Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam. 
Mam problem z komputerem, i zaistalowanym na nim linuxie.
Sprzet.
Asus ASUS Pundit P4S8L
Tu jest cała specyfikacja 
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

U mnie ma 1Giga ram,i 2.8 CPU. Nie wiem czemu, ale przy wiekszej ilości nie zawsze widzi tyle ile ma.
Problem jest taki. 
WinXP pro działa na nim nawet nie najgorzej . Są wszystkie stery.
W7 Tylko w kawałku, brak sterowników.
Udało mi się odpalić mint live 17,7 I do puki nie zaistalowałem to było ok.
Problem pojawił się po zaistalowaniu minta, (cynamon). 
Po uruchomieniu brak obrazu. Na live było normalnie. Podejrzewam że z rozdzielczością coś nie tak. 

Zależy mi na tym by śmigał na tym linux, z powodu tego ,ze są wszystkie sterowniki. 
Wiem że są możlwiość zmiany ustawień po ponownym odpaleniu z live. Ale nie wiem jak to zrobić.

Posted

Przy instalowaniu Minta wybrałeś opcje instalacji kodeków i sterowników ? 

Nie pchaj się na żadnego cynamona bo ramem nie wyrobisz..
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Bierz Sparkyego LXQT najlepiej się nada na ten system oczywiście wersja 32bit..
Masz tam dużo ułatwień w instalacji przeglądarki czy innych rzeczy

Posted

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę dystrybucje o której wspominasz.

Tym czasem Doświadczalnie w ramach eksperymentu odpaliłem na tym sprzecie fedore 12. i ku mojemu zaskoczeniu bez problemu odpaliła. I to na dwóch monitorach vga i dvi. 

Po zaistalowaniu nie ma żadnych problemów. Co prawda wiele żeczy na niej nie chodzi (np:yt), bo o ile wiem nie ma już wsparcia i aktualizacji,lecz nie o to mi chodziło. Ważne że bez problemów poszło bez problemów. 

Lecz jesli chodzi o wspomnianego sparkiego , to nie znam go, ale zapoznam się z nim. 

Posted

Witam ponownie. 

Popraw mnie jeśli sie mylę, ale z wyczytanych informacji na temat sparkiego, wynika iż on też może pracowac na urządzeniach z procesorami architektury arm. Mam rozumieć to że jest w stanie działać stabilnie na terminalach thin client, z takimi procesorami ? .

Posted

Skoro system wspiera taką architekturę jaką ma urządzenie to teoretycznie powinien pracować w praktyce coś może nie działać :)
A dokładnie o jakim urządzeniu mówisz ? :)

Posted
3 minuty temu, TheStraight napisał:

Skoro system wspiera taką architekturę jaką ma urządzenie to teoretycznie powinien pracować w praktyce coś może nie działać :)
A dokładnie o jakim urządzeniu mówisz ? :)

O takim. 

Niestety,odpowiedzi w tym temacie nie było. Cóż. Tak bywa.

Posted

Jeśli to jest ARM to wrzuć instalkę na pendrive'a sparky'ego i spróbuj odpalic :D

Posted

Albo coś nie tak robie,albo z sparkim jest nie za dobrze. Nie idzie botowanie ani z płyty, ani z pendrive. Przejdzie tylko ekran startowy po odliczeniu do botowania, i koniec. czarny ekran. Testowane na kilku kompach. 

Ultra iso portable, i uniwersal usbinstaler. Na vboxie też nie idzie.

Posted

Błąd ?  Błąd jest taki że brak reakcji. Czarny ekran i tyle. Sprawdziłem minta xfce i jest git. W ostateczności byłem przekonany że vbox mi świruje. Ale to nie to. Win POS.R też działa na vboxie. I chyba dam sobie spokuj z linuxem na ten sprzet, i poszukam win xp embeded (czy jakoś tak) na terminalu hp sprawda sie idealnie już od lat kilku.

Posted

Czarny ekran czy może jest migająca kreska... dziwne że masz tak też w Vboxie. Może to coś z obrazem a nie z komputerem.

Posted

Czarny ekran, bez migającej kreski (czyt.kursor) :P 

Nic. Poprostu zwiecha i koniec. 

Rozumiem że problem mógł by wystąpić na virtualu, lub na stacjonarce on live. Ale nie na pieciu różnych sprzetach, konfiguracjach, płytach, pamieciach, laptopach w liczbie sztuk trzech.

Jeszcze inna możlwiość. Błąd w obrazie. Bo nie liczył bym na błędy w wypalaniu dvd, czy na pędraku. Dodatkowo ściągłem inny obraz innego linuxa i startuje bez problemu. Coś nie tak z sparkim jest. Gdyby nie to że mint potrzebuje rozdzielczość 1024 to by poszło, tym czasem po instalacji minta nie ma obrazu,jak już wspomniałem, a nie wiem jak to zmienić. Nawet po odpaleniu ponownym z live.

Wydaje mi się że oczyszcze tego xp pro co na nim jest, zrobie kopie, obraz albo inne códo przez wzgląd na to że ma już wszystkie stery i na tym się skonczy. Dołoże konto user,ogranicze dostęp i już. Bo jakoś cieńko widze inne możliwości.

Posted

A więc tak.

Sciągłem obraz raz jeszcze ,ngrałem na innej nagrywarce, i działa. Własnie jestem w trakcie istalowania sparkiego. Wygląda ładnie, dysku nie dzieliłem bo nie ma potrzeby. Zmieniłem rozdzielczość z jego domyślnej na 1024x768 (chyba :P). I zobaczymy co z tego bedzie. Wersia mini nie jest spolsczona do końca, wersia lxde jest w całości. Przynajmniej narazie . Zobaczymy jak poradzi sobie z siecią, drukarką sieciową, sambą. Może coś z tego bedzie.

Posted

UP.

Prawie wszystko ładnie śmiga,z małym wyjądkiem.

Chcąc go zaktualizować niby wszystko idzie, ale zatrzymuje sie na 97% przy kliencie poczty thunderbird. Po za tym. Nie wiem czemu,ale czasem lubi zawiesić się na ff. Po czym trzeba zabić proces, i na nowo. I stoi. przez co moim zdaniem nie może zakończyć aktualizacji. Dotąd nie spotkałem się z czymś takim. Nie znam tej dystrybucji, wiec niczego nie jestem pewien. 

Dodatkowo sam system ma na sobie program do obsługi kamer. I tu pytanie. Jakie kamery. Konkretne modele (czasami tak było na mdv) . Czy jest możliwość połączenia z kamerą ip, lub wideo serverem, który też jest na linuxie. Połączenie przez ip+port,hasło + login. Server sam w sobie ma możlowość logowania się do niego jako admin i jako usr. 

zaś nastepne pytanie. Jest do sparkiego opis, jak w przypatku mięty ? w pdf.