Skocz do zawartości

Usuwanie aplikacji z systemu android

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie jest to strikte poradnik krok po kroku jak to robić .

Są to wypowiedzi wycięte z tematu 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jednak obrazuje to po krotce jak postępować w razie takiej potrzeby . 

Zamieszczam tutaj też zip który kasuje aplikacje .

Lista aplikacji :

Dzieki 

franekfranek
za pomoc w napisaniu mini poradnika
Pierwszy mój post w tej rozmowie .I od tego się zaczęło.

Nigdy mi się system nie buntowal po wywaleniu apek gugla . Nawet czysty ten telefon co mam teraz czyli moto g5 śmigal jak trzeba .ale to się robi z głową najpierw kopia później czyszczenie apek w recovery I wipe . Co z tego że trzeba na nowo ustawiac jak działa jak szalony . Ja polecam jednak opengaps z aroma bo Zawiszę mozna coś dograc I tyle :) A i jeszcze bez roota można wywalic apki poprzez adb jednak po tym zostaje mały śmietnik . Najlepsza metoda to recovery mont I kasacja apki później wipe .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

czyszczenie apek w recovery I wipe . Co z tego że trzeba na nowo ustawiac jak działa jak szalony

Możesz rozwinąć ? Ciekawy temat :) ewnt może nowy oddzielny dla przejrzystości założyć ?

polecam jednak opengaps z aroma bo Zawiszę mozna coś dograc

Aroma zawiera niemal wszystko - czyli ewent usunięcie, a nie dogranie , na pewno o tą wersję chodzi ? 

Opublikowano (edytowane)

Więc tak . Masz recovery montujesz system idźiesz na partycję systemową I wywalasz dana apke . Apki masz /system/app oraz w /system/priv-app . I czasem śmieciowe apki są na specjalnej partycji o nazwie oem  .Później wipe I restart do systemu . Są też specjalne zipy z listą apek które robia to samo . Jednak nie masz kontroli w tym wypadku . Bo w zipie jest lista I z niej wszystko leci . Można liste edytować robic zipa . Co może być przydatne w kilku czyszczeniach . Ale na raz lepiej samemu to robic. Zanim zaczniesz kasowac poszukaj wyjaśnień co do czego są też spisy nazw apek wraz z wyjaśnieniem co do czego .

2

mam full z aroma i moge sobie dobierac co doinstalowac lub odinstalować . Właśnie ta opcja jest dla mnie spoko bo pobieram raz I mam w razie czegoś na szybko co dograć , nie ważne że wersja jest starsza .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

o to już widzę, że się pobawię :)

- może być TWRP ?

- wybieram MOUNT i ptaszkuje tylko System? bo podświetla się domyślnie: data, cache, persist, micro SD card

- który klawisz następnie: Select Storage czy Disable MTP, a może razmem ?

Opublikowano

Rzeczywiście jest menadżer i folder system, ale zawierający jedynie folder bin
Chyba zbrakło folderu data :) czyli finalnie ścieżki:
data/system/app i data/system/priv-app
W tej pierwszej jest kilka plaikacji, ale zainstalowanych przezemnie.. w tej drugiej pusto.
Gdzie szukać tych systemowych ?

Opublikowano

Rozumiem, brakuje mi tylko odp na wcześniejsze pytania...

Uzupełnisz od momentu:

Zaznaczyłem dodatkowo System w montowaniu i w końcu pokazało się znacznie więcej, jest w czym przebierać.

Wykonam kopię systemu i pobawię się.

Opublikowano

O o  to mi chodzilo :) milej zabawy 

. Jeśli chcesz się pobawic nie rób wipe A co kilka aplikacji restart .Tak byś nie przesadzil czasem się można pomylić . Pod koniec wipe i już ustawienia . Mając kopie mozna wiele porobic I sie nie martwic o awarię :) 

Opublikowano

Wiekszosc na xda znajdziesz ,troszkę na naszych. Forach . Ja pisze z telefonu w pracy i tu kiepsko było by z pomoca czysto podajaca źródła . Ciebie interesuje system dwie lokalizacje z apkami reszte załatwi wipe . Nie chce sie wypowiadać by bykow nie narobić ale to jest tak . System czyli całość systemu hihi frameworki czcionki ,dźwięki ustawienia .data jak pamietam tam są tez instalowane twoje aplikacje wraz innymi danymi innych aplikacji ale mogę się już mylić. Cache chyba coś ala tymczasowe .recovery no wiadomo . Boot to kernel .efs hmm nie wiem .

Opublikowano

Fafał super dzięki, że wydzieliłeś post dla przejrzystości !

Ok ok i tak wielkie dzięki za pomoc. Marcin Ziomek pisał, że wystarczy sam folder DATA. Pomyszkuje jeszcze po sieci, bo struktura mnie ciekawi. W windzie pobierasz obraz, wypalasz Rufus-em, czyścisz dysk czym popadnie i całkowicie do "zera", zakładasz chociaż jedna partycja NTFS...

odpalasz i już :)