nowaklewak Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 Witam, borykam się z pewnym problemem od już jakiegoś czasu, i za nic w świecie nie jestem w stanie się go pozbyć. Chodzi o dropy fpsów podczas grania w JAKĄKOLWIEK grę (sprawdzane na League of Legends, GTA V, Fortnite, Guild Wars 2), sytuacja wygląda tak, że gdy zaczynam w nią grać, to i tak po pewnym czasie ukazuje mi się cholernie denerwujący drop fpsów, trwający za każdym razem ok. 5 sekund, po czym wraca do właściwej ilości klatek. Odstępy pomiędzy takimi dropami są różne, czasami trafia się już minutę po dołączeniu do rozgrywki, czasami 10 minut po. Sprawdzałem dysk w HDTune, wszystko w porządku. Formatowałem partycję z Windowsem i programami, nie pomogło. Reinstalowałem wszystkie możliwe sterowniki, także nic. Ciekawi mnie tylko to, że podczas dropu w HWMonitor częstotliwość wszystkich rdzeni procesora spada z 4000MHz do 1400, a w "Utilization" odnośnie GPU skacze do ok. 20% frame buffer, i do ok. 12% Bus Interface. Zrobiłem jeszcze screena z Monitora zasobów zjawiska, które pojawiało się za każdym razem, gdy wystąpił drop. Chodzi o niebieską linię (maksymalna częstotliwość CPU) - otóż jej spadek to zasługa owego dropa. Bardzo bym prosił o pomoc, nie mam już głowy do tego, a granie w jakąkolwiek grę z tymi dropami nie jest żadną przyjemnością. Dodaję również ssa z HWMonitor przy włączonej samej przeglądarce z programami. Specyfikacja komputera: MOBO: MSI 970A-G43 CPU: AMD FX-8350 Eight-Core Processor GPU: NVIDIA GeForce GTX 780 3GB RAM: G-SKILL RipjawsX DDR3 2x4GB 1600MHz CL9 HDD: Samsung HD403LJ 400GB PSU: SilentiumPC Deus G1 600W [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 A co nam z danych HWInfo przy samej przeglądarce? Włącz grę i wtedy patrz, co się dzieje z temperaturami, bo napięcia i tak źle pokazuje. Spada ci częstotliwość CPU do minimum i się dziwisz, że masz dropa? Cytuj
MrBeckham666 Opublikowano 14 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2019 lepiej niech zainstaluje msi afterburner żeby pokazywało wszystko i wtedy zaobserwuje co się dzieje. Temperatury zegary będziesz miał pod ręką. Robiłeś OC procesora ? spradziłbym czy podczas maksymalnego obciazenia w OCCT czy procesor trzyma zegary OCCT ładnie ci to pokaże. Cytuj
FxJerzy Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Mało RAM-u i stary HDD + brak SSD na system? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 Możliwe hipotezy: 1. Procesor się przegrzewa i zbija taktowanie. 2. Czy masz w planach zasilania ustawioną maksymalną wydajność oraz minimalny stan procesora 100%? Dodatkowo w biosie wyłącz wszelkie tryby oszczędzania energii. 3. Wadliwy zasilacz lub płyta główna. 4. Jaki to system? Sprawdzałeś na innym? Cytuj
VACek Opublikowano 15 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2019 10 minut temu, FxJerzy napisał: Mało RAM-u i stary HDD + brak SSD na system? 8gb na powyższe gry w zupełności wystarczy A mi sie wydaje że tu psikusy zasilacz robi Napięcie na linii +12v jest za duże. Cytuj
Widzior Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 7 godzin temu, M4T napisał: Napięcie na linii +12v jest za duże Nie jest za duże, tylko HWInfo bzdury pokazuje na liniach +5V i +12V. Miałem to samo na starej płycie MSI tej samej generacji, co autor. Cytuj
nowaklewak Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Właśnie nie wiem, czy to nie jest wina dysku, bo przed zmianą z domyślnego WD Greena, który tu siedział, było wszystko w porządku. Dopiero po jakimś czasie na tym dysku zaczęło wariować. Co do @wiktorynek, wydaję mi się, że nawet te 50* na procesorze przy dropie to nie jest jakaś duża temperatura, żeby zegary musiały ją zbić. Ustawioną mam wysoką wydajność w planach zasilania, więc raczej też nie - w biosie sprawdzałem ostatnio ustawienia OC i powyłączałem wszystkie ustawienia oszczędzania energii itp. System to Win7 Ultimate 64bit, zawsze siedziałem na 7'mce, i nie sprawdzałem na żadnej 10 ani nic, czy problem także by występował. Za chwilę wyślę screena z HW przy odpalonym GTA, gdzie te dropy są widoczne najszybciej. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Jeśli dropy byłyby spowodowane dyskiem, to programy diagnostyczne musiałyby wykazywać wady dysku - bad sectory, przegrzewanie(dotyczy praktycznie tylko dysków SSD M.2 i to głównie NVMe). Chyba, że to wada systemu, ale instalowałeś kilka razy nowy, więc raczej odpada. Minimalny stan procesora ustawiony na 100%? Masz jeszcze ten stary dysk? Sklonuj system i podmień dyski. Jeśli będzie, to samo masz wykluczoną kwestię dysku. Na drugim miejscu pożyczyłbym od kogoś zasilacz. Na trzecim zainstalowałbym inny system np Win 8.1 - to wyeliminuje dziwne przypadłości systemowo-sterownikowo-programowe - zdarzają się. Cytuj
nowaklewak Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Właśnie w tym rzecz, że o dziwo raz naprawił się błąd - chwilowo. A to wszystko dzięki zainstalowaniu aktualizacji sterów od grafy, no i do czasu restarta kompa pomogło. No, ale teraz to nawet żadne reinstalle nie pomagają, może i wina tego systemu.. No nie wiem już. Jak pisałem wcześniej sprawdzałem ten dysk i bad sectorów żadnych nie było, sprawdzę jeszcze na innym systemie, 10 będzie ok? + jak sprawdzić czy ten minimalny stan procka jest na 100? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 8 minut temu, nowaklewak napisał: jak sprawdzić czy ten minimalny stan procka jest na 100? Rozwiń plan zasilania - zaawansowane. Cytuj
nowaklewak Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Rozumiem, żeby zmienić to na Pasywne? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 1 minutę temu, nowaklewak napisał: Rozumiem, żeby zmienić to na Pasywne? Broń boże. A gdzie masz pozostałe ustawienia planu zasilania? Kliknij uprawnienia administratora. Oczywiście nie będziesz miał ustawień odnośnie zasilania bateryjnego. Cytuj
nowaklewak Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Nie mogę nic zmienić, żeby pokazało więcej opcji, albo no nie wiem jak to zrobić Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 A po kliknięciu w zmień ustawienia niedostępne z uprawnieniami administratora? A ogóle wszystkie sterowniki masz zainstalowane? Cytuj
nowaklewak Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Też nic to nie zmienia, tak mam wszystko poinstalowane. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Przejdź do kroków z podmianą dysku, zasilacza, systemu. Cytuj
Widzior Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Ja jestem ciekawy, jakie sterowniki ma zainstalowane do tego GTX 780, bo często jest tak, że najnowsze wcale nie są najlepsze. Spróbowałbym zainstalować jakieś starsze. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 16 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2019 Tym bardziej, że 2 ostatnie edycje najnowszych sterów NVidii są moim zdaniem do bani, choć w innej kwestii. Cytuj
1777 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2019 Zanim zaczniesz podmieniać podzespoły zrób test OCCT, FuruMark, wrzuć logi z tych programów + loguj podczas tych operacji w HWiNFO na przykład. Będzie łatwiej wskazać winowajcę Cytuj
Gość Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2019 W dniu 16.02.2019 o 16:02, Widzior napisał: Ja jestem ciekawy, jakie sterowniki ma zainstalowane do tego GTX 780, bo często jest tak, że najnowsze wcale nie są najlepsze. Spróbowałbym zainstalować jakieś starsze. Dokładnie, w pewnym momencie życia karty najlepiej jest przestać aktualizować te stery, bo nv już nie optymalizuje pod nie gier. Niesyety niektóre gry, czy launchery wymagają najnowszych. Cytuj
pasi17 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2019 Miałem dokładnie ten sam problem. Ja bym radził Ci sprawdzić mostek na płycie głównej. Bo może być tak, że jest mega gorący. Jak nie masz pirometru to dotknij palcem radiatorków na płycie głównej, jeśli nie jesteś w stanie wytrzymać dłużej niż 5 sekund to raczej jest to wina przegrzewającej się płyty. (możesz temu zaradzić montując wentylatorki). A jeśli radiatorki na płycie nie są gorące to płyta się nie przegrzewa. Sprawdź także czy podczas "laga" spada Ci napięcie Vcore. Bo może to być uszkodzona sekcja zasilania na płycie głównej. Tutaj masz jak to wyglądało u mnie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2019 9 godzin temu, pasi17 napisał: może to być uszkodzona sekcja zasilania na płycie głównej Albo się po prostu przegrzewa, ten FX trochę ciągnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi