gsobanski4 Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2018 Witam ! Nie wiem gdzie i jak mogę znaleźć numer seryjny płyty którą posiadam: MSI B85-G43 ? Wiem że numer był na pudełku, ale go już nie mam, żadnych papierów dotyczących kupna też, krótko mówiąc zginęło pudełko i wszystkie papiery, płyta ze sterownikami. Sama płyta główna jest w obudowie i ciągłym użytku, a chciałbym sprawdzić ten numer aby zarejestrować płytę w programie "MSI Live Update 6", jest jakiś sprytny program dzięki któremu mogę to sprawdzić, czy muszę rozbierać całe pudło i gdzie tego szukać na płycie ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Marcel1 Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2018 Spróbuj Aida64,SIW czy CPU-Z Cytuj
LAGUNA Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2018 Sprawdź czy przypadkiem nie ma pod płytą. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Hells Angels Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2018 U mnie prawidłowo wyświetla program Specy od Piriform [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Można ściągnąć wersję portable. Cytuj
gsobanski4 Opublikowano 8 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2018 Niestety Aida64,SIW i CPU-Z nie wyświetlają numeru seryjnego, Speccy wyświetla tylko model, zresztą mam zainstalowany. „Komenda msinfo32” zawiera głównie informacje na temat systemu, a co do sprzętu to tylko model nie numer seryjny. Pozostaje mi tylko rozebrać budę i poszukać numeru pod płytą, bo na złączu ATX 24 pin go nie ma, chyba zerwany. Tak jak pisałem pudełka i papierów nie mam, wyrzucone, a płytę kupiłem jako używaną i numer seryjny ze złącza ATX najprawdopodobniej usunął poprzedni właściciel. Mam tylko numer seryjny 2 produktu- F716514185 zamieszczam fotkę. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2018 Powershell : numer seryjny komputera i wersja BIOS na płycie głównej. Zacznijmy od początku Uruchom wpisz nazwę programu : powershell [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] albo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oto przykładowy wynik: Laptop ACER ES1-511 ..i jeszcze jeden Laptop Lenovo Y580 Jeśli macie dostęp do [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w systemie Windows można wykorzystać to polecenie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oto przykładowy wynik: Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 @gsobanski4 Końcówka filmu,na odwrocie płyty powinna być naklejka z numerem. Cytuj
gsobanski4 Opublikowano 9 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 Poweshell i cmd, załączam zrzuty ekranu, a na odwrocie płyty sprawdzę jutro po rozebraniu budy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 Możesz spróbować skontaktować się z ekspertami MSI, możliwe że podadzą Ci interesujące dane. Cytuj
pietrasos Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 alternatywnie sn możesz znaleźć przy pomocy programu rweverything i w narzędziach smbios. sn powinien tam być wpisany w biosie, o ile nie zrobiłeś jakiegoś jego reflasha innym biosem, np modowaną wersją, która nadpisuje całą tabele oryginalnych info producenta tego modelu Cytuj
gsobanski4 Opublikowano 9 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 Dzięki ten „rweverything” to naprawdę fajny program, dużo można się dowiedzieć o sprzęcie, ale w moim przypadku to co zwykle: „Serial Number - To be filled by O.E.M.” (zaznaczyłem na zrzucie ekranu czerwoną kreską). Pozostaje mi tylko rozebrać budę i zerknąć czy nie ma naklejki na odwrocie płyty. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
pietrasos Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 to pewnie dlatego, że to płyta nie oemowa, kupiona w sklepie, czyli wersja retail, a innymi słowy wersja box. gdyby to był np laptop, albo firmowy pc, np Adax, Optimus, PackardBell, HP, Dell [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]) itd, to sn byłby wklepany przez firmę czy producenta podzespołów oemowych dla swoich klientów, jak msi, asus, lenovo i innych firm. możesz sprawdzić np w swoim laptopie, jeśli masz, że powinien być w biosie wpisany sn. ale na płytach ze sklepowych półek, czy sklepów online, to raczej producenci tego nie robią, a naklejają sn na oryginalnym opakowaniu lub czasem na dokumencie zakupu (nie paragon) Cytuj
pietrasos Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2018 ale czy sprawdziłeś naklejki na swojej płycie? znajdź je, to znajdziesz s/n [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Płyta główna Cytuj
gsobanski4 Opublikowano 10 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2018 s/n 2 mam: F716514185 jest naklejka na płycie, ale ja potrzebuję s/n 1 Cytuj
LAGUNA Opublikowano 10 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2018 W dniu 8.09.2018 o 21:38, gsobanski4 napisał: Pozostaje mi tylko rozebrać budę i poszukać numeru pod płytą, bo na złączu ATX 24 pin go nie ma, chyba zerwany. Nie zerwany,tylko nigdy go tam nie było -:) https://www.youtube.com/watch?v=8JFwarqsVIs jedyna opcja pudełko lub spód płyty. W nowych płytach producenci umieszczają różnie naklejki z numerem seryjnym np. ASrock/Asus https://www.asrock.com/support/index.pl.asp?cat=FindSN Cytuj
gsobanski4 Opublikowano 10 Września 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Września 2018 OK ! Spód płyty, ostatnia nadzieja, myślałem że poprzedni właściciel był "burakiem " i zerwał naklejkę szpecącą mu płytę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi