provectus Opublikowano 1 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2013 A czym są 2 rdzenie ? skoro nie są wielordzeniowością ? wiesz nie rozśmieszaj mnie. MS jedyne co poprawił w Windows 8 to obsługę powyżej 4 rdzeni tzn procesory dysponujące 6 lub więcej rdzeniami będą wydajniej pracować pod Windows 8 ale procesory dysponujące do 4 rdzeni będą miały tą samą wydajność co pod 7. I tak lepiej zainwestować w 4 rdzenie od Intela niż pakować się w niedorobione 6 rdzeni od AMD. 2 rdzenie tworzą tryb pary, mylisz pojęcia... wielordzeniowość to od 3 rdzeni w góre... co do producenta to jest twoje zdanie, ale widać, ze nie miałes w łapkach nic ale masz prawo do własnego zdania... A skąd masz te dane, że MS poprawił obsługę więcej niż 4 rdzeni? Dotyczy to tylko układów FX od AMD(i to głównie z pierwszej serii np.8150 bo w nowszych poprawiło to samo AMD na poziomie sprzetowym - rewizja B3), które bardzo kulały na Windows 7, jednak poprawa jest na poziomie 5-10%, więc szału nie ma. U Intela na procesorach 6 rdzeniowych/12 wątkowych nie ma znaczenia jaki system - czy to XP czy Windows 8.1 bo wielordzeniowość intela a amd modułowa to sa dwa różne zagadnienia i do obsługi potrzebujące innych instrukcji systemowych... PS: mowiłem ci juz dawno temu, zagladaj głębiej w sieci... Cytuj
RMK_99 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2013 A skąd masz te dane, że MS poprawił obsługę więcej niż 4 rdzeni? Dotyczy to tylko układów FX od AMD(i to głównie z pierwszej serii np.8150 bo w nowszych poprawiło to samo AMD na poziomie sprzetowym - rewizja B3), które bardzo kulały na Windows 7, jednak poprawa jest na poziomie 5-10%, więc szału nie ma. U Intela na procesorach 6 rdzeniowych/12 wątkowych nie ma znaczenia jaki system - czy to XP czy Windows 8.1 Ok mój błąd. Cytuj
radziux666 Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2014 Bardzo fajnie zrobione, rozjaśnia całą sprawę i miło się to czyta. Cytuj
eldorado Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2015 Siema, patrząc w temat teraz zastanawiam się na jakim systemie najwydajniej będzie pracował mój AMD FX-8350?? Zawsze stawiałem win7, a teraz trochę mnie temacik zmieszał po przejrzeniu myślę że win8.1 będzie wydajniejszy, ale wolę zapytać co wy na to aby przeskoczyć z win7 na 8?? Dzięki za teścik i proszę o radę w temacie mojego AMD Cytuj
eldorado Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2015 w10?? moim zdaniem przesada, a wogóle skąd pomysł o w 10?? Wiesz, mam kompa o bardzo podobnych parametrach do Twoich, u mnie troche wyżej Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2015 Moje zdanie jest zawsze takie samo - praktycznie każdy sprzęt będzie pracował na każdym systemie tak samo jeśli chodzi o wydajność podzespołów - różnice będą marginalne raz w jedną raz w drugą stronę. Odrzucamy tu sytuacje extremalne typu stary sprzęt, nowy system, ale ty masz przecież w miarę nowoczesny i wydajny procesor. Wydajność na Win 7, Win 8.1, Win 10 będzie niemal identyczna. W wydajności grafiki sporo będzie zależeć od sterowników. Jedyna różnica między systemami, to interfejs. Dopiero wprowadzony DX12 w Win 10 da zauważalny wzrost wydajności w grach, tylko trzeba poczekać na pierwsze gry. Cytuj
eldorado Opublikowano 28 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2015 Dzięki za wyjaśnienie teraz troche bardziej stoje niż leże Myślę że grafa da sobie rade Cytuj
pszsz Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 @wiktorynek : "Jednak powstał Windows XP 64-bitowy tylko, że sam Microsoft go uśmiercił, tak jak uśmierca powoli bardzo udany Win 7. Dlaczego? - zawsze ten sam powód - kasa, kasa i jeszcze raz kasa - dajmy naiwnym owcom coś nowego, błyszczącego, do tego odpowiednia reklama + przekupienie producentów sprzętu i mamy efekt." No tak nie do końca. Korzystałem z xp64 bardzo długo z powodu tego, że "zawsze" miałem dużo ramu. I gdy koledzy przesiadali się na visty (bo ładne i nowe) ja jechałem na właśnie 64bitowym xpeku z c2q6600 z 8gb ramu. Xp64 miał swoje humory ponieważ miał inny zegar czasu (w końcu to srv2003) i wiele sprzętu gamingowego jak fikuśne myszki (choćby roccat kone, które musiałem oddać z powodu kiepskiego działania makr) miały z tym problem. Tak samo skrypty w ahk chodziły dość dziwnie a w xp32 nie było tego problemu. Vista to nie jest coś błyszczącego ale sporo zmian pod maską, co widać choćby w gpo, stos sieciowy cała masa innych spraw. A to, że późniejsze zmiany mało dawały w wydajności... jak miało być inaczej gdy kolejne wersje były kotletami jądra 6.0? 6.1 to win7, 6.2 to win8, 6.3 to win8.1 i tak dalej. 10 i oczekiwana w wakacje kolejna wersja to tylko kolejne szlify starej visty. Bebechy są bardzo podobne ale bardzo dużo zmian jest poprzez powershella, którego nie ma (ps5.0.) na wspomnianej prehistorii. @wiktorynek : "Otóż Microsoft przez 12 lat nie posunął się o krok jeśli chodzi o wydajność kolejnych systemów(no może mały kroczek okupiony dużym wzrostem zasobożerności) i nie pomogło nawet przejście na systemy 64-bitowe czy wciskana papka o lepszej obsłudze procesorów wielordzeniowych - bzdura." Microsoft rzadko kiedy zmienia coś w systemie a jak już to nie zawsze na plus . Notatnik jest z nami od zbyt dawna i jakoś nie zauważyłem żebym mógł nim otwierać wielogigabajtowe logi i to dość szybko. Certyfikaty zmieniły się jeszcze w mniejszym stopniu niż samo ad (dnssec czy kerberos hardening to ficzery, kosz ad czy adac to ułatwienie a nie realna funkcjonalność), nlb to bardzo udany żart jak na koniec roku 2015, manager dysków (koniecznie wraz z scdpm) czy ntfs zakrawają na uśmiech przez łzy... tak wymieniać mogę dalej a ms i tak będzie tylko zmieniał drobiazgi niczym vw lampy i grill w kolejnych "nowych" golfach . Osobiście uważam 8.1/2012r2 za dojrzałe systemy i jak ktoś potrzebuje menu start to może sobie wgrać classic shell. "czy wciskana papka o lepszej obsłudze procesorów wielordzeniowych - bzdura" Bo źle do tego podchodzisz , Nowe systemy zapewniają obsługę procesorów wielordzeniowych a nie, że aplikacje są wielowątkowe . Marketing to zalegalizowane kłamstwo, które prawie zawsze uchodzi bezkarnie. To tak jak najlepszy smartfon, najszybszy dysk czy najsmaczniejsza kawa. Cytuj
Gość SROM-otnik Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2015 Wydajność 7-8.1-10 w programach - testy wykonane profesjonalnie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wydajność w grach ogólnie:[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gdyby nie hybridboot i DX12 to 7=8.1=10 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi