rafa84 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam, na tym laptopie jest obecnie W10 Home ale bardzo muli, ciągłe aktualizacje do tego soft producenta. Chcę zrobić format i czy da radę postawić na nim w7? bo niby sterowniki znaleźć można, na stronie Asusa na w7 nie ma. Myślę że siódemka by na tym działała lepiej.
podlos Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 jakaś specyfikacja tego laptopa? Masz tam HDD czy SSD? rafa84 lubi to
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zainstaluj a jak i co to już było to 1000 razy wałkowane i wszystko masz na forum w poradnikach.
rafa84 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 18 minut temu, podlos napisał: jakaś specyfikacja tego laptopa? Masz tam HDD czy SSD? Dysk HDD Intel core i3-4005U Nvidia geforce 920m 8GB Ram Laptop nie mój więc nie wiem czy ta ósemka nie będzie problemem. Kiedyś instalowałem to na starszym PC.
podlos Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Dysk HDD + Windows 10 = bardzo wolne działanie. Lepiej zainwestuj w dysk SSD (teraz 120GB jest nawet poniżej 100zł) bo żaden mod windowsa nawet najbardziej okrojony nie da temu laptopowi takiego kompa jak da mu ssd. A jeśli nie to instaluj tą 8.1 podaną wyżej lub jakiś mod 10 np. rafa84 lubi to
rafa84 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 A jakieś dyski godne polecenia w tej kwocie?
kamiloxf Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 54 minuty temu, rafa84 napisał: A jakieś dyski godne polecenia w tej kwocie? Ja Polecam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] rafa84 lubi to
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Kup ten dysk co Ci kamiloxf polecił ( cena śmieszna ) i instaluj win 8.1 żadnych tam winzdychy bo będziesz miał problemy i będzie to działało jak trzeba. Jak będziesz potrzebował pomocy to Ci pomogę ją odpowiednio " dostroić " żeby było jak trzeba i nie łapało bzdetów MS.
podlos Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Dokładnie ssd teraz śmiesznie tanie a takiego kopa daje jakbyś miał nowy sprzęt. Jak będzie ssd możesz wtedy win 10 również wgrać też będzie działał dobrze tylko konfiguracji więcej niż przy 8.1 gdzie przy oryginale wystarczy doinstalować klasyczne menu start. I tak jak napisał woj_ani217 nie instaluj żadnych winzdych cokolwiek to jest. rafa84 lubi to
rafa84 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Podpowiem z tym dyskiem kuzynowi, ja go kupię bo mam starego laptopa na którym siedzi siódemka ale pewnie odżył by z tym dyskiem chyba że do niego inny interfejs, laptop z 2008r. nie pamiętam modelu. Taki to i do stacjonarki by się nadawał?
podlos Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Oczywiście że by się nadawał chyba że masz jakiś wiekowy z 2 wątkowym procesorem to cudów może nie być ale na pewno wyraźnie przyśpieszy. rafa84 lubi to
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 I dobra decyzja a dysk może być wykorzystany jak Ci się tylko podoba - czemu odradzam win 10 a chociaż by temu wiktorynek dodał nowe argumenty .
Widzior Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Jak komputer/laptop ma gniazdo M.2, to zobaczcie tę cenę (i olać, że to 3D NAND TLC) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] rafa84 lubi to
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 No fakt takiej ceny jeszcze nie widziałem ! ,ale w jego wypadku wychodzi na jedno bo by musiał dokupić przejściówkę - dobrze niech są jak najniższe .
rafa84 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 To ładnie z tą dychą się dzieje. Sam siedzę na siódemce i w sumie nie zamierzam tego póki co zmieniać. A bezpiecznie było by starszą wersję dychy zainstalować i odciąć ją jakoś od aktualizacji?
Nieobecny Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 6 godzin temu, rafa84 napisał: Dysk HDD Intel core i3-4005U Nvidia geforce 920m 8GB Ram Żadnym systemem nie uratujesz tego laptopa. Bardzo słaby procesor. Pomijam słabą kartę graficzną, bo to nie jest laptop do nowych gier. Dysk HDD na dodatek standardowy 5400rpm, to w dzisiejszych czasach porażka. Koniecznie zakup SSD - najtańszy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ciut droższe: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2 x większe: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] m4s i rafa84 lubią to
podlos Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Oczywiście że uratuje bo założę się że problem był z tym że 10 za dużo miliła na hdd. Na ssd będzie znacznie lepiej do internetu i podstawowych programów się nada. I no właśnie nie uratuje tego laptopa żadnym systemem a sam wypisujesz listę SSD'ków dodając "Koniecznie zakup SSD" rafa84 lubi to
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 6 minut temu, rafa84 napisał: To ładnie z tą dychą się dzieje. Sam siedzę na siódemce i w sumie nie zamierzam tego póki co zmieniać. A bezpiecznie było by starszą wersję dychy zainstalować i odciąć ją jakoś od aktualizacji? Dlatego Ci odradzam tą winzdychę instaluj win 8.1 albo win 7 jak Ci pasuje a na to badziewie nie patrz . ( kiedyś się bawiłem w modyfikacje Windows 10 Pro x64 PL 16299.125 ,skoda czasu nerwów itd... na tą zemstę od MS ). Dokup dysk masz trochę ich do wyboru i będzie ok bo za dużo to nie ma co inwestować - lepiej zbierać gotówkę na coś dużo lepszego.
rafa84 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ale potaniały te dyski Kuzyn jak kupił tego laptopa tak nie robił z nim nic, system fabrycznie wgrany. Działający defender + avast z całym możliwym arsenałem. Cały czas aktualizacje, masa softu w starcie i działającego w tle. Zdjęcie żeby otworzyć to trzeba było czekać, nie wiem jak wytrzymywał z tym tyle czasu ale w moim przypadku wyleciałby przez okno ten laptop.
podlos Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 6 minut temu, woj_ani217 napisał: Dlatego Ci odradzam tą winzdychę instaluj win 8.1 albo win 7 jak Ci pasuje a na to badziewie nie patrz . ( kiedyś się bawiłem w modyfikacje Windows 10 Pro x64 PL 16299.125 ,skoda czasu nerwów itd... na tą zemstę od MS ). Dokup dysk masz trochę ich do wyboru i będzie ok bo za dużo to nie ma co inwestować - lepiej zbierać gotówkę na coś dużo lepszego. Dokładnie szkoda nerwów na zabawę w mody. Ja zawsze powtarzam: jak masz problem na oryginalnym systemie to przynajmniej masz pewność że to nie przez moda. rafa84 lubi to
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Tak niestety nie jedni mają a potem się dziwią że im sprzęt wolniej chodzi od kalkulatora no sojuza 25 z niego nie zrobisz ale trochę dopalacza dostanie no i odpowiednie dostrojenie systemu do minimum żeby nie trawił na starcie niepotrzebnych bzdetów.
podlos Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Wolniej kalkulator chodzi dobry żart. Wyłączasz zbędne opcje i działa jak trzeba a jak nie to wystarczy doszlifować programem typu shutup10. Mam już rok 10 na słabym procesorze i5 4300U i wszystko działa szybko oczywiście do internetu i podstawowych programów. rafa84 lubi to
Nieobecny Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 4 minuty temu, podlos napisał: i5 4300U 7 godzin temu, rafa84 napisał: i3-4005U Duża różnica: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 1,9GHz @2,9GHz vs 1,7GHz Pomijam już mocniejszą integrę w i5. rafa84 lubi to
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 4 minuty temu, podlos napisał: Dokładnie szkoda nerwów na zabawę w mody. Ja zawsze powtarzam: jak masz problem na oryginalnym systemie to przynajmniej masz pewność że to nie przez moda. Tu nie chodzi konkretnie o " moda " bo jak coś robię to wiem co robię ( wycinam bzdety MS i poprawiam co mogę poprawić do dzisiaj ludzie siedzą na tym modzie co im zrobiłem i sobie chwalą ) ale jak ja mam poprawiać w kółko i męczyć się z na około błędnym systemem na starcie każdej ich aktualizacji to mam to w czterech literach to już nie na moje nerwy za stary jestem, więc zainstalowałem sobie moda tego co polecam od PREZESA , " dostroiłem " go sobie pod siebie i nie narzekam. Każdy niech instaluje to co mu pasuje i co mu się podoba a na własnej D......... się przekona czy dobrze zrobił.
Nieobecny Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Niestety mod ma tą podstawową wadę (a może zaletę), że nie można go aktualizować (nawet jakby aktualizacja przeszła). rafa84 lubi to
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Można aktualizować ,ale więcej szkody z tego niż pożytku ,albo format i cofanie się do " bazy " - tym co robiłem zablokowałem i kartkę na czole przykleiłem żeby broń boże nawet nie zaglądali tam a to co potrzeba to ja im doinstaluje. Dlatego innych winzdych nie tykam bo co strażnikiem na etacie mam być ,za jakie grzechy z tym badziewiem mam się męczyć co wydanie to coraz gorsze i dziurawe jak ser szwajcarski.
rafa84 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 To moda sobie odpuszczę, gdyby to był mój to bym zainstalował ale komuś nie będę bo później problem. Póki dysku do tego laptopa nie ma to coś zainstaluje żeby tylko miał, próbowałem siódemkę ale nie chce z pena ruszyć. Dycha poszła tyle że wersja 1709_updated_sept_2017 a w między czasie pobrałem najnowszą ale po przeczytaniu tego co podaliście jakie są problemy to chyba nie będę instalował. Może obecnie na takiej starej zostać? Do zalogowania się do banku to nie bardzo?
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Śmiało możesz tego win 8.1 co Ci podałem instalować to nie jest taki dokumentny kastrat więc żadnych problemów nie będzie. Ustawiasz zaporę - wywalić co nie potrzeba Plik hosts sam sobie robisz albo masz tu skrypt gotowy Wyłączyć zbędne usługi Odpowiednie programy - skrypty do czyszczenia Konfiguracja oprogramowania Instalacja Malwarebytes itd.... i będzie działać spokojnie - wszystko co potrzeba znajdziesz tu na forum włącznie z poradnikami więc do dzieła.
rafa84 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Sprawdzić nie zaszkodzi, jak nie będzie nikomu to problemu sprawiać to spoko. Tylko czy będzie się chciała zainstalować na tym laptopie? Szukałem w BIOS czy są jakieś ustawienia żeby można było dowolny system zainstalować ale albo nie widać albo nie wszędzie spojrzałem. Ps. ta strona też Wam tak przymula?
Gość Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2019 Przymula !? Nie chce mi się już pisać bo idę zaraz oglądać film - sformatuj dobrze dysk ( partycje pod system ) A co i jak w biosie znajdziesz tutaj - nie będę poradnika pisał od nowa jest tu wszystko napisane krok po kroku.
Rekomendowane odpowiedzi