zibi505 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Witam.mam pytanie dotyczące kompatybilności ww dysku z płytą główną MSI B360M PRO-VPN. Dysk ten nie znajduje się na liście wsparcia MSI,a klienci Morele.net narzekali,że SSD GoodRam IRDM GEN2 120GB nie chce współpracować z tą płytą główną mimo zaktualizowania biosu do najnowszego i skorzystania z narzędzi od Goodrama . Zna ktoś temat i może zabrać głoś w tej sprawie? Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Nie wiem o co chodzi z tymi goodramami, ale coraz częściej słyszę o problemach z nimi, ale tylko w wersjach z 2 generacji. To samo jest z tanim CL100. Wersja SSDPR-CL100-120 nie robiła problemów, a SSDPR-CL100-120-G2 już robi. Sam musiałem ostatnio taki odesłać, bo nie współpracował z SATA-1 w starym lapku. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Godzinę temu, Widzior napisał: nie współpracował z SATA-1 w starym lapku Prawda jest taka, że nawet nie wszystkie HDD SATA II chciały współpracować z SATA I - tzw. grzechy wieku dziecięcego. Często stare laptopy z SATA I działały w trybie IDE i nie było w biosie do wyboru trybu AHCI, ponieważ montowano chipsety nie wspierające tego standardu( stare SIS, nForce, VIA, a nawet niektóre Intele). Natomiast dziwi mnie brak współpracy nowego dysku SATA III z nową płytą. A czy przypadkiem nie masz już tam dysku NVMe i 2 porty SATA nie zostały wyłączone? Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 11 minut temu, wiktorynek napisał: Często stare laptopy z SATA I działały w trybie IDE Ten laptop działał w AHCI (Intel 945GM + ICH7-M), i inny dysk SSD 120GB chodzi bez problemu. Ja już od Goodrama trzymam się z daleka, ostatnio mam go dość. A o problemach z kompatybilnością SSD Goodram gen2 czasem ty tu kiedyś nie pisałeś, jakieś 2 miesiące temu? Coś mi się tak kojarzy, że na ChatBoxa wrzucałeś link to jakiejś strony o tym właśnie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Nie, ja nie pisałem, natomiast jestem zdania, że od GoodRam kupuje się tylko IRDM Pro, czyli całkowicie inną konstrukcję w każdym calu. m4s i crypt lubią to Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jednostka czterordzeniowa/ośmiokanałowa vs [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jednostka jednordzeniowa/dwukanałowa. To jest jednak znacząca różnica. P.S. A to widać kto inny wrzucał link, ale dobrze pamiętam, że był problem z IRDM gen2 na chipach Intela B360/365. W wolnej chwili poszukam. Cytuj
VACek Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Ja tam mam iridium pro 1gen i sobie chwalę, fakt że u mnie S10 jest. Ja osobiście chwalę sobie produkty goodrama choć wiadomo że ich produkty to made in china a oni dają tylko logo Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 To tylko różnica w kontrolerze, a są jeszcze inne: 1. Pro ma pamięci dobre i znane kości Toshiba A19 MLC 2. Pro ma pamięć podręczną cache DDR3L 256 lub 512MB w zależności od pojemności 3. Wersja zwykła ma nieznane kości asynchroniczne MLC 4. Wersja zwykła nie ma pamięci podręcznej cache vs IRDM gen 2: Zwracam uwagę na numer na płytce PCB: A117011NP00xxxxN - i to pomimo różnic w pojemności podanych przykładów! P.S. Nazwijmy to wprost - GoodRam IRDM gen 2 to szajs najgorszego sortu. Nie mylić z bardzo dobrym produktem jakim jest GoodRam Iridium Pro, IRDM Pro, IRDM Pro gen 2. I jeszcze jedna istotna uwaga - GoodRam niczego nie produkuje! Kupuje podzespoły dysków SSD i pamięci RAM, a potem to składa. To jest manufaktura. Jak widać w niektórych sytuacjach nawet to pomijają i ograniczają się do przeklejania naklejek. Nie jest to niczym hańbiącym w dzisiejszych czasach - tak robi wielu producentów w tym bardzo znani Patriot i Corsair. Ci dwaj bardzo znani, to od zawsze tylko i wyłącznie przeklejacze naklejek - nigdy niczego nie produkowali, tylko zamawiają gotowce. Paradoksem jest, to że zasilacze Corsair są uznaną marką na rynku, ponieważ zamawiają swoje produkty w firmie Seasonic. Podobnie jak kości RAM Corsair i Patriot. Cytuj
zibi505 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Używam GoodRam IRDM gen 2 z płytą MSI B250M i o dziwo spisuję się całkiem przyzwoicie dlatego można zadać pytanie dlaczego z MSI B 350M daje ciała? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Musi odpowiedzieć na pytanie o dysk NVMe i o tą zależność: " The SATA1 connector will be unavailable when an M.2 SATA SSD module has been installed in the M.2_1 slot." Też nie rozumiem problemu zwykłego dysku SSD SATA III podpiętego do nowej płyty do zwykłego portu SATA III. Dziwne. A może dysk uwalony? Czy podpięty do innego PC/laptopa działa? m4s lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Gadałem z kumplem z serwisu komputerowego i powiedział, że SSD Goodram IRDM gen2 często nie działają poprawnie z chipsetami h310/b360/h370. A dlaczego? Tego chyba nikt oprócz Intela nie wie. Druga sprawa, zwykłe IRDM mają kości 16nm MLC 3D FG microna, chyba najwolniejsze MLC na rynku (gorsze są tylko asynchroniczne 20nm MLC microna) i żywotność też taka sobie. IRDM Pro mają MLC Toshiby A19, szybkie i żywotne MLC, więc całkowicie zgadzam się z Wiktorynkiem. m4s lubi to Cytuj
FxJerzy Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Cytat IRDM GEN2 120GB TO nie jest IRDM PRO - zresztą zakup wersji mniejszej niż 240GB to strata kasy (PRO nie występują w 120GB wersji). Lepiej byś zrobił kupując [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. m4s lubi to Cytuj
piosylant Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2019 18 godzin temu, wiktorynek napisał: Musi odpowiedzieć na pytanie o dysk NVMe i o tą zależność: " The SATA1 connector will be unavailable when an M.2 SATA SSD module has been installed in the M.2_1 slot." Zazwyczaj w płytach obsługujących dyski M.2 SATA jest tak, że taki dysk wykrywany jest jako wpięty do pierwszego portu SATA (1 lub 0 - w zależnosci od oznaczenia numeru pierwszego portu na danej płycie). Wtedy też fizyczne gniazdo pierwszego poru jest nieaktywne. Nie ma to jednak nic do dysków NVMe, które siedząc w tym samym gnieździe, komunikują się poprzez PCIe i niczego nie blokują. 18 godzin temu, wiktorynek napisał: Też nie rozumiem problemu zwykłego dysku SSD SATA III podpiętego do nowej płyty do zwykłego portu SATA III. Dziwne. A może dysk uwalony? Od przedwczoraj do wczoraj walczyłem z Dell Precision T3500, w którym klient chciał dołożyć dyski SSD480 oraz HDD2TB. Ani jeden, ani drugi... żaden nie chciał ruszyć. Stare były widoczne, a podłączenie któregokolwiek z nowych skutkowało mocno wydłużonym POSTem i ostatecznie brakiem tego dysku w BIOSie. Nie będę chwalił się durnymi pomysłami (te logiczne skończyły mi się pierwszego dnia), ale ostatecznie ucieszyłem się, kiedy wszystko ruszyło po wymianie kabelków SATA na nowe. Kto by pomyślał, kiedy stare dyski działały bez problemu? Cytuj
Widzior Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2019 Godzinę temu, P1O napisał: wszystko ruszyło po wymianie kabelków SATA na nowe No właśnie, to kolejny przykład częstego braku logiki ze sprzętem PC. Ile to razy się na tym przejechałem, że najprostsze rozwiązanie było właściwe, a ja kombinowałem jak koń pod górkę. A co do tego, czy M.2 NVMe wpływa na porty SATA czy nie, to wkleję tylko screen jak to wygląda na płytach Gigabyte pod Ryzena. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 21 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2019 Dokładnie - każda płyta, producent, chipset mają inne wykorzystanie linii: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi