provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 to teoria poparta praktyką... a ze mam dojscia do ww firm to wiem troche na ten temat dlatego nie dawno było głosno na temat asusów i problemów ze sterownikami Cytuj
Crout Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Okej, pytam bo szczerze mówiąc zaciekawiła mnie ta kwestia i na internecie próżno coś szukać o tym. Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 w googlach jest mało na temat wielu rzeczy... i trzeba sie głeboko przeszukać zanim sie ukaże prawda Cytuj
slawektor Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 W sumie to wszyscy oni tak dają żebyś za chwilę kupił nowe. Taka polityka. Ważne nie dać się zakręcić. Asus o to co wydał dba tylko jakiś czas, z topowymi modelami, ostatnio też zresztą coraz krócej. Ale co do jakości sterów z strony Asusa to bym dyskutował. Stare, ale nie złe. Z tego linka co Podałeś: Jeden wielki mini masz. Pobrałem te od dzwięku, raz że stare, dwa gdzie jedne stery pasują do wszystkich systemów: Ale na stronie producenta podają: Same cuda niewidy. Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 nie polotyka a marketing, z tym ze mówie...asrock, lenovo toshiba najlepiej patrza na strone techniczna z punktu widzenia klienta Cytuj
slawektor Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 @ provectus Zakręciłeś mnie. To co podałeś to stery do Windows 8.1 Natomiast nie podałeś sterów do Windows 8 Jest jednak różnica. Ale nie o to chodzi. To jest właśnie potwierdzenie na to co pisalem wyżej. Że jak nie ma wszystkich sterów na Windows 8.1 to nie znaczy że nie ma wsparcia, czy pełnego wsparcia. Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 soft producenta jest uniwersalny, natomiast w8.1 ma duzo uniwersalnych sterów lub przez WU, a dedykowane mozna pobrac od w8 bo nie wiem czy widzisz, ale stery z w8 maja wyszczególniowe wersje w8 i w8.1 majac amd z radeonem instalujesz 14.4 stery od gpu, hd audio i lan i masz wsio tylko zostaje ci opcjonalne softy do płyty Cytuj
slawektor Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Rozumiem. Masz rację. Czyli: wsparcie na stronie Asus jest tylko częściowe do Win 8.1Nie ma potwierdzenia. Bo sytuacja z Twoją płytą i Asusa kolegi Crout wyglada tak samo. Chodzi o sterowniki. Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 z moją jest to ze inaczej asrock rozumie pewne kwestie ale tez wspracie mojej płyty typowo pod w8.1 zaczyna tracic na wartosci, bedzie upgrade do w9 na pewno... za to asus max rok i wsparcie jako tako leży cąłkowicie... umnie sprawa wygląda tak, ze płyta moja to budzetowka a jego ww to klasa srednia wyzsza Cytuj
Nieobecny Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 @slawektor @Crout screeny na przykładzie płyty Pro Rozumiem. Masz rację. Czyli:Nie ma potwierdzenia. Bo sytuacja z Twoją płytą i Asusa kolegi Crout wyglada tak samo.Chodzi o sterowniki. Widać trzeba wszystko na tacy podać. Tak wygląda wsparcie dla Win 8; 1 2 3 A tak dla Win 8.1: 1 2 Zadałem sobie trud, pobrałem i rozpakowałem sterowniki chipsetu dla Win 8 - są stare z 2012 roku(tak pięknie Asus dba o klienta), nie ma w nich sterowników dla SB9xx - jak to może dobrze działać z Win 8.1? Sterowniki Realtek są dosyć uniwersalne i działają praktycznie na każdym systemie. Narzędzia jak widać są inne dla Win 8 i Win 8.1 - nie ma diagnostic i charger(da się bez tego żyć). Asus USB 3.0 Boost należy instalować na końcu. Tu są linki do najnowszych sterowników: 1. chipset: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to samo co to: 2. LAN: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 3. Audio: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 4. USB 3.0 na kontrolerze AsMedia: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Audio można używać ze strony Asus bo przeznaczyli je dla Win 8.1 i zawierają pewnie dodatkowy soft zarządzający, a na stronie Realtek są tylko same sterowniki. Cytuj
provectus Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 @wiki, oni tego i tak nie rozumieja ^^ Cytuj
slawektor Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 Zakładam W takim razie że provectus pisze bzdety pisząc: soft producenta jest uniwersalny, natomiast w8.1 ma duzo uniwersalnych sterów lub przez WU, a dedykowane mozna pobrac od w8 bo nie wiem czy widzisz, ale stery z w8 maja wyszczególniowe wersje w8 i w8.1 majac amd z radeonem instalujesz 14.4 stery od gpu, hd audio i lan i masz wsio tylko zostaje ci opcjonalne softy do płyty wiktorynka Zadałem sobie trud, pobrałem i rozpakowałem sterowniki chipsetu dla Win 8 - są stare z 2012 roku(tak pięknie Asus dba o klienta), nie ma w nich sterowników dla SB9xx - jak to może dobrze działać z Win 8.1?Jeśli tak to w takin razie jak określić sytuację z płytą provectusa. Pisałem o tym wyżej. Jak mogą działać poprawnie stery z 2005 roku, lub stery zrobione na Windows 7? My się po prostu nie rozumiemy. To że producent nie dał wszystkich sterowników do Windows 8.1 nie znaczy że system nie ma wsparcia do Windows 8.1. i lepiej go nie instalować. Każą pobrać te na Windows 8. Myślący sam znajdzie sobie samemu aktualne. Ale to że nie są one na stronie producenta świadczy że ma dbanie o klijena głęboko w .. Tylko wyciąganie wniosku że w tym wypadku nie ma pełnego wsparcia do Windows 8.1 jest naciągane. Na laptopie Asusa na windows 8.1 nie mam sterów do touchpada. Muszę pobierać te na Windows 8. Czy to by świadczyło że nie mam pełnego wsparcia? Albo inaczej. Na mojej płycie M5A97 R2.0 mam tak: Czy mam z tego wyciągnąć wnioski że wsparcie jest częściowe? Raczej świadczy o tym że producent nie dba żeby to było aktualne, świadomie pewnie, żeby kupić nowy towar. Ale jak sam sobie dociągnę stery np do chipsetu (bo serwis każe instalować stare z Win 8) lub stery do grafy, bo są nowsze, to mi provectus zaraz napisze. Zostań na Windows 8. bo nie masz wsparcia. To tylko przykład. Cytuj
TeBabok Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 Ludzi bałagan stery. lolJak to sprawdź menedżer urządzeń (zidentyfikować nieznane urządzenie w systemie ID)?W tym celu potrzebujemy informację Szczegóły Szo tzw. Identkyfikatory sprzętu (kopiuj). Daj forum kod (code) na wklej.Na przyklad:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 Nie, nie, spokojnie, po co nerwy. 1. To czy dany sprzęt ma wsparcie dla danego systemu nie wynika jednoznacznie z tego co udostępnia producent płyty głównej lub laptopa, gdyż producent mógł zakończyć wspieranie swojego produktu. Należy sprawdzić wszystkie komponenty płyty głównej lub laptopa czy ma ją wsparcie do danego systemu - najważniejszy jest chipset, od tego zaczynamy - jeśli chipset nie ma wsparcia, to już dalej nie musimy sprawdzać. Kolejny sterownik, to zintegrowana grafika - tak gdzie jest tylko integra np. niektóre laptopy nie da sie tego obejść. Systemy mają dużo sterowników wbudowanych - są one jednak przestarzałe i mało wydajne, ale czasem jak nie ma nowszych, to trzeba żyć z takimi jeśli poprawnie działają. 2. Tak jak wspominałem, niektóre sterowniki(szczególnie Realtek, ale innych też) są uniwersalne do wszystkich systemów i nawet wersja z roku 2005 może działać na Win 8.1 - zawsze lepiej pobrać sobie najnowsze lub ostatnie ze strony producenta płyty lub laptopa. 3. Jeśli brak choćby jednego sterownika do nowszego systemu, to nie możemy mówić o pełnym wsparciu, bo pełne to 100% - ale też taka systuacja nie dyskwalifikuje, bo przecież wspomniany Touchpad działa za pewne na wbudowanych systemowych, a jak nie działa, to można jeszcze żyć z tym używając myszki. Ja jestem zawsze zdania, że jeśli sprzęt wspiera dany system, to można(jeśli ktoś chce) instalować najnowszy system - należy jednak pamiętać o mocy sprzętu. P.S. Niestety wielu użytkowników, najpierw instaluje nowszy system, a potem szuka dopiero sterowników i rozwiązań zamiast sprawdzić czy w ogóle są i skompletować sobie sterowniki. Trzeba czasem rozpatrzyć wszystkie za i przeciw. Cytuj
slawektor Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 @wiktorynka Święta racja. Konkretnie Napisałeś co chciałem wyrazić, tylko mi się nie udało tak jasno i przejrzyście jak Tobie w kilku zdaniach. Dziękuję. Cytuj
provectus Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2014 @wiktorynka Święta racja. Konkretnie Napisałeś co chciałem wyrazić, tylko mi się nie udało tak jasno i przejrzyście jak Tobie w kilku zdaniach. Dziękuję. jakie bzdury? na obu wymienionych płytach w8.1 jest wspierany tylko ze asrock olewa w8.1 a skupia sie na w9 (potwierdzone) a asus totalnie zapomniał o "twojej' płycie taka róznica ja masz amd z radeonem instalujac stery gpu masz wsio poinstalowane do najnwoszej wersji, tylko odgrac musisz LAN i HD Audio i opcjonalnie soft producenta cała "naga" prawda, gorze z NV i amd, bo wtedy stery od chipsetu ze strony amd pobrac musisz... Cytuj
Crout Opublikowano 13 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2014 No i problem znowu wystapił, przy włączonej kamerce, tak z nikąd nagle sie rozłączyło na 20 sekund wszystkie USB. Cytuj
provectus Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 bo kamerka ma wsparcie pewnie tylko do w7 lub do XP tez poprawnie działa Cytuj
slawektor Opublikowano 14 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 To już nawet nie chodzi o wsparcie, bo i tak powinna działać.Mam Microsoft LifeCam HD-3000, sterów nie ściągam (jest wersja na Windows 8)bo po ich instalacji nie działa kamerka w Skype.Bez nich, na systemowych działa bez problemu.Może upalił się jakiś kabelek, robi zwarcie, bardziej w ten deseń.A może w tym firmware coś skopali, albo źle się wgrało? Cytuj
Crout Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2014 Też mi się wydaje, że firmware skopany, ale reinstalacji nie da się zrobić, w tym problem. Nawet kontaktu pomocy technicznej w PL nie ma, a w południowej Afryce, w Tajwanie czy Ekwadorze już jest. Z tego co widzę, muszę się skontaktować z firmą, u której kupiłem kamerkę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi