Skocz do zawartości

Coś ubiło mi nowy dysk - ciekawostka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Do przedwczoraj byłem szczęśliwym posiadaczem dysku M.2 Plextor M9PeGN 512 GB R:3200 W:2000 kupionego równiutko 2 miesiące temu. Kiedy pojawiła się nowa wersja Windows 10, uznałem, że czas na format. Wcześniej jeszcze poszukałem nowszego BIOSu do mojego lapka - oczywiście był - zaktualizowałem. Nie chciałem również tworzyć nowej instalki starym Rufusem, więc również pobrałem najnowszą wersję. 

Poszły konie... instalator, język, klawiatura, shift+F10, diskpart i czyszczenie dysku... dalej w instalatorze wybór miejsca do zainstalowania systemu... klikam dalej... i widzę "instalator nie mógł utworzyć partycji na wybranym dysku". :huh:

Odpalam diskpart i widzę, że nie widzę... tego dysku na liście dostępnych dysków. No dobra. Restart, instalator, bez diskparta jadę dalej, wybór miejsca... jest 499MB partycja Odzyskiwanie, jest 100MB partycja MSR (te partycje zdążyły się utworzyć) i reszta - wolne miejsce. Klikam na to, klikam dalej... i ten sam błąd. :angry:

Po kilku takich próbach komputer (a dokładnie laptop HP Omen ce008nw) przestał się uruchamiać. Wszystkie podświetlenia były, ale logo Omen już nie zawitało. Rano w pracy rozpocząłem próby przywrócenia poprzedniego BIOSu - nieskuteczne. Następnie wyjąłem dysk i włożyłem w jego miejsce jakiś M.2 SATA i ruszył bez problemu. :blink:  Biorę więc z półki dwie płyty ze złączem M.2, pakuję do nich jakieś procki i... każda jest blokowana przez ten dysk. Gigabyte na Z370 wyświetla logo i tak wisi. Asus na B250M - martwa ciemność. 

Zmarł dysk? Jeśli tak, to z jakiej przyczyny? Nowy Windows? Nowy BIOS? Czy jeszcze nowy Rufus? Coś mi się wydaje, że gdybym nie ruszył tematu instalacji, działałby nadal. Wysyłam go na reklamację. Dam znać, co z tego wyszło. Dziś ma dojechać do mnie zamówiony wczoraj WD Black 512 GB M.2 NVMe. O powodzeniu instalacji na nim nowej zdychy również tu napiszę. 

Opublikowano
4 minuty temu, m4s napisał:

- Panie ale on jeździł !!!

Znienawidzony przeze mnie tekst klientów, którzy przychodzą z umierającym sprzętem działającym jeszcze wczoraj, po czym dowiadują się, że np. zdjęcia na tym dysku (których nie otwierali od 10-ciu lat) "nagle" nie nadają się do odczytu. 

Opublikowano

No ciekawe co ci ubiło dysk, będę czekał na kolejne info. Nowego Rufusa w wersji 3xx sam nie używam, bo dziwne rzeczy robi, ale chyba by nie ubił dysku, prędzej coś nie pykło podczas czyszczenia Diskpart'em w super instalatorze zdychy :biggrin3: No i kwesta nowego BIOSu, ale to też bym odrzucił. Pewnie @m4s ma rację, miał paść i padł, a że akurat podczas nowej instalki, no cóż, dziwny zbieg okoliczności. A serwis Plextora pewnie i tak ci nic nie zdradzi, wyślą nowy dysk i tyle, o ile uznają gwarancję :E

Ogólnie mam dystans do dysków NVMe, statystycznie padają sporo częściej niż SATA. Na razie transfer SATA III mi wystarcza.

Opublikowano

Ciężko stwierdzić. W Omenie mam fabryczny odpromiennik z termopadem, a dysk umieszcza się kośćmi w stronę płyty. Taki sam Plextor (tylko że 256 GB) trafił do stacjonarki klienta i nie powiem, żeby była to królowa lodu, jednak też nie parzył w palce i w przeciwieństwie do mojego działa nadal. 

Opublikowano

Pierwsze zonki z nową wersją zdychy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S. A swoją drogą, to powiem Wam, że dyski SSD M.2 (bez znaczenia protokół) grzeją się na potęgę. Praktycznie każdy bez radiatora w mocnym obciążeniu bez trudu przekracza 100 stopni. Radiator jest tutaj niezbędny. Ta sama konstrukcja w obudowie 2,5" ma temp ponad 2x niższą w maksymalnym obciążeniu. Miniaturyzacja robi swoje. Co ciekawe, identyczna konstrukcja w wydaniu mSATA, grzeje się nieco mniej niż M.2

m4s lubi to