Skocz do zawartości

Jak poprawnie podzielić dysk z W8.1 i recovery

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema wszystkim Ci co na sb siedzieli, mniej więcej wiedzą jaki mam problem:

Dziewczyna dostała nowego Della 17 z wgranym windowsem 8. Obecnie układ partycji wygląda tak:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Chcę teraz zmniejszyć partycję C: do około 100GB bo na niej chcę mieć tylko system+programy a resztę danych 2 innych partycjach (żeby przy jakimś problemie z W8.1 nie tracić ważnych danych).

Póki co, dowiedziałem się że jak cokolwiek ruszę to recovery pójdzie się.... no wiecie co. Nie da się tego uniknąć? No chyba że po podzieleniu dysku można jakoś odtworzyć tą partycję z obrazem np. W8.1?

Kolejna rzecz: co z kluczem? Muszę go wyciągać z biosu czy sam się wyciągnie?

Całkiem inaczej sobie wyobrażałem start z W8/8.1....

Opublikowano

Wyciągnięcie klucza i kopia aktywacji to nie jest to samo? :x

Bez sensu, czyli wychodzi na to że żeby sprzęt był bezpiecznie używalny muszę się pozbyć recovery i pobrać obraz W8 żeby go ponownie zainstalować? :P Chore :D

Opublikowano

zobacz w czy masz dysk w MBR czy GPT jesli masz w MBR to mozesz maksymaplnie utworzyć 4 partycje 1.(systemowa 300MB) 2 recovery 3 OS - tutaj mozesz OS np 500 podzielić na pół maksymalnie i zrobić 4 partycje lub utowrzyc partycje rozszerzona i potworzyć sobie kolejne logiczne partycje.

Jesli masz GPT a pewnie masz bo bios UEFI to mozesz sobie podzieli na polowe partycje OS i potworzyć jak chcesz dowolnie tą reszte co Ci zostało. 

Ja nie polecam mniej niz 150 GB danych na OS. 

Klucz masz zapisany w biosie i przy czystej instlacji z plyty  windows sam go wyciagnie jedynie musisz zainstlować wersje zgodna z kluczem czyli np masz klucz na 8 pro to musisz zainstalowac 8 pro bo 8.1  juz nie podejdzie. 

Jesli chcesz mieć mniejsza partycje OS niz polowa dysku  to musisz na nowo system zinstalować bo prawdopodobnie secure boot nie pozwoli Ci uruchomić nic po za zainstlowanym systemem. Po wyłączeniu secure boot nie bedziesz mial dostepu windowsa i raczej acronisem, partition menager czy gepartem nie zmniejszy partycji os. 

Mozesz sprobowac jakimis programami zmniejszyc spod windowsa 

Opublikowano

Tablica partycji jest GPT, więc liczba partycji to nie problem. Chce po prostu zrobić jeszcze 2 partycje i to wszystko, na OS faktycznie zostawie te 150GB a resztę już jakoś podzielę. Czyli wychodzi, że jakkolwiek z partycjami zamieszam, stracę partycje recovery i tak czy tak będę musiał mieć w zapasie obraz W8? -.-' 

Opublikowano

jeśli zrobisz to spod windy w zarzadzaniu dyskami to nie.  zmniejsz maksymalnie partycje OS i podziel sobie jak chcesz, wydaje mi się jednak że możesz ją pomniejszyc o połowę. jeśli chcesz więcej sprobuj  easus partion menager zmniejszyć pod windowsem os do 150 GB ( ale uważaj nie za bardzo ufam takim programom)

Opublikowano

najlepiej zrobisz wywalajac obecne partycje i postawic od nowa... chore jest, ale to wina partycji recovery bo ona wszystko chrzani... kopie aktywacji robi sie tym:  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a potem klucz... Inaczej jak zrobisz jak ci tutaj "mądre" glowy radza spowodujesz konflikt mapy partycji i uwalisz wszystko... zmarnujesz czas tylko i nerwy... ale rób jak chcesz... twoja wola...

Opublikowano

Problem jest taki że każdy mówi co innego i w efekcie jakkolwiek nie zrobię i tak będzie źle:

Podsumowując:

- za pomocą systemowego narzędzia do zarządzania partycjami, nie utracę recovery ale partycję OS zmniejszę tylko o połowę a resztę będę mógł podzielić i recovery będzie śmigać - tak?

- jak zrobię kopie aktywacji i klucza, wywalę cały dysk do góry nogami to będę mógł sobie podzielić co chcę, jak chcę ale stracę partycję recovery, której już nigdy nie odzyskam - tak?

Pogubiłem się już totalnie.

Opublikowano

1.tak

2.tak - chyba że partycję recovery sobie skopiujesz - tylko po co? - oprócz narzuconego podziału dysku ma ona również "piękny" soft od producenta   :D

P.S. w razie wyrzucenia partycji recovery przygotuj sobie płytkę z systemem oraz sterowniki ze strony producenta lapka

Opublikowano

@wiktorynka czyli tak jak mówisz to moim rozwiązaniem jest podział partycji za pomocą narzędzia systemowego i w sumie to na tyle.

Partycja recovery jest ważna, bo panna będzie rok za granicą więc jak coś się będzie psuć to będzie sama sobie musiała poradzić.

Opublikowano

To tak jej zostaw. Przy okazji masz kolejne zadanie - zaktualizuj Win 8 do Win 8.1 przez sklep, a następnie do update 1 - dodam, że po uaktualnieniu, musisz zainstalować na nowo wszystkie programy i sterowniki - pobierz do Win 8.1 ze strony producenta lapka.

Opublikowano

Jest już uaktualniony i sterowniki są zainstalowane ;) 

W takim razie biorę systemowe narzędzie i dziele partycję :]

Opublikowano

@up ale taka partycja jest tworzona z obecnie zainstalowanego systemu? Może bym takową od razu z 8.1 zrobił... Muszę poszukać co i jak.

Opublikowano

na końcu dysku zostawiasz 20gb wolnego mijesca... instalujesz system sobie stery soft i potem acronisem partycje recovery z tej partycji C... tak banalne a tak samo dobre jak fabryczna a nawet lepsza bo szybsza to raz a dwa ze bajzelu na mapie partycji nie robi

Opublikowano

Czyli wtedy usuwam obecną partycje recovery z końca dysku (czy wszystkie prócz C?), instaluje, dzielę i Acronisem tworzę partycję W8.1 z C na końcu dysku (znalazłem już jak to się robi)?

Ale zajob z tym normalnie :D