Skocz do zawartości

Wymiana Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli nie ten dział to przepraszam

Witam wszystkich

chciałem sobie zmienić procesor na     [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

tylko nie wiem czy przy moich parametrach bieżących jest jakiś sens

lub czy jedno drugiego nie będzie blokowało (jeśli dobrze pamiętam z tego co czytałem chyba chodzi o procesor i kartę graficzną)

Proszę o pomoc w doradzeniu

i sensowne wypowiedzi,

kasa którą mogę przeznaczyć to jest max 350zł

Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc

Parametry mojego komputera

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Po 1 - jaką masz rewizję płyty głównej? Według informacji z strony producenta na każdej rewizji ten procesor działa pod innym biosem (3.1 - FD, 3.0 - FB, 1.0 - F13)
Po 2 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ja sensu aż takiego nie widzę, żeby zmieniać (nie odczujesz mega różnicy)

Opublikowano
45 minut temu, Miastowy napisał:

Po 1 - jaką masz rewizję płyty głównej? Według informacji z strony producenta na każdej rewizji ten procesor działa pod innym biosem (3.1 - FD, 3.0 - FB, 1.0 - F13)
Po 2 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - ja sensu aż takiego nie widzę, żeby zmieniać (nie odczujesz mega różnicy)

Nie bardzo wiem jak sprawdzić tą rewizje

jak patrzę na wyniki Benchmarka faktycznie dużej różnicy nie ma ale zawsze to coś

Miastowy masz jeszcze jakieś pomysły ? :)

Opublikowano
5 minut temu, bison616 napisał:

Wymiana Phenom II X6 1100T  na fx 8350 nie ma  większego sensu, lepiej podkręć obecny do 3,8 -4,0 ghz

Wiesz łatwo powiedzieć podkręć obecny

jest jakiś bezpieczny sposób

nie bardzo się znam na tym temacie :)

Opublikowano

To nie jest komputer pierwszej młodości, więc nie widzę sensu żebyś w niego kilka stówek inwestował. To tak, gdybyś chciał do Malucha włożyć silnik z Ferrari - happy, bo wyrzuciłeś kase w błoto. Zostań przy tym co masz bądź szukaj nowszej płyty i dokup procesor.

Rewizję Gigabyte mają napisane na którymś kącie płyty głównej REV X.X (u mnie jest na dole po środku akurat), musisz popatrzeć.

Opublikowano
1 godzinę temu, Miastowy napisał:

To nie jest komputer pierwszej młodości, więc nie widzę sensu żebyś w niego kilka stówek inwestował. To tak, gdybyś chciał do Malucha włożyć silnik z Ferrari - happy, bo wyrzuciłeś kase w błoto. Zostań przy tym co masz bądź szukaj nowszej płyty i dokup procesor.

Rewizję Gigabyte mają napisane na którymś kącie płyty głównej REV X.X (u mnie jest na dole po środku akurat), musisz popatrzeć.

A nie no to jest fakt że nie jest pierwszej młodości,jasne wszystko rozumiem masz racje

no to trzeba będzie odkładać kasę na nowe bebechy, dobra dzięki Miastowy za pomoc, Bizon tobie również dziękuje

temat można zamknąć

dziękuję.

Opublikowano

@[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wkleiłeś pół strony bezużytecznych informacji i zamgliłeś swoje informacje o config-u  hardware twojego pc, a mogłeś krótko podać modele tych najważniejszych partów: cpu, mobo, gpu, memory, psu i może jeszcze obudowa, ale najistotniejsze są tylko podstawowe dane o 4 pierwszych podzespołach

tak jak koledzy wyżej mają rację, tak i ja potwierdzam, że nie wiele zmieni przesiadka na fx-8350 w grach w połączeniu z tym co masz, jak karta r9 370, chyba że weźmiesz jakąś dużo mocniejszą kartę gpu, co by mogła tą różnice potencjału fx-8350 wykorzystać, bo powiedzmy szczerze, r9 370 będzie ograniczał ilość jej generowanych fps. musiałbys więc zmienić tą kartę na jakąś o mocy gtx1060/1070, by to miało jeszcze jakiś sens, lecz to będzie maksimum możliwości upgradeable tej przestarzałej już platformy am3+. podkręcanie fx-8350 nie wiele wniesie, bo potencjał oc jaki mu pozostał, po fabrycznym już przetaktowaniu, jest mniejszy od tańszego modelu fx-8320, więc lepiej wziąść tańszy 8320 i samemu go podkręcić do poziomu 8350 lub nawet nieco więcej, w zależności od możliwości twojego psu, chłodzenia i egzemplarza cpu. masz odpowiednią do oc płytę, więc nie powinno być problemów z podkręceniem, by mieć przynajmniej takie prędkości modelu fx-8350

:)

ps

a rev płyty masz nadrukowany przy //edit: lewej // krawędzi w dolnym lewym rogu mobasa