Szaniaw Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2018 Cześć! Z racji, że komputer mamy nie nadaję się już do użytku, postanowiłem zrobić wyczekiwany format. Specyfikacja laptopa to: Procesor: AMD E1-2100 2 rdzenie po 1 GHz RAM: 4 GB Aktualnie jest na nim zainstalowany 64-bitowy Windows 7 bez modyfikacji. Początkowo zastanawiałem się nad instalacji czystego Windowsa 7 w wersji 32-bitowej, ale teraz rozważam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w wersji CORE lub jakąś odmianę Linuxa (np. Lubuntu albo Zorin OS). Mama do tej pory korzystała tylko z Windowsa, więc nie byłem co do nich pewny. Na szczęście te wersje (w szczególności Zorin OS) przypominają go, więc raczej przesiadka nie byłaby tak bolesna. Zastanawiam się, czy jeśli wgram 7 to nie pojawią się jakieś problemy z niektórymi stronami, bo nie wiem jak wygląda kwestia wsparcia (mama uwielbia Google Chrome) z przeglądarkami itd., a zależy mi, żeby lapek działał sprawnie przez lata. Oprócz surfowania po internecie, mama pewnie korzystać będzie z Thunderbirda oraz pakietu Office. Zastanawiałem się też jaka wersja działałaby na nim najlepiej. Macie jakieś rady?
Gość Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2018 Najlepiej spróbuj. Niech sobie na początek spróbuje Remix OS lub Phoenix OS - oczywiście LiveCD, jak zobaczy, że coś z tego kuma to można się zabrać za instalację i na początek najlepiej na maszynie wirtualnej (polecam VirtualBox) Oczywiście, aby sprzęcik dobrze się spisywał, najlepiej zainstalować na nim szybkiego (Remix OS, Phoenix OS, albo CloudReady Chrome OS), a nie ślamazarnego Windowsa. Jest on darmowy, a więc warto go spróbować. Jeżeli na prawdę chcesz poznać ten system i masz odpowiednio wiele zapału żeby zrealizować ten cel to oczywiście że tak. Natomiast jeżeli szukasz systemu który to nie wymaga myślenia... pozostań przy starym systemie Nikt nie mówi że będzie super łatwo i przyjemnie
Szaniaw Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Sprawdziłem Phoenixa na VirtualBoxie no i wydaje się wolniejszy niż ThinPC. Jednak VirtualBox to jedno, a sam komputer to drugie. Myślę, że warto to przetestować
Gość Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Godzinę temu, Szaniaw napisał: Sprawdziłem Phoenixa na VirtualBoxie no i wydaje się wolniejszy niż ThinPC. Jednak VirtualBox to jedno, a sam komputer to drugie. Myślę, że warto to przetestować Ostatnio był podobny potwór pc i tam lubuntu radziło sobie znacznie gorzej od ThinPC Sromotnika( tutaj link do tematu z systemem) XP niektórzy jeszcze wprawdzie używaja jednak na takiej 7 jest po prostu wiecej opcji co do uzywania konkretnej przeglądarki/wtyczek
Miastowy Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Windows XP, też się z takim laptopem męczyłem aby dobrać system do stabilniejszej pracy. To nie ma prawa działać dobrze pod nowszymi systemami. Ciężki temat...
Szaniaw Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Jeśli chodzi o XP, to boli mnie brak wsparcia dla nowych przeglądarek. Rzadko bywam w domu, więc jak raz to ustawie, tak musi działać cały czas, a tam czasem są problemy, specjalne wersje na XP, problemy z face itd. Myślałem też, żeby Slimjeta na RAM, bo zostanie te 500 MB, jak myślicie, będzie to chodzić tak jak powinno? Z tego co widzę ludzie chwalą tego ThinPC
Gość Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 Polecam Linux Mint Cinnamon i wgrać pulpit Railway - do internetu idealny system i podobny do Windows. Przeglądarka Firefox i Chromium.
Gość Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2018 2 godziny temu, J3RZY napisał: Polecam Linux Mint Cinnamon Linux Mint 18.3 Sylvia bazuje na Ubuntu LTS i nie są to lekkie systemy na stare komputery.
Rekomendowane odpowiedzi