bison616 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2019 Najlepiej wyjdziesz jak sprzedaż te pamięci i kupisz 2x8ddr3 2400mhz. Wtedy różnica w wydajności bedzie znaczna. Cytuj
renatan Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2019 jestes pewien ? a czytałes z poprzedniej strony gdzie Laguna dał link [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ja mam juz kręcioła Cytuj
Nieobecny Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2019 W dniu 27.01.2019 o 11:41, renatan napisał: czy ja dobrze zrozumiałem quad channel jest najwydajniejszy ? Oczywiście, ale 4 kości w 4 slotach nie oznaczają quad channel - standardowo to jest podwójny dual channel. W dniu 27.01.2019 o 11:47, TomoS napisał: Czyli jakbym dokupił jeszcze 2x4GB to nie działałoby na mojej płycie? Quad Channel musi być obsługiwany przez chipset. Twoja platforma go nie ma. Wydajność wzrasta w zależności od ilości kanałów, bo zwiększa się przepustowość pamięci: - single channel - dual channel - triple channel (LGA 1366) - quad channel (LGA 2011 i LGA 2066, AMD Threadripper) - hexa channel (najnowsze Xeony) - octal channel (AMD Epyc) Polecam przeczytać: P.S. " Ma to też znaczenie w kontekście modułów jedno- oraz dwustronnych. Lekko upraszczając sprawę, te o wysokiej pojemności są dwustronne, podczas gdy mniejsze jednostronne, a to istotne z punktu widzenia osiągów. Spytacie się - dlaczego? Ano dlatego, że moduły dwustronne są wydajniejsze od jednostronnych przy identycznych parametrach pracy (taktowanie/timingi)." " Zatem moduł jednostronny = Single Rank, zaś dwustronny = Dual Rank. I właśnie tutaj jest pies pogrzebany, gdyż dwa, wydawałoby się, że niemal identyczne, pamięci mogą się różnić jedną literką w oznaczeniach modeli i być różnych rodzajów. Co się stanie, gdy dokonamy takiego zakupu? Z kompatybilnością platformy w obecnych czasach problemów raczej nie będzie, ale wydajności optymalnej już nie uzyskamy - takiej, jaką byśmy mieli przy dwóch modułach Dual Rank." " W obliczu przeprowadzonych testów można spokojnie powiedzieć, że liczba kanałów RAM ma istotny wpływ na wydajność procesorów w grach." " W ogólności jednak nie ma co zaprzeczać, że zdecydowanie lepiej jest posiadać więcej modułów o mniejszej pojemności niż jeden większy. Jeżeli rozważymy konfigurację Dual Channel, w stosunku do Single Channel, to większość gier - z wyjątkiem tych wymienionych przed chwilą - odnotowuje zyski, obok których trudno przejść obojętnie. Mówimy o przyspieszeniu w najgorszym razie oscylującym w okolicach 18-19% i nierzadko przekraczającym 20, a czasem nawet 30%, by w skrajnym przypadku zbliżyć się do granicy 40%" Cytuj
LAGUNA Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2019 23 godziny temu, TomoS napisał: No ale to koszt już ponad 600zł. Nie widzi mi się tyle wydawać Nie koniecznie aż tyle. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wszystko też zależy od Ciebie jak do tego podejdziesz. TomoS lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi