Skocz do zawartości

W10 sprzed Spectre/Meltdown, gry, baza home.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, szukam jak najwydajniejszego systemu pod gry,

czyli raczej sprzed "afery" z meltdown i spectre, 1607, 1703?

może być mocno pocięty i najlepiej żeby chodził na moim kluczu z wersji home, ale to nie koniecznie.

Może być ten?

Sprzęt to Acer z i5 7200u, 8GB ram i 940MX, SSD Adata SP920 128GB,

demon to to nie jest, starcza mi do tego co robię, do reszty mam konsole.

Pozdrawiam, Łukasz.

Opublikowano

Cześć na nowych kompilacjach W10 wyłączono aktualizace z Meltdown. Sam MS sie z niej wycofał, trzeba tylko ręcznie zdjąć zabezpieczenie Spectre programem InSpectre.

Jeżeli jednak nie ufasz MS(oraz nie wierzysz w programym typu InSpectre) to tak możesz śmiało skorzystać z tego moda grudniowego. Reszta innych jest już po grudniu czyli zawiera Spectre kody

Robiłem testy syntetyczne i według mnie program InSpectre działa jak należy w związku z czym nie warto obawiać się nowszych wersji ale to już decyzja należy do Ciebie. 

Opublikowano

Ostatnio postawiłem sobie czystego 1803, później ktoś z wesołych domowników kliknął mi aktualizację do 1809,

poginęły pliki z dokumentów, dobrze, że robię backup'y, a na dysku systemowym ponad 5GB folder windows.old mi został.

Także chyba sprawdzę jednak tego moda, ale jakby ktoś coś jeszcze chciał od siebie dodać to rzucę okiem :)

Opublikowano
2 minuty temu, Reju napisał:

Ostatnio postawiłem sobie czystego 1803, później ktoś z wesołych domowników kliknął mi aktualizację do 1809,

poginęły pliki z dokumentów, dobrze, że robię backup'y, a na dysku systemowym ponad 5GB folder windows.old mi został.

Także chyba sprawdzę jednak tego moda, ale jakby ktoś coś jeszcze chciał od siebie dodać to rzucę okiem :)

Możesz sobie oczyścić system po każdej aktualizacji komendą(w cmd jako administrator)
Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup /ResetBase

darkowal lubi to
Opublikowano

Ostatni Win 10 sprzed Spectre to 1709 z aktualizacją zbiorczą z grudnia 2017. Po tym czasie możesz zaktualizować jedynie NET Framework do wersji 4.7.2

31 minut temu, schonaldo napisał:

trzeba tylko ręcznie zdjąć zabezpieczenie Spectre programem InSpectre.

To nie wystarczy. Obecnie MS we współpracy z Intelem "walczy" z 4 wersjami Spectre. Odbywa się to za pomocą łatek systemowych oraz micro kodów dostarczanych z WU jako zwykła aktualizacja i przez producentów płyt głównych w aktualizacjach biosu.

Reasumując, aby całkowicie pozbyć się wszelkich poprawek na Spectre należy:

- zainstalować system z poprawkami do grudnia 2017 - dotyczy systemów Win XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10 i ich odpowiedników Server

- wyłączyć całkowicie WU

- nie instalować biosu nowszego niż z grudnia 2017

schonaldo lubi to
Opublikowano

@schonaldo komenda na czyszczenie usunęła 300mb jakichś plików, reszta dalej wisi.

W oczyszczaniu dysku mam "Poprzedie wersje systemu Windows" prawie 26GB, ale nie czyści tego.

@wiktorynek dzięki, bios mam najnowszy niestety, sprzed miesiąca, za resztę info dzięki.

Ściągam tego moda już.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, wiktorynek napisał:

Ostatni Win 10 sprzed Spectre to 1709 z aktualizacją zbiorczą z grudnia 2017. Po tym czasie możesz zaktualizować jedynie NET Framework do wersji 4.7.2

To nie wystarczy. Obecnie MS we współpracy z Intelem "walczy" z 4 wersjami Spectre. Odbywa się to za pomocą łatek systemowych oraz micro kodów dostarczanych z WU jako zwykła aktualizacja i przez producentów płyt głównych w aktualizacjach biosu.

Reasumując, aby całkowicie pozbyć się wszelkich poprawek na Spectre należy:

- zainstalować system z poprawkami do grudnia 2017 - dotyczy systemów Win XP, Vista, 7, 8, 8.1, 10 i ich odpowiedników Server

- wyłączyć całkowicie WU

- nie instalować biosu nowszego niż z grudnia 2017

Tamte ,,spectre" kody muszą miec zerowy wpływ na wydajność skoro nawet w testach tego nie widać.(o grach/programach to juz nawet nie ma co wspominac wszystko co do fpsa).

ps: Biosu nie zarażałem po wycieku informacji z stycznia, nie mam takiej potrzeby nic mi to nie ,,daje". Możliwe, że dlatego wszystko jest jest należy.

@Reju to wpisz  w Uruchom (Windows klawisz z flaga klawiatura+R skrót): %Systemroot%\system32\cmd.exe /c cleanmgr /sageset:65535 & cleanmgr /sagerun:65535

po czym zaznacz wszystkie opcje :)

Edytowane przez schonaldo
zeby lepiej bylo widac
Opublikowano
44 minuty temu, schonaldo napisał:

@Reju to wpisz  w Uruchom (Windows klawisz z flaga klawiatura+R skrót): %Systemroot%\system32\cmd.exe /c cleanmgr /sageset:65535 & cleanmgr /sagerun:65535

po czym zaznacz wszystkie opcje :)

Poszło :thumbsup: A rano w pracy sobie postawię modzika.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie