Crout Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Witam, Posiadam nietypowy problem, którego nie mogę nigdzie znaleźć. Zwracam się więc na forum, dzięki któremu zacząłem swoją przygodę z 8.1. Przed przesiadką(Windows 7) wszystko działało w jak najlepszym porządku, po przesiadce na W8.1 zaczęły się problemy. Samoczynne odłączanie się portów USB, nigdy nie znam dnia ani godziny, od tak. Do tego raz na jakiś czas lubi wyłączyć się tylko sam adapter Wi-Fi TP-Linka(pomaga tylko odłączenie i podłączenie). Problem występuje już bardzo długo i niezwykle irytuje, nie mam już pomysłów co zrobić, nie mam jak wrócić z powrotem, gdyż nie mam jak zrobić kopii zapasowej. Bardzo pilnie prosze o pomoc . Nie jestem pewien czy problemy nie zaczęły występować przy włączonej kamerce od kiedy zainstalowałem do niej najnowsze oprograowanie układowe od Microsoftu(HD-5000). Wersja systemu: Windows 8.1 aktywowany przez KMS. Mój sprzęt: Mobo: ASUS M5A97 PRO Procesor: odblokowany do x6 Phenom II X4 960T GPU: GTX760 od Gigabyte'a Zasilacz: Thermaltake Smart 530W HDD: WD Black 500GB Cytuj
slawektor Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Te oprogramowanie od kamerki z strony Microsoftu, to raczej stwarza wiecęj problemu niż korzyści. Nie dziala np Kamerka od skaypa. Chyba że to poprawiono. Nie zaszkodzi odinstalować i zobaczyć czy to nie jest przyczyną. Możesz jeszcze o ile nie Masz, zainstalować sterowniki z strony producenta: USB3_Boost for Windows8 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wersja biosu 1402 w poprawkach miała: 1.Improve system stability. 2.Enhance compatibility with some USB devices. Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 tryb oszczednosci... plany zasilania i wyłącz oszczędzanie energii usb... tylko ze u cb w8.1 zbedny tak naprawde [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zainstaluj najnowsze Cytuj
slawektor Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 tylko ze u cb w8.1 zbedny tak naprawdeProducent daje wsparcie dla Windows 8.1. Ocb? Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 a dlaczego nie? u niego tez jest pełne Cytuj
Crout Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Oprogramowanie od kamerki już odinstalowywałem, nie zmieniało to niczego. Nie chodzi mi o sterownik, lecz o oprogramowanie układowe kamerki. Sterowniki wszystkie są zainstalowane od producenta płyty, tak samo jak najnowsza wersja BIOSu. Plany zasilania również już ogarniałem, w menedżerze urządzeń wyłączyłem opcję, że urządzenia moga się wyłączać(coś w tym guście). Cytuj
Crout Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Jednakże już to zrobiłem i niestety nie pomaga . Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 a kamerka ma wsparcie dla w8.1 i ten wifi? Cytuj
Crout Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Z tego co czytam ma dla Windowsa 8, dla 8.1 już nie. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 @Crout - wsparcie na stronie Asus jest tylko częściowe do Win 8.1 - brak przede wszystkim sterowników chipsetu(musisz pobrać najnowsze ze strony AMD), brak sterowników do kontrolera AsMedia USB 3.0(musisz pobrać ze strony producenta). Bios zaktualizuj do najnowszej wersji 1604. To są twoje problemy. Oczywiście plany zasilania i tryby osczędzania energii też należy przejrzeć. P.S. Pozostałe sterowniki też musisz skompletować. Cytuj
slawektor Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Styki przy usb są sprawne, antywirus nie wyłącza? @wiktorynka Nie ma czegoś takiego jak częściowe wsparcie. Mam podobną płytę M5A97 R2.0, dzwoniłem w tej sprawie do serwisu Asusa. Oni traktują Windows 8.1 jako aktualizację do Windows 8. Jeśli nie ma do danego sprzętu sterowników do 8.1 każą instalować te starsze, od Windows 8. Podobnie traktują laptopy. Chyba że mam traktować że kupiłem lapa z Windows 8 z częściowyn wsparciem dla 8.1. Gdyby tak było to nic , tylko ludzie by oddawali. Wydają wszystkie sterowniki dla Windows 8.1, tylko dla tych modeli ktore zostały wyprodukowane z systemem Windows 8.1 Dla modeli wydanych z systemem Windows 8, każą instalować nowsze, jeśli są, lub starsze jeśli nowszych nie ma. Nie piszę co myślę o takiej polityce firmy.. Ale zakładanie że wydała częściowe wsparcie jest błędem. Zresztą to przykład. Na stronie płyty mam: Więc skoro jest dla Windows 8.1 a w szystkich sterowników dla Windows 8.1 nie ma, i instaluję te od Windows 8, nie znaczy że wsparcie jest częściowe. Nie - To ich założenie że Windows 8.1 to tylko aktualizacja. Podobnie myśli Microsoft, nie dając możliwości pobrać całego systemu, tylko dając łatę przez sklep na 8.1. Logicznie zresztą biorąc, jak system miał by działać na częściowym wsparciu? Muzyki posłucham bo stery są, a filmów nie obejrzę bo sterów nie ma? Wysłane z Galaxy Tab P3100 Cytuj
Crout Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Jak najbardziej, wszystko sprawne. Mam problem ze znalezieniem sterownika do chipsetu AMD 970/SB950. Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 podąłem ci przeciesz... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zachowujecie sie jak dzieci 10 letnie co prosza mamusie o lizaka bo sami nie moga sobie wziaść... Cytuj
Crout Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Poprzedni link nie działał. Zainstalowałem właśnie te sterowniki do chipsetu. Podziałam troche na nich i dam znać jak się to ma. Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 skargi skladaj u amd a do jasnej ciasnej co ci szkodzi w google poszukac? FB umiecie znaleźć a sterowniki nie? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 A tu masz najnowsze sterowniki AsMedia USB 3.0: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] sprawdź tylko czy zgadza się identyfikator sprzetu - PCI\VEN P.S. Po tych sterach zainstaluj od nowa USB 3.0 Boost. Nie zapomnij o najnowszym biosie. Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 @wiki, zauważyłes, ze coraz wiecej ludzi nie mysli samodzielnie i szukaja gotowców tj by rozpisac im w punktach? Cytuj
Crout Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Szukałem właśnie na stronie AMD ale ciągle trafiałem na sterowniki do APU/GPU . Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wersja 14.4 53MB Cytuj
slawektor Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Różnica między Twoją płytą a moją jest tylko w dopisku Pro. Stery AsMedia USB 3.0: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 dobrze ze asrock i lenovo nie mają takich problemów Cytuj
slawektor Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 dobrze ze asrock i lenovo nie mają takich problemów Dasz linka do modelu który wyszedł z Windows 8, i ma wydane można pobrać, wszystkie stery do Windows 8.1? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Do Lenovo chcesz? - mnóstwo nawet tych co wyszły z Win 7 - Lenovo daje w 90% wsparcie do wszystkich systemów jakie da się tylko zainstalować. Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 Dasz linka do modelu który wyszedł z Windows 8, i ma wydane można pobrać, wszystkie stery do Windows 8.1? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
slawektor Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 No tak. Podobnie daje Asus. Przynajmniej ja tak mam na tym sprzęcie co mam. Btw. Od ilu procent zaczyna się w takim razie niepełne wsparcie? Bo 90% ton już niepełne, co nie? @provectus W 10/24/2013 był już Windows 8.1? bo na tych sterach tak pisze. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 90% miałem na myśli ilość modeli gdzie jest pełne wsparcie w górę i w dół Cytuj
provectus Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 No tak. Podobnie daje Asus. Przynajmniej ja tak mam na tym sprzęcie co mam. Btw. Od ilu procent zaczyna się w takim razie niepełne wsparcie? Bo 90% ton już niepełne, co nie? asus ma to do siebie ze on daje sterowniki nie testowane do końca, a asrock, toshiba, lenovo i dell daja testowane Cytuj
Crout Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2014 A mógłbym spytać o źródło tego, że tak jest? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi