) UHD Graphics 630" 
iCFLDTGT2S8S2F1F    = "Intel(R) UHD Graphics" 
iCFLULTGT2U42FU2F2F = "Intel(R) UHD Graphics"

Zapisujemy i instalujemy  ( oczywiście trzeba  koniecznie pamiętać o  " bcdedit -set loadoptions DISABLE_INTEGRITY_CHECKS " i restarcie ). 
Nie jest to aż takie straszne jak wygląda,ale trzeba naprawdę zwracać uwagę co się robi bo jak instalujesz czwarty,piąty,szósty  raz system to masz już serdecznie dosyć tego.

Co do zmiany tematu ?  może i tak ,ale na stacjonarkach  i win  7 ta grafika też powinna działać może by była konieczna jakaś  mała poprawka ? nie wiem bo nie sprawdzałem.

Na razie walczę  z  sterownikami  od  Intel Wireless-AC 9462  i   Intel Wireless Bluetooth  , ale poległem pięć razy  - odpoczynek  konieczny  bo już linijki mi się zlewają   :tooth:

Jak bym się uparł  z tym WiFi  że koniecznie natychmiast  jest potrzebne to  podmieniam kartę  AC  na obsługującą sterowniki pod win 7.8.10  i po bólu , ale to na szybkie skróty  !

Jak to mówią na "chama" człek jakby się uparł i grzebał w necie znalazłby odpowiedzi jak to odpalić :D Ale wiele osób nie chce "se" szukać rozwiązania no bo po co . Mykroszit wciska swoją zdychę która to totalny badziew :D / Przeniosłem się na manjaro i nie myśle wracać na windę :D tu jest ułatwione , nie pobierasz praktycznie sterów . Masz od razu appke do instalowania albo z terminala :D Ale nie ,do windy masa sterów ,jakichś syfów itp :D 

Opublikowano
16 minut temu, gumish93 napisał:

Przeniosłem się na manjaro i nie myśle wracać na windę :D tu jest ułatwione , nie pobierasz praktycznie sterów . Masz od razu appke do instalowania albo z terminala :D Ale nie ,do windy masa sterów ,jakichś syfów itp :D

Niestety   3/4   ludzików  korzysta  z win   i  jesteśmy  skazani  w pewnych  kwestiach  na niego  (  oby nie długo  ) bo  gro gier , programów piszą pod  niego.

Ja  osobiście też  mam i Linuksa i Win  , żonie  też zainstalowałem  deepin-15.10.1  i  win  i  mówi  że  deepin  lepiej jej się podoba.

A co  do  tego  " grzebania  w necie "  to  akurat w tej  kwestii  to są  tylko szczątkowe  informacje  i nie do końca  sprawdzone , przewaliłem tego tony  i po  weryfikacji  i tak musiałem  drogą prób i błędów do tego  dojść.

Opublikowano

Wszystko OK, tylko to jest zwykła modyfikacja taka jak sprawdza się w przypadku przerobienia tychże sterowników z SKL na KBL i to działa. Dodam, że w przypadku Win 7 nie trzeba wyłączać podpisu cyfrowego. Wystarczy zaakceptować, to co wyskakuje na czerwono podczas instalacji.

Nie mam maszyny testowej, to nie mam na czym wypróbować, ale w internecie są jednoznaczne opinie na ten temat, że ten myk nie przechodzi. Wielu próbowało.

Można przerobić w ten sposób nieco nowsze sterowniki - ostatnie z sekcją Win 7 i Win 8.1:

Pomiędzy tymi sterownikami a seriami PCH 25.xx i 26.xx są jeszcze "standardowe" serie 22.xx, 23.xx, 24.xx - bez sekcji dla Win 7 i Win 8.1, ale dostępne w formacie zip.

Jeszcze jedna uwaga - laptopy MSI są wyjątkowo przyjazne modyfikacjom sterowników, gdyż producent nie dostosowuje podzespołów oraz nie dodaje różnych dziwnych sterowników. Bywało tak, że ten myk nie działał w niektórych laptopach nawet na 7 gen.

Pozostaje mi tylko sprawdzić Twoją teorię, ale muszę dopaść jakąś maszynę testową.

Opublikowano

Zainstalowałem  Win 7 pro x64   , poszło ale  musiałem  znowu " grzebać " w sterownikach  grafiki  , dalej największy problem  jest  z  kartą WiFi  oraz brak od razu  sterownika  kontrolera  USB idzie to  zrobić wszystko  po za  WiFi ale problemów jest więcej jak na Win 8.1.

Podejrzewam że z innymi  sprzętami  będzie tak samo że  pod każdy  będzie trzeba dopracowywać  sterowniki więc  uniwersalny ten co  podałem  chyba nie będzie ?.

Tak jak  piszesz  też nie mam wszystkich sprzętów żeby to sprawdzić , jak  mi coś wpadnie w ręce  to sprawdzę sam jestem ciekaw  jak to  będzie.

15 godzin temu, wiktorynek napisał:

Dodam, że w przypadku Win 7 nie trzeba wyłączać podpisu cyfrowego. Wystarczy zaakceptować, to co wyskakuje na czerwono podczas instalacji.

Niby  tak ,ale coś mi się  pieprzyło  jak  zrobiłem  komendę  w CMD  ster.. grafiki od razu  ruszył ?.

15 godzin temu, wiktorynek napisał:

Można przerobić w ten sposób nieco nowsze sterowniki - ostatnie z sekcją Win 7 i Win 8.1:

Te  już  chyba sprawdzałem ?  ale dokładnie nie pamiętam bo tyle tego przerzuciłem że już mi się miesza  -  sprawdzę  ponownie.

Podejrzewam  że na innych  też  powinno działać ?  skoro  UHD 630  dało się ale pewności nie ma i tylko drogą prób i błędów.

Trzeba by było  pod każdy  sprzęt sterowniki dopasowywać - kto to będzie robił !?

Te numery kart  co są wymienione  ( 8 generacja  )  powinny  wszystkie załapać  a reszta ?

Dobrze że  coś się udało zrobić akurat  mój  działa bez problemu  po za wifi  .

Opublikowano
2 godziny temu, woj_ani217 napisał:

dalej największy problem  jest  z  kartą WiFi

Ta karta ma tylko i wyłącznie sterowniki do Win 10 i nigdy nie miała do innych systemów, więc prawdopodobnie sytuacja beznadziejna.

Zainstalowałem  Win 7 pro x64   , poszło ale  musiałem  znowu " grzebać " w sterownikach  grafiki

Raczej to samo przekopiować do sekcji od Win 7.

brak od razu  sterownika  kontrolera  USB

Wiadomo, bo trzeba zainstalować sterowniki USB 3.0

problemów jest więcej jak na Win 8.1

W czym więcej? Takie same lub mniej, bo Win 7 ma lub miał dłużej wsparcie w sterowniki od Win 8.1

Podejrzewam  że na innych  też  powinno działać ?

Wszystkie sterowniki serii 21.20.xx posiadające sekcję od Win 7, 8, 8.1 będą działać w ten sam sposób.

Przy chwili czasu zrobię analogiczną modyfikację pod 8 gen jak zrobiłem pod 7 gen, ale rezultatu nie znam póki co.

Martwi mnie to, że chipset HM370 jest w 14nm litografii co teoretycznie z góry wyklucza Win 7 i Win 8.1

Stąd masz te sterowniki?

Opublikowano
56 minut temu, wiktorynek napisał:

Ta karta ma tylko i wyłącznie sterowniki do Win 10 i nigdy nie miała do innych systemów, więc prawdopodobnie sytuacja beznadziejna.

Tak wiem , myślałem że  jak  coś  " pogrzebie "  to może się coś uda ?  - mam  inną AC  co do niej są sterowniki  ale póki  nie potrzeba i sprzęt na gwarancji to nie będę podmieniał.

Godzinę temu, wiktorynek napisał:

Wiadomo, bo trzeba zainstalować sterowniki USB 3.0

No  właśnie i  to mnie zdziwiło   bo  były wszystkie ?

Martwi mnie to, że chipset HM370 jest w 14nm litografii co teoretycznie z góry wyklucza Win 7 i Win 8.1

Teoretycznie  niby  tak a w praktyce wychodzi  różnie  - " pożyjemy zobaczymy " .

Stąd masz te sterowniki?

W  całej  tej sprawie  ważne jest że  Win 8.1  działa  bardzo dobrze i nie trzeba być skazanym na  winzgrozę  ,chociaż  po jej kastracji , blokadzie itd.  też  źle nie działała ale wolę  8.1.

Jeżeli  moją " maszynę " udało się  " ujarzmić  " to  i  inne  myślę że też  można ?

Opublikowano

Dzięki Tobie coś mnie natchnęło. Zapomniałem, że Intel zaktualizował sterowniki do Win 7 i 8.1 przeznaczone dla 6 gen Skylake, a co za tym idzie mają sekcję Win 7, 8, 8.1 - najnowsze to: 21.20.16.5068 (15.45.27.5068) i te sterowniki trzeba zmodyfikować. Ogólnie jest to dziecinnie proste i przy chwili czasu zrobię i udostępnię, analogicznie jak 21.20.16.4860 (15.45.23.4860). Wg tych źródeł mają lepsze wsparcie pod UHD i być może się uda. Ponoć nie ma problemu z działaniem UHD 620 i UHD 630 czyli najpopularniejszymi.

Opublikowano

Pobrałem z tych  linków  co podałeś  te  które  niby miały  działać  i żaden z nich  nie chciał  odpalić.

Myślę że  wiem gdzie  popełniają błąd ?  -  z tymi  dwoma linijkami co ja  wstawiałem na  końcu ?  ,ale na 100%   jeszcze tego nie wiem  muszę  sprawdzić - po testować.

Opublikowano
W dniu 24.06.2019 o 21:38, wiktorynek napisał:

Trudno to stwierdzić. Tam piszą że na desktopach działały. Oczywiście wszystko uzależnione jest od ID sprzętu. Największym wyzwaniem jest znaleźć właśnie wszystkie ID od każdej wersji, szczególnie od mobilnych U.

W powtórnym  zainstalowaniu  win 7 i przerobieniu tak samo  jak do win 8.1  ster.. grafiki  (  win64_154519.4678  )   instaluje z automatu bez żadnego problemu  komunikaty potwierdzają wszystko OK  a po restarcie  tak jak na zdjęciu  i  powtórne ręczne instalowanie to samo ?  ( za ciepło  łepek  nie pracuje i to zimne piwko :D  )  , reszta ok no i wiadomo wifi  ale to pryszcz.

Będzie trzeba dalej walczyć  z win 8.1  idzie to sprawniej.

Opublikowano
53 minuty temu, woj_ani217 napisał:

win64_154519.4678

Porzuć prace na tej wersji - przestarzała. 15.45.27.5068 najnowsze

55 minut temu, woj_ani217 napisał:

z win 8.1  idzie to sprawniej

Te same sterowniki i ta sama zasada - chipset, imei, irst, integra - wszystko w tej samej wersji. Reszta sterowników prawdopodobnie też. Jedyna różnica to sterowniki USB 3.0 do Win 7, ale z nimi nie ma nigdzie żadnego problemu oraz sterowniki Radio Switch do Win 8.1 których nie ma do Win 7.

Opublikowano
6 minut temu, wiktorynek napisał:

Porzuć prace na tej wersji - przestarzała. 15.45.27.5068 najnowsze

Tak też  chciałem zrobić  ale za gorąco  słabo człowiek myśli.  ( te starsze poszły na pierwszą linię bo na nich  win 8.1 wystartował jako pierwszy ).

7 minut temu, wiktorynek napisał:

Te same sterowniki i ta sama zasada - chipset, imei, irst, integra - wszystko w tej samej wersji. Reszta sterowników prawdopodobnie też. Jedyna różnica to sterowniki USB 3.0 do Win 7, ale z nimi nie ma nigdzie żadnego problemu oraz sterowniki Radio Switch do Win 8.1 których nie ma do Win 7.

Niby  tak  a nie tak coś mi  nie leży  ten Win 7 ,  ale jestem uparty  i muszę to do kapitulacji doprowadzić  :D.

Opublikowano

Aktualizacja  sterownika   Intel(R) UHD Graphics 630  ver. 21.20.16.5068   z  2018-12-27  Windows  7, 8.1   do pobrania w pierwszym poście .

Opublikowano

217   pobrań  i  cisza ?   nikt się nie dzieli  czy mu się udało czy nie  ?,  jak to działa na jego sprzęcie ? czy nie działa ?.

Dobrze by było  dodać własne doświadczenia  bo ja niestety  nie mam  wszystkich " sprzętów  " żeby to sprawdzić.

Opublikowano
Godzinę temu, P1O napisał:

Tzn. z samym komunikatem, bo WU działa normalnie. 

To Ci usunie komunikat, tylko jak włączysz WU to powraca.

Opublikowano

No właśnie wufuc działał kiedyś bezbłędnie. Wyłączał ten komunikat i pozwalał na pobieranie aktualizacji (bo było to zablokowane - próba wyszukania aktualizacji kończyła się tym komunikatem właśnie). Jednak od jakiegoś czasu wufuc nie uruchamia się na czas i komunikat przy większości uruchomień widzę. Czytałem gdzieś o tym. Wkleję link, gdy to znajdę. 

Opublikowano

Na Win 7 + 7 gen wufuc nadal działa bezbłędnie.

Zaradzić można temu w prosty sposób:

- instalujemy wufuc

- wyłączamy wyszukiwanie aktualizacji przez WU

- pozostawiamy włączoną usługę WU (bo inaczej nie zainstalujemy aktualizacji)

- pobieramy i instalujemy aktualizacje ręcznie lub korzystamy z WSUS

Opublikowano
W dniu 15.07.2019 o 22:54, wiktorynek napisał:

- wyłączamy wyszukiwanie aktualizacji przez WU

Chodzi o wyłączenie automatycznego wyszukiwania i instalowania? 

Złożyłem sobie maszynkę Mini ITX do użycia jako konsola pod TV. Bebechy to H310I + i3-9100F + GTX1050TI + 2x4GB RAM. W Autostarcie siedzi Steam w trybie Big Picture... w szufladzie leżą dwa pady... i jest git. :)Zamiast W10 wybrałem W8.1, bo jest nieporównywalnie responsywniejszy. Wufuc załatwił sprawę aktualizacji, jednak zdarza mi się ujrzeć ten komunikat przed uruchomieniem Steama i to nie wygląda już najlepiej. 

Opublikowano

Tak jak napisałem - na pewno nie wyskakuje nic na Win 7 + 7 gen. Na stronie autora jest tylko info o niekompatybilności z UpdatePack7R2 czyli dotyczy Win 7 i to tylko z tego powodu, że autor tego update packa modyfikuje już go pod kątem obsługi nowych procesorów. Możesz zresetować usługę WU i spróbować jeszcze raz. Możesz użyć też konkurencyjnego rozwiązania WuaCpuFix: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S. Win 8.1 ma pewną tendencję do tego, że wyświetla podczas startu dziwne komunikaty np o braku aktywacji, podczas gdy za chwilę po pełnym uruchomieniu wszystko jest w porządku - system aktywowany oryginalnym kluczem online.

Swoją drogą jeśli, to tylko komunikat, który sam znika i nie ma praktycznego zastosowania i znaczenia, to da się z tym żyć.

Opublikowano

Pewnie, że się da. Nie chcę jednak żadnych "błędów" na sprzęcie ogólnodomowym, z którego korzystać mają moi goście, moje kobiety i ich goście. :)

Wyłączenie automatycznych aktualizacji załatwiło sprawę. Tak przyzwyczaiłem się do W10, że zapomniałem o takiej możliwości. :D Restartowałem "konsolę" kilkadziesiąt razy - komunikat nie pojawił się ani razu. 

WuaCpuFix instaluje się, ale nie działa. 

Opublikowano

Dodane nowe sterowniki  Windows 7, 8, 8.1  x 64 :

Intel HD i Iris Graphics Wersja 21.20.16.5077 WHQL_V2

link w pierwszym poście .