FAFAŁ Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Nie jest to strikte poradnik krok po kroku jak to robić . Są to wypowiedzi wycięte z tematu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jednak obrazuje to po krotce jak postępować w razie takiej potrzeby . Zamieszczam tutaj też zip który kasuje aplikacje . Lista aplikacji : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dzieki franekfranekza pomoc w napisaniu mini poradnikaPierwszy mój post w tej rozmowie .I od tego się zaczęło. Nigdy mi się system nie buntowal po wywaleniu apek gugla . Nawet czysty ten telefon co mam teraz czyli moto g5 śmigal jak trzeba .ale to się robi z głową najpierw kopia później czyszczenie apek w recovery I wipe . Co z tego że trzeba na nowo ustawiac jak działa jak szalony . Ja polecam jednak opengaps z aroma bo Zawiszę mozna coś dograc I tyle A i jeszcze bez roota można wywalic apki poprzez adb jednak po tym zostaje mały śmietnik . Najlepsza metoda to recovery mont I kasacja apki później wipe . [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edytowane 20 Marca 2018 przez FAFAŁ Cytuj
franekfranek Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 czyszczenie apek w recovery I wipe . Co z tego że trzeba na nowo ustawiac jak działa jak szalony Możesz rozwinąć ? Ciekawy temat ewnt może nowy oddzielny dla przejrzystości założyć ? polecam jednak opengaps z aroma bo Zawiszę mozna coś dograc Aroma zawiera niemal wszystko - czyli ewent usunięcie, a nie dogranie , na pewno o tą wersję chodzi ? Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Więc tak . Masz recovery montujesz system idźiesz na partycję systemową I wywalasz dana apke . Apki masz /system/app oraz w /system/priv-app . I czasem śmieciowe apki są na specjalnej partycji o nazwie oem .Później wipe I restart do systemu . Są też specjalne zipy z listą apek które robia to samo . Jednak nie masz kontroli w tym wypadku . Bo w zipie jest lista I z niej wszystko leci . Można liste edytować robic zipa . Co może być przydatne w kilku czyszczeniach . Ale na raz lepiej samemu to robic. Zanim zaczniesz kasowac poszukaj wyjaśnień co do czego są też spisy nazw apek wraz z wyjaśnieniem co do czego . 2 mam full z aroma i moge sobie dobierac co doinstalowac lub odinstalować . Właśnie ta opcja jest dla mnie spoko bo pobieram raz I mam w razie czegoś na szybko co dograć , nie ważne że wersja jest starsza . Edytowane 20 Marca 2018 przez FAFAŁ Cytuj
k3vin Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 Aroma to tak samo duża paczka jak Super, tylko że dochodzi graficzny wybór aplikacji, usług do zainstalowania. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj
franekfranek Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 o to już widzę, że się pobawię - może być TWRP ? - wybieram MOUNT i ptaszkuje tylko System? bo podświetla się domyślnie: data, cache, persist, micro SD card - który klawisz następnie: Select Storage czy Disable MTP, a może razmem ? Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 Tak twrp masz tam menadżera plików . Advanced I dalej file manager . Kolejnie do systemu I lokalizacji z apkami Cytuj
franekfranek Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 Rzeczywiście jest menadżer i folder system, ale zawierający jedynie folder binChyba zbrakło folderu data czyli finalnie ścieżki:data/system/app i data/system/priv-appW tej pierwszej jest kilka plaikacji, ale zainstalowanych przezemnie.. w tej drugiej pusto.Gdzie szukać tych systemowych ? Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 A system masz do odczyt zapis Cytuj
franekfranek Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 A gdzie to można zmienić ? Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 Przy wybiraniu partycji ponizej jest w naszym języku zamontuj tylko do odczytu . Odznaczasz to Cytuj
franekfranek Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 jest odznaczone, ale pola zaznaczone jak wymieniłem powyżej bez System . Oprócz tego opcja wybierz pamięć "zaznaczone karta micro SD" Montowanie jest dla mnie jeszcze niezbyt jasne... Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 (edytowane) Pierwsze co robisz to mont odznaczasz tylko do odczytu i dopiero file manager. Edytowane 20 Marca 2018 przez FAFAŁ Cytuj
franekfranek Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 Rozumiem, brakuje mi tylko odp na wcześniejsze pytania... Uzupełnisz od momentu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Zaznaczyłem dodatkowo System w montowaniu i w końcu pokazało się znacznie więcej, jest w czym przebierać. Wykonam kopię systemu i pobawię się. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 O o to mi chodzilo milej zabawy . Jeśli chcesz się pobawic nie rób wipe A co kilka aplikacji restart .Tak byś nie przesadzil czasem się można pomylić . Pod koniec wipe i już ustawienia . Mając kopie mozna wiele porobic I sie nie martwic o awarię Cytuj
franekfranek Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 Patrzyłem na szybko czy jest gdzieś opis, co zawiera, która partycja: System, Data, Cache, Cust, Recovery, Boot, EFS.. ale nie znalazłem. Znasz jakieś dobre źródło dla amatora ? Chciałem uzupełnić wiedzę. Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 Wiekszosc na xda znajdziesz ,troszkę na naszych. Forach . Ja pisze z telefonu w pracy i tu kiepsko było by z pomoca czysto podajaca źródła . Ciebie interesuje system dwie lokalizacje z apkami reszte załatwi wipe . Nie chce sie wypowiadać by bykow nie narobić ale to jest tak . System czyli całość systemu hihi frameworki czcionki ,dźwięki ustawienia .data jak pamietam tam są tez instalowane twoje aplikacje wraz innymi danymi innych aplikacji ale mogę się już mylić. Cache chyba coś ala tymczasowe .recovery no wiadomo . Boot to kernel .efs hmm nie wiem . Cytuj
franekfranek Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2018 Fafał super dzięki, że wydzieliłeś post dla przejrzystości ! Ok ok i tak wielkie dzięki za pomoc. Marcin Ziomek pisał, że wystarczy sam folder DATA. Pomyszkuje jeszcze po sieci, bo struktura mnie ciekawi. W windzie pobierasz obraz, wypalasz Rufus-em, czyścisz dysk czym popadnie i całkowicie do "zera", zakładasz chociaż jedna partycja NTFS... odpalasz i już Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi