franekfranek Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Ciekawa usługa.. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Autor pisze: " Naprawa karty graficznej. Usługa polega na usunięciu awaryjnej karty graficznej (Radeon 5470/Radeon 5650) i uruchomieniu układu graficznego wbudowanego w procesor." O ile rzeczywiście pierwsza generacja procesorów Intel posiadała wbudowną grafikę to byłoby dobre rozwiązanie. Próbowałem dezaktywować dedykowaną grafike w BIOS jak to zazwyczaj można zrobić, ale nie odnalazłęm takiej opcji. Sprawdziłbym ponownie, ale nie mam jak uruchomić komputera :( A jeśli już nawet udało by mi się odpalić maszynę, odinstalowac sterowniki grafiki dedykowanej i doinstalować sterowniki procesora to nie wymusiłoby się grafiki wbudowanej ? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że osiągi będę gorsze niż przy grafice dodatkowej, ale do internetu i filmów powinno wystarczyć. Typowa naprawa polegającana wymianie układu BGA na nowy jest średnio opłacalna dla takiego komputera. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 3 minuty temu, franekfranek napisał: O ile rzeczywiście pierwsza generacja procesorów Intel posiadała wbudowną grafikę to byłoby dobre rozwiązanie. Pierwsza generacja procesorów Intela z wbudowaną grafiką. Jeszcze w osobnym rdzeniu: 6 minut temu, franekfranek napisał: Próbowałem dezaktywować dedykowaną grafike w BIOS jak to zazwyczaj można zrobić, ale nie odnalazłęm takiej opcji. Wiele laptopów nie ma takiej opcji w biosie, a z kolei inne mają wyłączoną integrę i działa tylko dedykowana karta. Właśnie dla tych laptopów głównie skierowana jest ta usługa. Koszt z przesyłkami zamknie się nieco powyżej 200pln. Trzeba sprawdzić ceny płyt, czy się opłaca. Najlepiej w takim przypadku kupić płytę tylko z integrą i zamontować w miejsce tej z dedykowana kartą. Nie ma nic gorszego niż te niskobudżetowe wlutowane karty dedykowane - to jest prawdziwa zemsta Hitlera - zawodne badziewie. Płyta tylko z integrą Intela jest prawie niezawodna i laptop działa najczęściej 10-15 lat. franekfranek lubi to Cytuj
franekfranek Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Gdzie kupić taką płytę, nową czy używaną ? Istnieje werja tylko z integrą do tego modelu ? Procesor rozumiem byłby do przełożenia ? Cytuj
franekfranek Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Na allegro używane płyty (chyba z dedykowaną kartą) od 270 pln, zatem średnio opłacalne: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W oryginalnej dystrybucji Dell pewnie jeszcze drożej ? Jak się przyjrzycie zdjęciom z podanego przeze mnie ogłoszenia na płycie widać wlutowany przewód... być może wystarczy niewielka przeróbka żeby wymusić zadziałanie grafiki zintegrowanej ? Usługa podtsawowa dotyczy uruchomienia obrazu wyłącznie na ekranie, za dodatkową opłatą można uruchomić wyświetlanie na portach VGA i HDMI. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Na pewno lepiej wydać 270pln (najtaniej na Allegro 234pln) niż ponad 200pln na naprawę metodą warsztatowo-garażową poprzez obejście za pomocą kabelka. Widzę też model tylko z grafiką zintegrowaną, co jest zbawieniem. Godzinę temu, franekfranek napisał: za dodatkową opłatą można uruchomić wyświetlanie na portach VGA i HDMI. To trzeba też doliczyć. Cytuj
franekfranek Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Hmm myślałem, że może samemu by się udało przylutować kabelek o ile nie potrzeba o tego mikroskopu itp Na pewno nie ma sposobu żeby wymusić pracę karty zintegrowanej poza BIOS-em ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Na 99% to nie tylko kabelek. Być może programują od nowa bios. W 1 gen nie było jeszcze technologii Optimus przełączającej grafikę. Jak laptop miał dedykowaną kartę graficzną, to producent odłączał działanie grafiki zintegrowanej. Ta usługa naprawcza jest rzadko spotykana, ponieważ da się zrobić na niewielkiej liczbie laptopów. W innych wypadkach oznacza śmierć płyty. franekfranek lubi to Cytuj
franekfranek Opublikowano 8 Lutego 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Pogrzebię jeszcze w BIOS-ie może ominąłem jakieś ustawienie, w którym da się wyłączyć dedykowaną. Jak nie popatrzę za płytami wg Twojej sugestii.. która to była na allegro ze zintegrowaną ? Ja widzę tylko jedną bez dodatkowych wlutowanych układów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Niestety nie potrafię rozróżnić, który układ jest zintegowanym, ale w osobnym rdzeniu.. chyba, że ten rdzeń musi być zawsze przy samym rdzeniu procesora. Ewentualnie może się skuszę na usługę "z kabelkiem" bo od niej mogę mieć rabat. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 8 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2019 Tylko ta w obecnej chwili. Dowiedz się czy są jakieś ograniczenia po tej naprawie? Czy można procesor wymieniać dowolnie? Jak zamkniesz się w kwocie 200pln i nie ma ograniczeń, to wtedy warto. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi