Skocz do zawartości

Dysk SSD problem ze SMART bez objaw.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór, 

Pisze do Was z takim problemem, otóż kupiłem używany dysk SSD Corsair Neutron XT, na dysku zainstalowany jakiś ruski windows z hasłem. Nie da się dysku sformatować, przy odpalaniu wyrzuca błąd smart.

image.png.0a7fb574be256684f8f6fbc17a1da442.png

W programie wszystko ok. nie działa Low Level Format, Corsair ToolBox nie chce go ruszyć. Mam dostęp do plików zapisanych aczkolwiek przy próbie zapisu na niego pliku wszystko się kopiuje lecz po restarcie pc znika. Dysk kupiony na OLX nie mam nawet do kogo zwrócić się ze zwrotem. Czy da się coś z tym jeszcze zrobić? 

Opublikowano

Jeśli chodzi o dysk, problem polega też na tym, że, próbuję go ratować już kilka godzin i nie zlicza ani godzin ani włączeń. Format przez gparts też nie daje efektu. 

BTW. kiedyś kupiłem nvme od Pana Romualda z tego forum, działa do dziś, niestety nie mam do niego kontaktu, a wiem że był chyba założycielem lub kimś z moderacji WinClub. 

Opublikowano
Teraz, SirBufor napisał:

Jeśli chodzi o dysk, problem polega też na tym, że, próbuję go ratować już kilka godzin i nie zlicza ani godzin ani włączeń. Format przez gparts też nie daje efektu. 

BTW. kiedyś kupiłem nvme od Pana Romualda z tego forum, działa do dziś, niestety nie mam do niego kontaktu, a wiem że był chyba założycielem lub kimś z moderacji WinClub. 

Jest nadal Adminem pod nickiem Mr.T sam od niego kupiłem sandisk x600 m.2 1tb

A co do twego dysku bywa i tak że dany dysk nie zawsze chce współpracować z daną płytą główną czy laptopem, więc podłącz dysk pod inny sprzęt bezpośrednio lub przez USB

Opublikowano
2 minuty temu, SirBufor napisał:

Testowany na 2 laptopach i płycie Asus Rampage V Edition 10th. Na komputerach trzeba wyłączyć w uefi smart aby wystartował.

Ma blokadę zapisu, przynajmniej tak mi się wydaje.

Opublikowano
3 minuty temu, SirBufor napisał:

Odbiór osobisty czyli po temacie :( 

To jeszcze lepiej bo wiesz gdzie koleś mieszka, teoretycznie masz 7 dni na zwrot więc lecisz do niego i mówisz że sprzęt nie działa, i dla tego jak coś sie kupuje ważne by mieć zrzuty ekranu aukcji ogłoszeń itp w których jest że towar sprawny.