Fnordzik Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2019 Witajcie! Laptop ma już około roku, ale żona ma już go serdecznie dosyć, chodzi tak wolno, że można się pociąć i tak było od początku, tylko czasu brakło na to, żeby coś z tym zrobić. Kupiony w X-KOM, specyfikacja: I5-7200U Intel HD Graphics 620 + Radeon m430 Dysk talerzowy 500GB 2 kości po 4GB ram DDR4-2400 (1200MHz) - według cpu-z Sprawa wygląda tak. Windows 10 idzie jak krew z nosa, Na oryginalnym chodził przez rok i wiecznie od nowości miał zużycie dysku 100%. Przedwczoraj zainstalowałem inną wersję windowsa z tego forum(według opisu mocno okrojoną z programów szpiegowskich i innego syfu) i plus jest taki, że już nie pokazuje 100% zużycia dysku, ale kiedy chcę zainstalować sterowniki ze strony della : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to chipset nie chce się zainstalować (wywala natychmiast failed), sterowniki intela też, ale znalazłem na szczęście inne, a kartę radeon m430 widzi jako m330 i nie mogę dojść jak to zrobić żeby nie chodził na integrze. Teraz najciekawsze. Jestem prawie pewien, że nie są to problemy sprzętowe, bo wczoraj między wszystkimi podejściami do formatów, zainstalowałęm też win7 (było trochę zabawy tylko ze sterownikami do USB 3.0 ale z pomocą kolegi z tego forum dałęm radę) i wszystko chodzi cudownie. Komputer rakieta normalnie (w porównaniu z win10 gdzie czekam 10-15 sekund na otwarcie każdego okna). Problem jest tylko taki, że nie da się zasintalować sterownikó od kart graficznych i wifi bo to procesor 7 generacji. Jak sądzicie, czy powinienem kombinować dalej z innymi przeróbkami win10, czy może powalczyć z tymi sterownikami win7? Frustrująca sprawa, bo do pracy biurowej i przeglądania internetu albo innego minecrafta w który żona lubi grać to naprawdę nie jest słaby komputer, a chodzi jak szrot. Będę wdzięczny za wsparcie
R95K Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2019 Windows 10 na dysku HDD dość często pokazuje 100%. Ceny dysków SSD nie są wysokie może warto pomyśleć o zmianie właśnie na SSD.
Fnordzik Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2019 8 minut temu, Radzior2010 napisał: Windows 10 na dysku HDD dość często pokazuje 100%. Ceny dysków SSD nie są wysokie może warto pomyśleć o zmianie właśnie na SSD. Też tak myślałem, tylko problem jest taki, że ten laptop ma tylko jeden slot na dysk w środku, i choć stać mnie na przyzwoity dysk SSD na sam system np 120GB, to już nie bardzo stać mnie na np 500GB albo 1TB a trochę miejsca na tym laptopie potrzeba. Ewentualnie zostaje wtedy dysk zewnętrzny, ale musiałby być zawsze podłączony a to niewygodne.
R95K Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2019 @Fnordzik Dysk 240GB SSD kosztuje około 130zł. Zależy do czego laptop służy i ile miejsca faktycznie jest potrzebne
Fnordzik Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2019 2 minuty temu, Radzior2010 napisał: @Fnordzik Dysk 240GB SSD kosztuje około 130zł. Zależy do czego laptop służy i ile miejsca faktycznie jest potrzebne O, to mnie kolego bardzo mile zaskoczyłeś. Naczytałem się w internetach, że na taki dysk trzeba wydać przynajmniej 500zł, bo zaraz padnie, i że nie ma co schodzić poniżej patriotów i im podobnych, do stacjonarnego też wydałęm chyba 400zł na 240GB patriota. Jak to tyle kosztuje to zaraz lecę wymienić, szkoda, że dzisiaj sklepy zamknięte
R95K Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2019 120GB SSD kosztuje mniej niż 100 zł, a 500GB SSD dostaniesz za 300zł. Tylko one będą na kościach TLC Tylko jeśli to ma być do pracy biurowej i takiego zwykłego użytkowania to myślę, ze nie będzie to wadą. A dysk SSD polepszy pracę na laptopie w znacznym stopniu
Fnordzik Opublikowano 20 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2019 33 minuty temu, Radzior2010 napisał: 120GB SSD kosztuje mniej niż 100 zł, a 500GB SSD dostaniesz za 300zł. Tylko one będą na kościach TLC Tylko jeśli to ma być do pracy biurowej i takiego zwykłego użytkowania to myślę, ze nie będzie to wadą. A dysk SSD polepszy pracę na laptopie w znacznym stopniu No to jutro robię wycieczkę do X-komu i coś kupię, bardzo ci dziękuję za poradę. Z tego co czytałem, dyski talerzowe to jedna z największych kości niezgody z windowsem 10. Jak myślisz, czy windows 10 na tej specyfikacji i po zmianie na SSD ma szansę chodzić przyzwoicie? Nie chodzi mi nawet o gry, bo to osobna sprawa, ale o to, żeby po uruchomieniu chrome albo otwieraniu folderów nie trzeba było czekać nie raz 15 sekund. I jeszcze jedno pytanie, jeśli będziesz tak dobry Żona dużo gra w zmodowanego minecrafta, co żre więcej ramu niż najnowsze produkcje. Na tę chwilę ma tam 2x4GB ramu, czy mogę zmienić jedną kość na 8GB, żeby było razem 12, czy lepiej kupić dwie takie same kości 8GB, żeby nie było jakichś spin między nimi?
MadDragory Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2019 11 minut temu, Fnordzik napisał: I jeszcze jedno pytanie, jeśli będziesz tak dobry Żona dużo gra w zmodowanego minecrafta, co żre więcej ramu niż najnowsze produkcje. Na tę chwilę ma tam 2x4GB ramu, czy mogę zmienić jedną kość na 8GB, żeby było razem 12, czy lepiej kupić dwie takie same kości 8GB, żeby nie było jakichś spin między nimi? Jeśli jest taka możliwość to lepiej 2x8GB ram (te same ). nudzija lubi to
R95K Opublikowano 20 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2019 Tak jak napisał @MadDragory lepiej dwie takie same kości o tych samych parametrach
Fnordzik Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2019 Okej, dzis dokupuje ram i dysk ssd na system. Czy przytej specyfikacji dam rade normalny win10 czy nie uciagnie i lepiej jakies modyfikacje okrojone?
R95K Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2019 Teraz, Fnordzik napisał: Okej, dzis dokupuje ram i dysk ssd na system. Czy przytej specyfikacji dam rade normalny win10 czy nie uciagnie i lepiej jakies modyfikacje okrojone? Uciągnie spokojnie SSD zrobi tu robotę, 16GB RAM także
Fnordzik Opublikowano 21 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2019 To robie zwykly, wezme od was z forum oryginalny win10 pl 64 i go dzisiaj wgram i aktywuje jakims kmsem. Ostatnie pytania 1. Czy pozwolic mu na wszyskie aktualizacje? I czy aktywacja przed czy po aktualizacji zeby nie wykryl pirata? 2. Co wybrac na prywatnego lapa? Home, pro czy inny? 3. Jak i tak mam nowy dysk, to zrobic mbr czy gpt? Dzieki
LAGUNA Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2019 Jeśli byś był zainteresowany,to tutaj masz bardzo dobry 500GB (z darmowym dojazdem) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Gość Opublikowano 21 Czerwca 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2019 21 minut temu, Fnordzik napisał: To robie zwykly, wezme od was z forum oryginalny win10 pl 64 i go dzisiaj wgram i aktywuje jakims kmsem. Ostatnie pytania 1. Czy pozwolic mu na wszyskie aktualizacje? I czy aktywacja przed czy po aktualizacji zeby nie wykryl pirata? 2. Co wybrac na prywatnego lapa? Home, pro czy inny? 3. Jak i tak mam nowy dysk, to zrobic mbr czy gpt? Dzieki WIN 8.1 1 NIE 2 PRO 3 MBR
Rekomendowane odpowiedzi