Skocz do zawartości

Zepsuty ram?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Część. Czyściłem wczoraj komputer, wymontowałem ram itp, później włączam komputer i Black screen... Próbowałem po kolei, 3 jednocześnie itp. nie ważne w jakiej kolejności wsadzę 4 kości to się nie odpala... A 3 już tak. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak to wygląda na żywo. memtest nie wykrył błędów. Każdy slot i kość pojedynczo sprawdzona.

Opublikowano

Wyłączyłeś zasilacz mechanicznie przed wyjmowaniem RAMu? Trzeba pstrykiem z tyłu albo po prostu wyjąć wtyczkę, a potem jeszcze wcisnąć dla rozładowania kondensatorów przycisk Power w budzie. Te kości pojedynczo sprawdzałeś w jednym, tym samym slocie, czy w innych też? Z tego co pisałeś, to chyba każdy slot i kość sprawdziłeś, dziwne. Może coś z płytą zmajstrowałeś? No i pytanie zasadnicze, czym to czyściłeś, mam nadzieję, że nie odkurzaczem :E Widzę, że kości jednakowe, to kolejność obsadzenia w slotach nie powinna tu robić różnicy.

Opublikowano

No ba, kości tylko wyjmowałem, żeby wyciągnąć stację dysków... I podłączyć dysk mobilny HDD 1tb, przy płycie nic nie ruszałem, jedynie czyściłem grafikę i zasilacz stety lub stety mokrą szmatką welniana ;p teraz jak wsadzę (nie pamiętam w jakiej kombinacji) 4 kości to wykrywa mi 4gb, wyciągnę 1 to widzi mi 6gb...

Każda kość i slot sprawdzałem też oddzielnie, w 1 slocie żadna nie działała bo zaczęło piszczeć ;p (licząc od procesora) a 1 kość wykrywa w ostatnim slocie..

Może mieć znaczenie którym złączem podłączyłem dysk?

Opublikowano
21 minut temu, Mr Marcin napisał:

dzwieki sa tylko wtedy iedy odlacze caly ram i wsadze byle jaki do 1 kosci obok procesora.

Bez ramu ani rusz a jak włożysz choćby jedną kość ramu to komputer chce wystartować ale grafika ma problem i są te dzwięki jak widać od grafiki.

Opublikowano

Z jedną (nwm którą) odpala się.

Ale tylko 1

Odłączyłem 2 kość w 2 Gniezdzie i widzi tylko 4gb, odłączyłem ostatnią tylko i widzi 2gb...

Teraz dodawałem po kolei tylko, że odwrotnie (nie od procesora) i w 3 slocie nie czyta mi kosci, chociaż pojedynczo ja widzi(zmieniłem na 2, widzi 6gb, został mi ostatni slot)

Znalazłem winowajcę... Zerwany styk w kości... Jaka teraz kupić zamiennik?

Opublikowano

żeby jeszcze dokładniej uściślić bo oznakowanie khx1600c9d3k2/4G i do tego kit to zwykle muszą być 2x2 GB moduły, coś jak tutaj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

czyli masz 4x2 GB ? w sumie 8 GB ram ?

Opublikowano

Dokładnie tak ;) 6gb dla tego gruchota teraz to zdecydowanie za mało.

To było zdjęcie tej padniętej kości. Może dałoby się znaleźć 1 kość nie w parach bo 120zl za ten relikt przeszłości to trochę sporo ;p W szukaniu ramu akurat jestem zielony ;P

Opublikowano
  • Pamięć 4 x DIMM, Max. 16GB, DDR3 2200(O.C.)/1600/1333/1066 Hz Non-ECC, niebuforowana ...no pieknie można coś wsadzić a nie miętosić 4x2 GB :)
  • lepiej 2x4 a juz ideał 2x8 GB w dualu bym wsadził a te pozostałe 3x2 GB sprzedać
Opublikowano

Na pewno 16gb na moim dziadzie nie potrzeba ;P On i tak ledwo zipie na i5 661, 750ti, jeszcze mu 16gb ramu do szczęścia nie potrzeba ;P

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a te? Nie chciałbym wydawac na niego majątku bo chciałbym kupic te kosci i sprzedać go po tym jak najszybciej...

Wystawiłem go wszędzie gdzie się da, ale nikt nie chce kupic ;P

Opublikowano

oki, kupiłem z twojego 1 linku ;) już nie będę tak oszczedzal ;P tylko, ze w trakcie placenia musialem anulować wplate i nie mogę teraz zaplacic za ta aukcje, chociaż na allegro widnieje, ze kupiłem, na emialu tez.. Jak mam teraz wplacic ta kase?

Opublikowano

Więc, tak kość doszła, ale nie działa że wszystkimi 4 kośćmi... Więc robię zdjęcia wszystkich i może powiesz jak je wsadzić by działały ;P Kość sprawna i z 3 starymi kośćmi współpracuje

Na samej górze nowa kość, na dole zepsuta, co dziwne działa ;p