maxxam97 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 Witam potrzebuję jakiegoś systemu (jestem otwarty na wszelakie modyfikacje), który dobrze będzie się sprawdzał w grach. Dłuższy czas miałem Win10 Lightwear czy coś takiego, ale to jest już dość stary obraz, a po aktualizacji się trochę sypie. Pod koniec zaczął mi sypać błędy w Fortnite, że za mało RAMu. Jednak gra działała płynnie. Postanowiłem wrócić do mojej ulubionej 7. Znalazłem sobie SP1. Wszystko fajnie. Czytam, że spośród najnowszych to siódemka najlepiej nadaje się do gier... i moje zdziwienie gdy Fortnite klatkuje. Jest napisane, iż ma 60 FPSów stałe jednak ten obraz jest po prostu szarpany. Czasami wyskakiwały błędy o błędnym DirectXie (że minimum 10.0), natomiast jak sprawdzałem to mam aktualnie Dx11. Tak samo sterowniki od grafiki. Szukam więc czegoś nowego. Właściwie obojętnie mi co to za windows. Ważne, aby: 1. Nie było kafelków. Lightwear 10tki nie miał kafelków, tylko interfejs podobny do siódemki. Albo te kafelki były w jakiś sposób ukryte. Crystal Shell? Tak się to nazywało? 2. Szybko się odpalał i płynnie działały na nim gry. 3. Niewiele ważył (mam raczej mały SSD plus chcę tam jeszcze upchnąć linuxa) 4. Mogą być powyrzucane rzeczy typu Defender i inne takie których nikt nigdy nie użyje. 5. Ważne też (ale to chyba każdy windows teraz ma) żeby wspierał macierze systemowe RAID. Swoją droga, jest tutaj ktoś kto się na tym zna i odpowie mi na jedno bardzo ważne pytanie? "Gdzie zapisywane są dane o tworzeniu macierzy RAID podczas tworzenia system RAID (system SSD, RAID 2xHDD). Informacje o tym, że takie coś istnieje są na SSD czy HDD? 6. Nie miał problemów z dwoma monitorami Parametry komputera: i5 6400 + Stock cooler (ale w przyszłości mam zamiar kupić coś lepszego i kręcić FSB) MSI M5 Z170 GTX 970 EVGA 4GB 16GB DDR4 2x WD EZEX10 1TB 1x Plextor M6S 120GB 1x Samsung (nie pamiętam modelu) 1TB Z góry dzięki za pomoc Swoją drogą, co sądzicie o secure erase? Dysk SSD ma już 2.5 roku więc podobno może to poprawić trochę prędkości. W innym miejscu znalazłem znowu, że takim erase'm można sobie uszkodzić dysk. Co sądzicie? @Edit Przeglądałem forum i widzę, że polecacie kilka windowsów. JG7 będzie dla mnie ok? Może JG8.1? A może jeszcze jakiś inny?
Gość Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 SP1 z 2011 faktycznie dziwnie działa na nowszym sprzęcie. Testowałem ostatnio i się mocno zdziwiłem(nie tak go zapamiętałem). Co innego ten sam system z poprawkami Tutaj od Sromotnika W7 z poprawkami do grudnia 2017 czyli przed tymi obniżającymi wydajność(Spectre/Meltdown). Nie ma żadnego problemu z grami typu Fortnite. Po instalacji systemu należy zainstalować paczke od Serebego AIO oraz przed instalacją Fortnite:(będzie to potrzebne dla jednego z składników gry AC) cmd(admin) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeżeli akceptujesz jakiś tam minimalny spadek wydajności Spectre/Meltdown to tutaj masz aktualny obraz od wiktorynka lub czyścioch z poprawkami do grudnia bez łatek na spectre/meltdown
maxxam97 Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 48 minut temu, Attendd napisał: Jeżeli akceptujesz jakiś tam minimalny spadek wydajności Spectre/Meltdown to tutaj masz aktualny obraz od wiktorynka Zastanawiam się właśnie czy jest sens robić z tym Meltdown/ Spectre. Znaczy podchodzę do tego raczej w ten sposób, że "Prawdopodobnie moje dane i tak zostały wykradzione już dawno temu i to z dziesięć razy". Co o tym sądzicie? Czy jednak wysoko zalecacie poprawki Meltdown/Spectre? Jedynie coś tam kryptowalut mam na giełdach, ale w sumie niewielka strata. 48 minut temu, Attendd napisał: Po instalacji systemu należy zainstalować paczke od Serebego AIO oraz przed instalacją Fortnite:(będzie to potrzebne dla jednego z składników gry AC) cmd(admin) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Mógłbym Cię prosić o to żebyś wytłumaczył co to robi? I czy muszę takie polecenie pisać bezpośrednio przed instalacją jakiejś gry czy tylko raz, zaraz po postawieniu systemu i później o tym zapomnieć? Zapomniałem jeszcze dodać. Mam zamiar pisać kod pod Javą/ Androidem. Potrzebuję do tego SDK itd. Mam nadzieję, że nie będzie problemów z zainstalowaniem takich rzeczy? @Edit Rozumiem, że mam instalować którąś Lite/ UltraLite/ Core ale w wersji ze sterownikami pod 3.0 oraz NVMe?
razor1995 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 2 godziny temu, maxxam97 napisał: Mógłbym Cię prosić o to żebyś wytłumaczył co to robi? Wyłącza wymagania dotyczące instalacji niepodpisanych cyfrowo sterowników. 2 godziny temu, maxxam97 napisał: I czy muszę takie polecenie pisać bezpośrednio przed instalacją jakiejś gry czy tylko raz Jesli wymaga tego ta konkretna gra to robisz tak: 1. Wpisujesz polecenie. 2. Restart. 3. Instalujesz grę, potem włączasz to z powrotem poleceniem Bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON 4. Restart. 2 godziny temu, maxxam97 napisał: Mam zamiar pisać kod pod Javą/ Androidem. Potrzebuję do tego SDK itd. Mam nadzieję, że nie będzie problemów z zainstalowaniem takich rzeczy? Jeśli skorzystasz z nieokrojonego systemu (żadnej modyfikacji) to na pewno nie będzie problemów. Modyfikacje z SDK mogą się gryźć przez brakujące składniki systemu. maxxam97 lubi to
maxxam97 Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 12 minut temu, razor1995 napisał: Jeśli skorzystasz z nieokrojonego systemu (żadnej modyfikacji) to na pewno nie będzie problemów. Modyfikacje z SDK mogą się gryźć przez brakujące składniki systemu. No właśnie mam zamiar korzystać z JG7 PRO UltraLite lub Lite (ze sterownikami pod 3.0 itd). Sądzisz, że może czegoś brakować? 12 minut temu, razor1995 napisał: 2 godziny temu, maxxam97 napisał: Mógłbym Cię prosić o to żebyś wytłumaczył co to robi? Wyłącza wymagania dotyczące instalacji niepodpisanych cyfrowo sterowników. 2 godziny temu, maxxam97 napisał: I czy muszę takie polecenie pisać bezpośrednio przed instalacją jakiejś gry czy tylko raz Jesli wymaga tego ta konkretna gra to robisz tak: 1. Wpisujesz polecenie. 2. Restart. 3. Instalujesz grę, potem włączasz to z powrotem poleceniem Bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON 4. Restart. Dziękuję ślicznie. Plusiki już lecą
razor1995 Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 Ja osobiście od pewnego czasu nie preferuję modyfikacji właśnie ze względu na późniejsze problemy z grami czy instalacją niektórych sterowników, których doświadczyłem na różnych sprzętach. Na JG w dawnych czasach wszystko u mnie działało, z resztą mody SROM-otnika problematyczne nigdy nie były, myslę że spokojnie możesz instalować. maxxam97 lubi to
maxxam97 Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 2 godziny temu, razor1995 napisał: Ja osobiście od pewnego czasu nie preferuję modyfikacji właśnie ze względu na późniejsze problemy z grami czy instalacją niektórych sterowników, których doświadczyłem na różnych sprzętach. Na JG w dawnych czasach wszystko u mnie działało, z resztą mody SROM-otnika problematyczne nigdy nie były, myslę że spokojnie możesz instalować. A co sądzisz o tym? Windows 7 w wersji ThinPC. Kusi mnie to, że tak mało RAMu zużywa przez co mógłbym go więcej wykorzystać na Android Studio itd. Czy to już zbyt duże "zubożenie" i lepiej jednak ten co wrzuciłeś? Chciałbym jeszcze spytać o software RAID. Ten taki śmieszny RAID robiony z poziomu windowsa. W polskiej wersji "Macierz rozłożona" "Macierz dublowana" itd. Sytuacja wygląda następująco. W komputerze mam jak już wcześniej pisałem 2x WD Blue 1TB, 120GB SSD i jeden sypiący się dysk (1TB). Kilka razy straciłem naprawdę ważne informacje z moich dysków stąd też podjąłem decyzję o lepszym zabezpieczeniu ich. Lubię też mieć dużo partycji (Aktualnie mam 6). Otóż partycje to: C (SSD)- systemowa D (spięte HDD- RAID 0 z początku dysku- najszybsza partycja) E (spięte HDD- RAID 1- partycja zabezpieczona) F (zwykły HDD pojedynczy- zwykłe dane) G (zwykły HDD pojedynczy- zwykłe dane) H (zwykły HDD pojedynczy- kopiuje na niego dane z zabezpieczonej partycji, wpinany do komputera raz na tydzień) Dlaczego wydaje mi się, że takie coś ma sens? Mam jedną bardzo szybką partycję systemową na której stawiam VM, AndroidStudio, grę w którą aktualnie gram. W przypadku uszkodzenia macierzy właściwie nic nie tracę bo nie zależy mi na tamtych plikach. Do tego partycję zabezpieczoną, z najważniejszymi danymi, która zapisuje jednocześnie na dwóch fizycznych dyskach te same informacje, które później raz na tydzień kopiuję jeszcze na odpinany dysk. Jeżeli padnie jeden dysk HDD to odbuduję bez problemu macierz, prawda? Natomiast jak atak wirusowy zablokuje mi dostęp do plików lub niechcący usunę jakiś bardzo ważny plik to kopię zapasową mam na dysku "zewnętrznym". Wydaje mi się, że jestem zabezpieczony. Aczkolwiek najważniejsze pytanie: Co się stanie gdy padnie SSD? Które wtedy dyski stracą informacje? Mam tu na myśli "gdzie są zapisywane dane o macierzy RAID0 itd". Dane konfiguracyjne RAID zapisywane są na dysku systemowym? Dzięki wielkie za dotychczasową pomoc. Naprawdę, coraz bardziej podoba mi się to forum! <3
Gość Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 ThinPc to 32 bitowy system ograniczony do 4GB ram, trzeba tam sie bawic w sztuczki... To nie dla Ciebie. Nie dla takiego sprzętu.
maxxam97 Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2018 23 minuty temu, Attendd napisał: ThinPc to 32 bitowy system ograniczony do 4GB ram, trzeba tam sie bawic w sztuczki... To nie dla Ciebie. Nie dla takiego sprzętu. Okay Rozumiem A co do tamtego dłuższego pytania... Jakieś Wasze teorie? Mógłbym sprawdzić swoją teorię instalując system na innym dysku i patrząc jak się zachowa po odpięciu SSD? Czy mogę w ten sposób uszkodzić macierz?
maxxam97 Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2018 Halo halo Trochę odkop. Używam windowsa JG 7 i przyznaję, że jest ciekawy. Podoba mi się jak mało RAMu zżera oraz to, że jednak to jest siódemeczka. Mam jednak kilka pytań. 1. Czy da się zmienić zegarek systemowy na jakiś inny? Podobał mi się ten z JG 8.1. 2. O co chodziło z czarnymi ikonami w JG 8.1? Teraz jedynie wskaźnik myszy jest czarny i nie ukrywam- ciekawie to wygląda- ale ikonki mam zwykłe. Spodziewałem się czarnych ikonek eksploratora plików, kosza itd. 3. Czy czasem coś źle nie jest zainstalowane? a) Po pierwsze wychodzi na to, że system jest na BIOSie, a nie na UEFI. msinfo32 wyświetla "Wersja SMBIOS 3.0" oraz "Wersja/data systemu BIOS American Megatrends Inc. 1.E0, 2017-05-15" b) Wszedłem w zarządzanie dyskami i ukazało mi się to. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Już w momencie gdy system chciał tworzyć wyłącznie jedną partycję zacząłem się zastanawiać czy wszystko jest ok. W końcu systemy na UEFI potrzebują chyba 4? Odzyskiwanie itd itd. Zignorować to i korzystać wedle zamierzenia z Samsunga jako z dysku "na mało ważne informacje" (sypie się już więc jeżeli zepsuje się do końca to nie będzie mi szkoda obrazów gier które tam będą) czy reinstalować system? Zaraz sprawdzę jeszcze co się dzieję gdy odepnę samsunga, na którym jest ta partycja zastrzeżona przez system (nie mogę jej usunąć). Na dysku C natomiast jest miejsce nieprzydzielone, ponieważ tam będzie linux. Z resztą, jak mam więcej miejsca to i tak to zasyfię, a później się to trudno sprząta... @Edit Sprawdziłem co się dzieje gdy odepnę Samsunga. Oj niedobrze. System nie wstaje, ponieważ w ogóle go nie widzi. Pojawia się ten piękny komunikat, żeby włożyć płytę i wcisnąć jakikolwiek klawisz żeby zrebootować... Reinstal czy robić jakieś magiczne sztuczki? @Edit2 Opaliłem te czarne ikony. Przyznaję. Naprawdę fajnie to wygląda, tylko niestety jedynie widać to w eksploatatorze plików. W sensie na pulpicie i pasku wygląd pozostał taki sam...
Gość Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 W dniu 30.05.2018 o 00:30, maxxam97 napisał: Halo halo Trochę odkop. Używam windowsa JG 7 i przyznaję, że jest ciekawy. Podoba mi się jak mało RAMu zżera oraz to, że jednak to jest siódemeczka. Mam jednak kilka pytań. 1. Czy da się zmienić zegarek systemowy na jakiś inny? Podobał mi się ten z JG 8.1. 2. O co chodziło z czarnymi ikonami w JG 8.1? Teraz jedynie wskaźnik myszy jest czarny i nie ukrywam- ciekawie to wygląda- ale ikonki mam zwykłe. Spodziewałem się czarnych ikonek eksploratora plików, kosza itd. 3. Czy czasem coś źle nie jest zainstalowane? a) Po pierwsze wychodzi na to, że system jest na BIOSie, a nie na UEFI. msinfo32 wyświetla "Wersja SMBIOS 3.0" oraz "Wersja/data systemu BIOS American Megatrends Inc. 1.E0, 2017-05-15" b) Wszedłem w zarządzanie dyskami i ukazało mi się to. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Już w momencie gdy system chciał tworzyć wyłącznie jedną partycję zacząłem się zastanawiać czy wszystko jest ok. W końcu systemy na UEFI potrzebują chyba 4? Odzyskiwanie itd itd. Zignorować to i korzystać wedle zamierzenia z Samsunga jako z dysku "na mało ważne informacje" (sypie się już więc jeżeli zepsuje się do końca to nie będzie mi szkoda obrazów gier które tam będą) czy reinstalować system? Zaraz sprawdzę jeszcze co się dzieję gdy odepnę samsunga, na którym jest ta partycja zastrzeżona przez system (nie mogę jej usunąć). Na dysku C natomiast jest miejsce nieprzydzielone, ponieważ tam będzie linux. Z resztą, jak mam więcej miejsca to i tak to zasyfię, a później się to trudno sprząta... @Edit Sprawdziłem co się dzieje gdy odepnę Samsunga. Oj niedobrze. System nie wstaje, ponieważ w ogóle go nie widzi. Pojawia się ten piękny komunikat, żeby włożyć płytę i wcisnąć jakikolwiek klawisz żeby zrebootować... Reinstal czy robić jakieś magiczne sztuczki? @Edit2 Opaliłem te czarne ikony. Przyznaję. Naprawdę fajnie to wygląda, tylko niestety jedynie widać to w eksploatatorze plików. W sensie na pulpicie i pasku wygląd pozostał taki sam... To powinno być na SSD jeśli na nim instalowałeś system. Jedyna opcja, że tak się zrobiło to to, że na tamtym dysku był wcześniej system i nie został ,,wyczyszczony" z każdej partycji nawet tej zarezerwowanej przez system(te 500 mb to partycja rozruchowa). Instalator wykrył, że masz już zarezerwowaną partycje rozruchową i tam skierował swoje 500mb a reszte zainstalował zgodnie z twoją prośbą na SSD. Tak to widze . Sklonuj sobie tą partycje rozruchową na ssd, tutaj masz tutorial. Potem odepnij dysk samsunga i powinno wystartować bez problemu.
maxxam97 Opublikowano 31 Maja 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 W dniu 31.05.2018 o 12:38, Gość napisał: To powinno być na SSD jeśli na nim instalowałeś system. Jedyna opcja, że tak się zrobiło to to, że na tamtym dysku był wcześniej system i nie został ,,wyczyszczony" z każdej partycji nawet tej zarezerwowanej przez system(te 500 mb to partycja rozruchowa). Instalator wykrył, że masz już zarezerwowaną partycje rozruchową i tam skierował swoje 500mb a reszte zainstalował zgodnie z twoją prośbą na SSD. Tak to widze . Sklonuj sobie tą partycje rozruchową na ssd, tutaj masz tutorial. Potem odepnij dysk samsunga i powinno wystartować bez problemu. Dzięki wielkie za pomoc. Robiłem co prawda inaczej bo znalazłem na necie jeszcze inne rozwiązanie (zanim odpisałeś). Było tam, żeby zrobić to z wiersza poleceń. Co prawda skopiowałem poprawnie pliki systemowe na C (dostałem taką informację w konsoli), ustawiłem C jako partycję aktywną... i wtedy pojawiło mi się, że mam dwie aktywne. System działał tak jak wcześniej- gdy odpisałem samsunga system nie wstawał. Zirytowałem się. Postanowiłem zainstalować jeszcze raz system. Co prawda szukając przeczytałem piękne słowa "You don't need bazooka to kill a fly"... Racja, ale wolałem mieć pewność, że zginie. A po drugie- kto nie lubi bazooki? Zainstalowałem system, polecany wcześniej Personal System 8.1 - jakoś mi nie spasował. Zainstalowałem znowu JG 7 z tym, że na UEFI. Tutaj pojawił się błąd w dyskach. Chciało je sprawdzać pod kątem kompatybilności danych. Ok. Poczekałem. Wchodzę później w zarządzanie dyskami, a tam takie wykrzykniki na żółtym trójkącie. Raczej to nic dobrego. Postanowiłem dać "offline", żeby go później włączyć. Dyski zaczęły robić dziwne cyknięcia. Przestraszony wyłączyłem program. Przestało. Uruchomiłem ponownie komputer... no nie uruchomił się już. Musiałem później zmieniać system na 10tkę (Lightwear, nie wiem czy ktokolwiek z Was używał i czy mogę tutaj wstawić link do innego forum, ale naprawdę fajny system. Szkoda, że na dawnej kompilacji... Ogólnie waży około 12-16GB i odpala się u mnie zdecydowanie szybciej niż nawet JG7 czy PS8.1. Około 6 sekund?), później eliminować "nadmiarowość" partycji dublowanej (cokolwiek to znaczy), a później znowu instalacja 7. Znowu nadmiarowość i już teraz działa legitnie. Piszę to dlatego, że może ktoś będzie miał kiedyś taki sam problem... Potrzebuję teraz rozwiązać następujące "problemy": 1. Kopiowanie raz na tydzień zawartości partycji S (Secured) (130gb) na partycję Samsunga (na dysku, na innych partycjach będą również inne pliki). Następnie dysk będę odpinał fizycznie z komputera- także pełna automatyzacja tutaj odpada, bo i tak będę musiał pamiętać o tym, żeby rozkręcić obudowę i podpiąć dysk. Lepiej w takim razie z palca czy jakimś programem? (Na dysku jest baaardzo dużo małych plików- przede wszystkim zdjęć ~500kb) Pobrałem właśnie Cobiana. Kompletnie nie mam pojęcia co to jest, ale wyświetlił się jako pierwszy po wpisaniu "back up programs". Co o nim sądzicie? Nada się do moich potrzeb? Czy jednak manualnie? 2. Jakiś program, którym mogę "zahaślić" właśnie tę partycję na samsungu oraz partycję S na zwykłym dysku w komputerze. Jak to sobie wyobrażam? Ktoś włącza mi komputer- a w akademiku o to nie trudno. Mam przyjaciela, który czasami go używa bo on ma starego laptopa, a jednak stabilne 60 fpsów > 20 fpsów w porywach. Może mieć dostęp do wszystkich partycji, jednak gdy kliknie na S powinno go spytać o hasło. Bitlocker czasem nie robił właśnie czegoś takiego? @Edit Znowu problem. Przy każdym ponownym uruchomieniu otrzymuję informację o tym, że Realtek HD przestał działać "Poprawne działanie programu zostało zatrzymane z powodu problemu". Nie ukrywam, że trochę mnie to martwi. Chociażby dlatego, że jestem graczem. Muszę mieć dobry dźwięk, żeby lepiej słyszeć i pozycjonować wrogów. Co gorsza, nie mogę nawet go włączyć. Nawet nie działa opcja "wyszukaj" przy Realteku. Owszem, jest w CCleanerze. Usunąłem. Zainstalowałem znowu. Znowu to samo :/ Jakieś pomysły co zrobić? Przed formatem (ten sam windows), wszystko działało ok. W menedżerze po odinstalowaniu z CCleanerem wygląda to tak
Rekomendowane odpowiedzi