P4VL0 Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 Na zajęcia do szkoły zadano nam te polecenie do wyjaśnienia... Quote
Guest Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 Godzinę temu, P4VL0 napisał: Na zajęcia do szkoły zadano nam te polecenie do wyjaśnienia... "sudo su -", przyjmuje on domyślną wartość powłoki z / etc / passwd Sudo służy do nabywania uprawnien administratora dla zwykłego użytkownika w ograniczonym zakresie. su jest debianowskie a sudo ubuntowskie ( to tak w wielkim skrócie ale nie do końca - temat rzeka ) np: ilin@debian:~$ su Hasło: root@debian:/home/ilin# aptitude update Z sudo może korzystać jedynie użytkownik obecny w sudoers (admin), su nie posiada takich ograniczeń, podwyższyć uprawnienia może każdy kto zna hasło roota, a jak zrobisz chmod 4550 /bin/su wówczas tylko właściciel pliku lub grupa, do której jest plik przypisany może wykonać su - a w logu sudo zapisuje Ci co tam namieszałeś. poczytaj tu : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kolego jak Ty chcesz się cokolwiek nauczyć jak Ty idziesz na łatwiznę i nie zadajesz sobie odrobinę trudu żeby pogrzebać trochę u wujka google , tego się nie da w pięć minut wyjaśnić. Możesz zacytować pierwszą linijkę mojej odpowiedzi ale jak się Ciebie zapyta o przykłady i rozszerzenie znaczenia ? to co powiesz musisz trochę poczytać w temacie. Quote
Guest Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 What ? Jak coś może być ubuntowskie albo debianowskie jak ubuntu jest bazowane na debianie... Sudo daje ci mozliwość uruchomienia `jednej komendy z prawami admina. Su - przełaczenie terminalu w tryb superusera przy wykorzystaniu powloki roota. Sudo su - przy uzyciu sudo przed samym su odpalasz komendę poprzez tunel czyli najpierw odpala sie sudo po czym dopiero superuser w wypadku tej komendy potrzebne jest twoje haslo poniewaz su wywolywane jest dopiero po wejsciu w prawa administratora. ` Quote
Guest michalwwww Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 Zmienia komputer w megazorda Quote
Guest Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 2 godziny temu, TheStraight napisał: What ? Jak coś może być ubuntowskie albo debianowskie jak ubuntu jest bazowane na debianie... Sudo daje ci mozliwość uruchomienia `jednej komendy z prawami admina. Su - przełaczenie terminalu w tryb superusera przy wykorzystaniu powloki roota. Sudo su - przy uzyciu sudo przed samym su odpalasz komendę poprzez tunel czyli najpierw odpala sie sudo po czym dopiero superuser w wypadku tej komendy potrzebne jest twoje haslo poniewaz su wywolywane jest dopiero po wejsciu w prawa administratora. ` To bardzo potoczne stwierdzenie. ( tak ubuntu bazuje na debianie ) Użytek jaki robi z niego ( sudo ) w ubuntu jest delikatnie mówiąc dziwaczny to całkowite zaprzeczenie bezpieczeństwa. Ubuntu ma wyłączone konto root i Ubuntu robi wszystko po swojemu . " błąd w sudo pozwala osobom, które uzyskają np. fizyczny dostęp do komputera na wykonanie dowolnego polecenia (z tych, które mogą wykonywać sudoersi) bez konieczności uwierzytelnienia się. Na ataki szczególnie narażeni są użytkownicy Ubuntu i Mac OS X — dlatego że na tych systemach dość często korzysta się z sudo" Debian np. kali linux to trochę inna " para kaloszy " i po raz pierwszy komenda su, zaczęła funkcjonować w wersji 7 Unixa tj. w 1979 r. Nie czas na wykłady ci co wiedzą o co chodzi to wiedzą a ci co nie to się muszą dokształcać . Quote
Guest Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 Nie korzystam z ubuntu i nie zamierzam wiec taka wiedza mi zbędna. Nie zmienia to tego że w swoim pierwszym poście i tak nie dałeś koledze prostej odpowiedzi. Po tym co widzę dziwie się że ktokolwiek chce korzystać z Ubuntu bo jak nie telemetria którą można prosto wyłączyć ale jednak domyślnie jest to wprowadzenie gnome co jest zabójstwem to teraz jakieś dziwne teorie z komendami E: Żeby nie było fakt o ubuntu dużo nie wiem ale za to pytanie nie było określone w kierunku odpowiedniego systemu ;D Quote
Guest Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 No jak nie ? " Z sudo może korzystać jedynie użytkownik obecny w sudoers (admin), su nie posiada takich ograniczeń, podwyższyć uprawnienia może każdy kto zna hasło roota " Miałem to na patyczki i morele rozłożyć ? no to łopatologicznie : SU - stań się [użytkownikiem] - zmieniasz konto SUDO - - 'super user do' - uzyskujesz uprawnienia 'superużytkownika' zazwyczaj do wykonania konkretnej czynności bez zmiany konta i na czas określony w dalszych ustawieniach. Prościej już nie można Quote
Guest Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 Za pomocą polecenia sudo su możemy zalogować się na konto superużytkownika, czyli root'a - administratora systemu. Tak jest przynajmniej w Linux Mint. Quote
Guest Posted October 27, 2018 Report Posted October 27, 2018 Nie zmieniasz konta a przełączasz się na powłokę superusera (SU) Sudo Su to dziwna kombinacja bo powoduje ona tunelowanie bo najpierw ładuje ci sudo (musisz mieć wpis w sudoers) a z tego ładuje ci superusera i powłokę. Samo SU przełącza cię bezpośrednio do powłoki SU bez wymogów wpisu sudoers ale musisz mieć hasło do roota. Dlatego się śmieją z tego sudo su chociaż w sumie ja sam tego używam bo lepiej mi używać hasła swojego niż roota albo po dodaniu do wheela i modzie na sudoers gdzie masz dostęp do sudo bez hasła masz dostęp do SU bez niczego Quote
UwUAndrzejek Posted November 14, 2023 Report Posted November 14, 2023 W dniu 27.10.2018 o 19:28, Gość michalwwww napisał(a): Zmienia komputer w megazorda wiem, bo sprawdzałem Quote
FILAGOL Posted November 14, 2023 Report Posted November 14, 2023 @gość michalwww Masz poczucie humoru Quote
Zagrzeb Posted January 16, 2024 Report Posted January 16, 2024 su - to logowanie się do innego użytkownika. Jeśli nic nie napiszesz albo tylko -, automatycznie będziesz się logował do roota. Sudo to komenda, która wykonuje jako root, a nie admin z ograniczeniami bądź bez w zależności, co się znajduje w pliku /etc/sudoers. Sudo zachowuje nadal cechy użytkownika, z którego został uruchomiony. Samo su bądź su z myślnikiem loguje się do konta root, który jest uprawniony do wszystkiego. W przypadku sudo, wystarczy wpisać hasło sudoersa i przez 10 minut nieaktywności możesz korzystać z sudo bez hasła (no chyba że inaczej w configu ustawisz). Su - natomiast po wyjściu z roota ponownie musisz wpisać hasło i tam nie ma minut bez hasła. Połączenie sudo su logujemy się do roota, ale hasłem sudoersa. Sudo przed pozwala na wykonanie su bez hasła, bo ma wtedy uprawnienia. A tak ogólnie, bo wspomniałem o adminie, admin to jeszcze inna grupa, która wykonuje polecenia jako admin, a nie sudoers czy root, przez co jest mniej ryzykowny, kiedy niechcący coś zrobimy i napiszemy uprawnienia. Przy sudo wykonujemy jako root, więc po napisaniu możemy mieć problemy. Quote
R95K Posted January 16, 2024 Report Posted January 16, 2024 Widzę znów nowy uzytkownik forum odkopuje stare tematy. Tak dalej pójdzie to trzeba będzie ogłosić konkurs na mistrza "Złotej Łopaty". Quote
Recommended Posts