Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Z racji, że komputer mamy nie nadaję się już do użytku, postanowiłem zrobić wyczekiwany format. Specyfikacja laptopa to:
Procesor: AMD E1-2100 2 rdzenie po 1 GHz

RAM: 4 GB

Aktualnie jest na nim zainstalowany 64-bitowy Windows 7 bez modyfikacji. Początkowo zastanawiałem się nad instalacji czystego Windowsa 7 w wersji 32-bitowej, ale teraz rozważam [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w wersji CORE lub jakąś odmianę Linuxa (np. Lubuntu albo Zorin OS). Mama do tej pory korzystała tylko z Windowsa, więc nie byłem co do nich pewny. Na szczęście te wersje (w szczególności Zorin OS) przypominają go, więc raczej przesiadka nie byłaby tak bolesna. Zastanawiam się, czy jeśli wgram 7 to nie pojawią się jakieś problemy z niektórymi stronami, bo nie wiem jak wygląda kwestia wsparcia (mama uwielbia Google Chrome) z przeglądarkami itd., a zależy mi, żeby lapek działał sprawnie przez lata. Oprócz surfowania po internecie, mama pewnie korzystać będzie z Thunderbirda oraz pakietu Office. Zastanawiałem się też jaka wersja działałaby na nim najlepiej. Macie jakieś rady? :D

Opublikowano

Najlepiej spróbuj.
Niech sobie na początek spróbuje Remix OS lub Phoenix OS - oczywiście LiveCD, jak zobaczy, że coś z tego kuma to można się zabrać za instalację i na początek najlepiej na maszynie wirtualnej (polecam VirtualBox)
Oczywiście, aby sprzęcik dobrze się spisywał, najlepiej zainstalować na nim szybkiego (Remix OS, Phoenix OS, albo CloudReady Chrome OS), a nie ślamazarnego Windowsa.
Jest on darmowy, a więc warto go spróbować.
Jeżeli na prawdę chcesz poznać ten system i masz odpowiednio wiele zapału żeby zrealizować ten cel to oczywiście że tak.
Natomiast jeżeli szukasz systemu który to nie wymaga myślenia... pozostań przy starym systemie ;)

Nikt nie mówi że będzie super łatwo i przyjemnie :)

Opublikowano

Sprawdziłem Phoenixa na VirtualBoxie no i wydaje się wolniejszy niż ThinPC. Jednak VirtualBox to jedno, a sam komputer to drugie. Myślę, że warto to przetestować :D

Opublikowano
Godzinę temu, Szaniaw napisał:

Sprawdziłem Phoenixa na VirtualBoxie no i wydaje się wolniejszy niż ThinPC. Jednak VirtualBox to jedno, a sam komputer to drugie. Myślę, że warto to przetestować :D

Ostatnio był podobny potwór pc i tam lubuntu radziło sobie znacznie gorzej od ThinPC Sromotnika( tutaj link do tematu z systemem)

XP niektórzy jeszcze wprawdzie używaja jednak na takiej 7 jest po prostu wiecej opcji co do uzywania konkretnej przeglądarki/wtyczek

Opublikowano

Jeśli chodzi o XP, to boli mnie brak wsparcia dla nowych przeglądarek. Rzadko bywam w domu, więc jak raz to ustawie, tak musi działać cały czas, a tam czasem są problemy, specjalne wersje na XP, problemy z face itd. Myślałem też, żeby Slimjeta na RAM, bo zostanie te 500 MB, jak myślicie, będzie to chodzić tak jak powinno? Z tego co widzę ludzie chwalą tego ThinPC :D

Opublikowano

Polecam Linux Mint Cinnamon i wgrać pulpit  Railway - do internetu idealny system i podobny do Windows. Przeglądarka Firefox i Chromium.

Opublikowano
2 godziny temu, J3RZY napisał:

Polecam Linux Mint Cinnamon

Linux Mint 18.3 Sylvia bazuje na Ubuntu LTS i nie są to lekkie systemy na stare komputery.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie