Skocz do zawartości

Windows 7 vs Windows 8.1 - test porównujący wydajność systemów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A czym są 2 rdzenie ? skoro nie są wielordzeniowością ? wiesz nie rozśmieszaj mnie. MS jedyne co poprawił w Windows 8 to obsługę powyżej 4 rdzeni tzn procesory dysponujące 6 lub więcej rdzeniami będą wydajniej pracować pod Windows 8 ale procesory dysponujące do 4 rdzeni będą miały tą samą wydajność co pod 7. I tak lepiej zainwestować w 4 rdzenie od Intela niż pakować się w niedorobione 6 rdzeni od AMD.

2 rdzenie tworzą tryb pary, mylisz pojęcia... wielordzeniowość to od 3 rdzeni w góre... co do producenta to jest twoje zdanie, ale widać, ze nie miałes w łapkach nic ale masz prawo do własnego zdania...

A skąd masz te dane, że MS poprawił obsługę więcej niż 4 rdzeni? Dotyczy to tylko układów FX od AMD(i to głównie z pierwszej serii np.8150 bo w nowszych poprawiło to samo AMD na poziomie sprzetowym - rewizja B3), które bardzo kulały na Windows 7, jednak poprawa jest na poziomie 5-10%, więc szału nie ma. U Intela na procesorach 6 rdzeniowych/12 wątkowych nie ma znaczenia jaki system - czy to XP czy Windows 8.1

bo wielordzeniowość intela a amd modułowa to sa dwa różne zagadnienia i do obsługi potrzebujące innych instrukcji systemowych...

PS: mowiłem ci juz dawno temu, zagladaj głębiej w sieci...

Opublikowano

A skąd masz te dane, że MS poprawił obsługę więcej niż 4 rdzeni? Dotyczy to tylko układów FX od AMD(i to głównie z pierwszej serii np.8150 bo w nowszych poprawiło to samo AMD na poziomie sprzetowym - rewizja B3), które bardzo kulały na Windows 7, jednak poprawa jest na poziomie 5-10%, więc szału nie ma. U Intela na procesorach 6 rdzeniowych/12 wątkowych nie ma znaczenia jaki system - czy to XP czy Windows 8.1

Ok mój błąd.

Opublikowano

Siema, patrząc w temat teraz zastanawiam się na jakim systemie najwydajniej będzie pracował mój AMD FX-8350?? Zawsze stawiałem win7, a teraz trochę mnie temacik zmieszał po przejrzeniu myślę że win8.1 będzie wydajniejszy, ale wolę zapytać co wy na to aby przeskoczyć z win7 na 8??

Dzięki za teścik i proszę o radę w temacie mojego AMD ;)

Opublikowano

Moje zdanie jest zawsze takie samo - praktycznie każdy sprzęt będzie pracował na każdym systemie tak samo jeśli chodzi o wydajność podzespołów - różnice będą marginalne raz w jedną raz w drugą stronę. Odrzucamy tu sytuacje extremalne typu stary sprzęt, nowy system, ale ty masz przecież w miarę nowoczesny i wydajny procesor. Wydajność na Win 7, Win 8.1, Win 10 będzie niemal identyczna. W wydajności grafiki sporo będzie zależeć od sterowników. Jedyna różnica między systemami, to interfejs. ;)  Dopiero wprowadzony DX12 w Win 10 da zauważalny wzrost wydajności w grach, tylko trzeba poczekać na pierwsze gry.

Opublikowano

@wiktorynek : "Jednak powstał Windows XP 64-bitowy tylko, że sam Microsoft go uśmiercił, tak jak uśmierca powoli bardzo udany Win 7. Dlaczego? - zawsze ten sam powód - kasa, kasa i jeszcze raz kasa - dajmy naiwnym owcom coś nowego,  błyszczącego, do tego odpowiednia reklama + przekupienie producentów sprzętu i mamy efekt."

No tak nie do końca.

Korzystałem z xp64 bardzo długo z powodu tego, że "zawsze" miałem dużo ramu. I gdy koledzy przesiadali się na visty (bo ładne i nowe) ja jechałem na właśnie 64bitowym xpeku z c2q6600 z 8gb ramu. Xp64 miał swoje humory ponieważ miał inny zegar czasu (w końcu to srv2003) i wiele sprzętu gamingowego jak fikuśne myszki (choćby roccat kone, które musiałem oddać z powodu kiepskiego działania makr) miały z tym problem. Tak samo skrypty w ahk chodziły dość dziwnie a w xp32 nie było tego problemu. Vista to nie jest coś błyszczącego ale sporo zmian pod maską, co widać choćby w gpo, stos sieciowy cała masa innych spraw. A to, że późniejsze zmiany mało dawały w wydajności... jak miało być inaczej gdy kolejne wersje były kotletami jądra 6.0? 6.1 to win7, 6.2 to win8, 6.3 to win8.1 i tak dalej. 10 i oczekiwana w wakacje kolejna wersja to tylko kolejne szlify starej visty. Bebechy są bardzo podobne ale bardzo dużo zmian jest poprzez powershella, którego nie ma (ps5.0.) na wspomnianej prehistorii.

@wiktorynek : "Otóż Microsoft przez 12 lat nie posunął się o krok jeśli chodzi o wydajność kolejnych systemów(no może mały kroczek okupiony dużym wzrostem zasobożerności) i nie pomogło nawet przejście na systemy 64-bitowe czy wciskana papka o lepszej obsłudze procesorów wielordzeniowych - bzdura."

Microsoft rzadko kiedy zmienia coś w systemie a jak już to nie zawsze na plus :). Notatnik jest z nami od zbyt dawna i jakoś nie zauważyłem żebym mógł nim otwierać wielogigabajtowe logi i to dość szybko. Certyfikaty zmieniły się jeszcze w mniejszym stopniu niż samo ad (dnssec czy kerberos hardening to ficzery, kosz ad czy adac to ułatwienie a nie realna funkcjonalność), nlb to bardzo udany żart jak na koniec roku 2015, manager dysków (koniecznie wraz z scdpm) czy ntfs zakrawają na uśmiech przez łzy... tak wymieniać mogę dalej a ms i tak będzie tylko zmieniał drobiazgi niczym vw lampy i grill w kolejnych "nowych" golfach :). Osobiście uważam 8.1/2012r2 za dojrzałe systemy i jak ktoś potrzebuje menu start to może sobie wgrać classic shell.

"czy wciskana papka o lepszej obsłudze procesorów wielordzeniowych - bzdura" Bo źle do tego podchodzisz :), Nowe systemy zapewniają obsługę procesorów wielordzeniowych a nie, że aplikacje są wielowątkowe :). Marketing to zalegalizowane kłamstwo, które prawie zawsze uchodzi bezkarnie. To tak jak najlepszy smartfon, najszybszy dysk czy najsmaczniejsza kawa.

Gość SROM-otnik
Opublikowano

Wydajność 7-8.1-10 w programach - testy wykonane profesjonalnie:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wydajność w grach ogólnie:

Gdyby nie hybridboot i DX12 to 7=8.1=10