PannaGrzechu1 Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Witajcie! Dzisiaj przez przypadek wyrzuciłam się do kont użytkowników na komputerze i o zgrozo, zauważyłam jakieś ufo. Ufo ma chińskie znaczki, wygląda bardzo wrogo i zadomowiło się na dobre. Domyślam się, że ufo to intruz, więc chciałabym się go jak najszybciej pozbyć. Niestety Norton widocznie jest za słaby żeby intruza obezwładnić. ADWCleaner znalazł trochę syfu, ale konta nie usunął. Manulanie nie mogę go również usunąć, bo jest odmowa dostępu. W załączeniu zdjęcie intruza. Czy moglibyście pomóc? Nie chciałabym formatować dysku, bo mam na nim mnóstwo programów, których potem już mogę nie odzyskać. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
R95K Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Jaki to system? Co ostatnio instalowałaś bądź pobierałaś? Jeśli jeszcze idzie coś zainstalować to pobierz Malwarebytes i niech przeskanuje cały system. Cytuj
PannaGrzechu1 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Hmm chyba jedyne co pobierałam jeśli chodzi o instalki, to spolszczenie do LightRooma. System to Windows 8.1 Cytuj
VACek Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Niestety najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie zerowanie dysku i reinstalacja systemu Cytuj
BartAcid Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 To jest dodatkowe konto? Musisz usunąć veriface z lapka i powinno pozwolić usunąć konto. Ewentualnie z systemu typu LiveCD trzeba by to zrobić. Cytuj
PannaGrzechu1 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Jeszcze pytanie: mam zainstalowanego Nortona, pewnie będzie się gryzł z Malwarebytes? 1 minutę temu, BartAcid napisał: zmiana języka systemu chyba z jakiegoś dziwnego powodu nastąpiła. Może spolszczenie było zchińszczeniem Nie, nie , język mam normalnie PL, tylko to konto jest takie dziwne. I chyba nie muszę dodawać że nie da się na nie wejść ani go wykasować jako admin. 2 minuty temu, M4T napisał: Niestety najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem będzie zerowanie dysku i reinstalacja systemu Tego bym chciała uniknąć. Cytuj
R95K Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 29 minut temu, PannaGrzechu1 napisał: Nie chciałabym formatować dysku, bo mam na nim mnóstwo programów, których potem już mogę nie odzyskać. Na przyszłość polecam podzielenie dysku na partycje i instalowanie oraz przechowywanie ważnych danych na innej partycji niż systemowa Wtedy w razie zmiany systemu nie masz obawy, że swoje ważne dane zwyczajnie stracisz. Cytuj
VACek Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 1 minutę temu, PannaGrzechu1 napisał: Tego bym chciała uniknąć. To już jest system podatny na infekcje jak raz coś złapiesz mimo że usuniesz to co chwile będziesz coś łapać, dla tego format najlepszym rozwiązaniem Cytuj
BartAcid Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Wrzucam jeszcze raz bo edytowałem i w miedzy czasie poszłą dalej rozmowa z poprzednią treścią To jest dodatkowe konto? Musisz usunąć veriface z lapka i powinno pozwolić usunąć konto. Ewentualnie z systemu typu LiveCD trzeba by to zrobić. Cytuj
PannaGrzechu1 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 2 minuty temu, Radzior2010 napisał: Na przyszłość polecam podzielenie dysku na partycje i instalowanie oraz przechowywanie ważnych danych na innej partycji niż systemowa Wtedy w razie zmiany systemu nie masz obawy, że swoje ważne dane zwyczajnie stracisz. Mówisz o czymś takim: ?? 2 minuty temu, BartAcid napisał: Wrzucam jeszcze raz bo edytowałem i w miedzy czasie poszłą dalej rozmowa z poprzednią treścią To jest dodatkowe konto? Musisz usunąć veriface z lapka i powinno pozwolić usunąć konto. Ewentualnie z systemu typu LiveCD trzeba by to zrobić. Tak, dodatkowe. Cytuj
R95K Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Teraz, PannaGrzechu1 napisał: Mówisz o czymś takim: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ?? Dokładnie tak Tylko systemowa powinna być mniejsza, dużo mniejsza wg mnie. Zamiast wciskać wszystko na (C:) lepiej zwiększyć rozmiar partycji (D:). U mnie na przykład rozmiar partycji systemowej wynosi 75GB i wystarcza w zupełności A wszystko co ważne to trzymam na innych partycjach oraz na dysku zewnętrznym Cytuj
PannaGrzechu1 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 2 minuty temu, Radzior2010 napisał: Dokładnie tak Tylko systemowa powinna być mniejsza, dużo mniejsza wg mnie. Zamiast wciskać wszystko na (C:) lepiej zwiększyć rozmiar partycji (D:). U mnie na przykład rozmiar partycji systemowej wynosi 75GB i wystarcza w zupełności A wszystko co ważne to trzymam na innych partycjach oraz na dysku zewnętrznym Hmm czyli ten podział i tak mnie nie uratuje Cytuj
R95K Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Jeśli nie uda Ci się usunąć tego chińskiego konta pozostaje tylko format i instalacja systemu, a następnie zmiana wielkości partycji co pozwoli uniknąć lub zmniejszyć ryzyko utraty danych na dysku. Są do tego programy które zmieniają wielkość partycji oraz można stworzyć nowe partycje itd itd. Ja używałem u siebie AOMEI Partition Assistant oraz EaseUS Partition Master. Cytuj
PannaGrzechu1 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Usunęłam Veriface i wygląda na to że konto zniknęło Zaraz jeszcze przeszperam dysk. Cytuj
BartAcid Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Sprawdź w katalogu USERS na C: czy nie zostały tam jakieś resztki po koncie i je wywal. Może być potrzeba przejęcia uprawnień do folderó najpierw i dopiero potem skasowanie będzie możliwe. Cytuj
PannaGrzechu1 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To mi zostało tylko. Cytuj
R95K Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Ja bym sugerował jeszcze pomimo to przeskanować system jakiś Malware czy jeszcze gdzieś nie zostały jakieś śladowe ilości po tym chińskim koncie. No i oczywiście polecam zmianę wielkości partycji tak jak pisałem wcześniej Cytuj
PannaGrzechu1 Opublikowano 20 Marca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 4 minuty temu, Radzior2010 napisał: Ja bym sugerował jeszcze pomimo to przeskanować system jakiś Malware czy jeszcze gdzieś nie zostały jakieś śladowe ilości po tym chińskim koncie. No i oczywiście polecam zmianę wielkości partycji tak jak pisałem wcześniej Jasne Dziękuję Wam za pomoc Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi