Skocz do zawartości

Hybrid boot na jednej partycji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy da się tak ustawić Windowsa, żeby hybrid boot zapisywał tylko na jednej partycji?

Mam dwa dyski: jeden dysk podzielony na dwie partycje

na pierwszej C jest sytstem Windows 8.1, na drugiej D są dane, obie są ntfs

na drugim dysku ma Ubuntu

i teraz żebym mógł zamontować dysk D pod Ubuntu nie może tam być tych danych z szybkiego włączania Windowsa. Jak wyłączę szybkie uruchamianie Windowsa to jest OK pod Ubuntu. Ale wtedy strasznie długo się Windows uruchamia i zamyka. Do dysku C nie potrzebuję dostępu spod linuksa, a do dysku D tak. Czy da się to tak ustawić?

Opublikowano

standardowy czyli bez udziwnień z wybudzeniem i tymi innymi bajerami . czyli ładowanie systemu od początku do końca . Tak jak miał to w7 / vista i wcześniejsze systemy . 

Opublikowano

liczymy od końca załadowania biosu panie...

peritus nagraj filmik jak to startuje Ci w 2 sekundy bo no nie wierze  :P i jeszcze pełen restart od momentu uruchom ponownie  :D

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

jeszcze Cie trzyma sądziłem ze wczoraj na sb obaliłem wszystkie te mity , nie mój interes ze ktoś nie rozumie co to hybrydowy start a co to normalny start ( taki jaki ma wcześniejszy system ) Wiele piszesz o marketingu a sam jesteś jego ofiarą nie dająca sobie wytłumaczyć tego jak jest na prawdę .

Powtarzam po raz kolejny windows8.1 czy 8 przy wyłączonym hybryd bocie a o to założycielowi 

tematu chodzi bo ma linuxa i system nie widzi tak partycji ntfs 

taki system nie wystartuje szybciej niz 10 sekund . Możesz dawać jeszcze ile chcesz linków ale mówię Ci nie wystartuje i tyle 

przykładem tego jest powolny start 8.1 na dysku hdd w tym przypadku mamy aż cytuje : u mnie teraz na zwykłym dysku 8 sekund z włączonym i 45 sekund bez włączonego

Wiec o co ci dalej chodzi z tymi 2 czy jak w tym linku 4 sekundami z wybudzenia . 

Mamy offtop po raz kolejny sorki za zasmiecanie tematu ale marketing zbiera żniwa i nie zanosi sie by mu sie kosa stępiła hihih .

Opublikowano (edytowane)

Mamy offtop po raz kolejny sorki za zasmiecanie tematu ale marketing zbiera żniwa i nie zanosi sie by mu sie kosa stępiła hihih .

Niestety ale offtopy i wtopy pana peritusa to normalka, trzeba na to spojrzeć z ;).

Edit

Ależ to jest zaraźliwe!!!!

Zrobiłem dokładnie tak samo jak nasz "mętor"!!!!

Wtrącam się tam gdzie niepowininem.

Przepraszam :(

Edytowane przez nemo1960
Opublikowano

jeszcze Cie trzyma sądziłem ze wczoraj na sb obaliłem wszystkie te mity , nie mój interes ze ktoś nie rozumie co to hybrydowy start a co to normalny start ( taki jaki ma wcześniejszy system ) Wiele piszesz o marketingu a sam jesteś jego ofiarą nie dająca sobie wytłumaczyć tego jak jest na prawdę .

Powtarzam po raz kolejny windows8.1 czy 8 przy wyłączonym hybryd bocie a o to założycielowi 

tematu chodzi bo ma linuxa i system nie widzi tak partycji ntfs 

taki system nie wystartuje szybciej niz 10 sekund . Możesz dawać jeszcze ile chcesz linków ale mówię Ci nie wystartuje i tyle 

przykładem tego jest powolny start 8.1 na dysku hdd w tym przypadku mamy aż cytuje : u mnie teraz na zwykłym dysku 8 sekund z włączonym i 45 sekund bez włączonego

Wiec o co ci dalej chodzi z tymi 2 czy jak w tym linku 4 sekundami z wybudzenia . 

Biosu nie licz, bo działa NIEZALEŻNIE od systemu, wiec jaki sens? ŻADEN, HYBRYD BOOT jest fabrycznie właczony wiec jaki sens wyłączać? NIE WIEM, wyłącz hybryd boot (pierwotna wersja) w w7 to zobaczysz jak sie laduje... VISTA SP0 przy nim to XP ^^  wyłączony hybryd [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Ty cały czas liczysz jakoś dziwnie przykładowo wczoraj filmik 13 sekund dajmy na to bios 3 ok 5 sekund a reszta co przesył danych do nasa . Jest przesył danych ale to jest raptem kilka kb :P

sens wyłączenia jest taki ze linuxy nie odczytują tak partycji jak kolega napisał wcześniej nie montują mu partycji z po koślawionym ntfs'em i to nie jest jedyny przypadek już wcześniej napotkałem sie na takie cuda wianki . 

Więc on musi mieć wyłączony cały mechanizm przyspieszający start systemu . O czym cały czas trąbie pisząc ze 8.1 na ssd powinien mu sie załadować w 10 /11 sekund plus bios to powiedzmy od wcisniecia guzika do pulpitu minie mu jakieś 15 sekund . Nie zapominajmy o dodatkowych balastach jak antywirek i inne dodatki które też wpłyną na start systemu .

O tym jest ten temat i ta dyskusja . U mnie mając neta przez modem usb i po włączeniu przyspieszaczy dostępnych na mojej płycie musiałem po załadowaniu systemu wyciągnąć modem z usb i go zaś podpiąć bo całe te dodatki przyspieszające start uznały ze modemu nie muszą inicjować, wiec jest sens wyłączenia by później sie nie gimnastykować . Tak samo jak kolega hiihih nie bedzie specialnie wchodził do biosu przed uruchomieniem windy by zmienić start na hybrydowy a jak bedzie chciał z ubunciaka podziałać to zaś spacer do biosu i hybryda mode off . Cały ten mechanizm jest stworzony pod promocje windowsa , po to by instalować w8 bo zaś nowe partycjonowanie dysków nie pozwala instalować w7 . i jak widać hybrydowy bot też stwarza problemy linuksowi nie wspominając juz ze uefi też z początku nie pozwalało na instalacje linuksa . ot tyle ja uznaje temat za wyczerpany :E

Opublikowano

dysku  ssd nie zamierzam kupować,

teraz wyłączyłem opcję szybkiego uruchamianai w Windowsie i nie kłócą się oba systemy,

ale temat chyba nie jest wyczerpany bo pytałem czy jest możliwość żeby sobie ten Windows robił z dyskiem C co chce a pozostawił w spokoju dysk D i nie zaśmiecał ntfs-u gdy spowrotem włącze szybkie uruchamianie

Opublikowano

start hybrydowy nie licze płyty obsługuja ale ja mam to rownież wyłaczone, bo moje gpu jest niekompatybilne z tym... wiec nie rozumiem o co ci chodzi rafał...  boot fast na p-łycie off, w systemie off nie czaje o co ci chodzi... co do linuxa, odczyt z ntfs istnieje na linuxie bez problemu a nawet zainstalowac sie da ^^

plik kilka KB, ale obciążenie cpu inaczej wskazuje ^^ bo az 20% i 5,7mb - 20mb danych pakietowych, jak to jest kilka KB to ja jestem na prawde "spity" ;) 

zrozum, ze uruchamianie biosu trwa na róznych płytach róznie, jedne szybciej drugie wolniej, wiec sie nie liczy biosu a sam start z dysku... bo system masz na dysku zainstalowany a nie w biosie TAK czy NIE?  LINUX z MS zawsze sie gryzł, i tego nie zmienisz... ja bym wolał kupic jakiegoś pc za 100zł (sa takie z firm wydajne lGA 775) i tam postawic linuxa by żaden nie kolidowal, chociaz ja stawiałem u siebie linuxa i dziwne ze wszystko trybiło i sie nie gryzło a mam tez UEFI ^^

Opublikowano

z forum linuksa odsyłają mnie do forum windowsa he, he, ;)

na razie mam dwa rozwiązania

1 wyłączenie szybkiego uruchamiania windows

2. przy włączonym szybkim uruchamiania wykonywanie komendy ntfsfix w linusie przed każdym montowaniem dysku, to polecenie naprawia partycję i dysk montuje się bez problemu później, tylko podobno częste używanie tego może uszkodzić dane...

P.S. wiadomość dla nemo1960, ten problem mam na innym kompie, na desktopie, bo widzę, że pomagasz mi też w innym temacie z laptopem...

Opublikowano

z forum linuksa odsyłają mnie do forum windowsa he, he, ;)

na razie mam dwa rozwiązania

1 wyłączenie szybkiego uruchamiania windows

2. przy włączonym szybkim uruchamiania wykonywanie komendy ntfsfix w linusie przed każdym montowaniem dysku, to polecenie naprawia partycję i dysk montuje się bez problemu później, tylko podobno częste używanie tego może uszkodzić dane...

P.S. wiadomość dla nemo1960, ten problem mam na innym kompie, na desktopie, bo widzę, że pomagasz mi też w innym temacie z laptopem...

Hehe temat linuxa to dla mnie SF. Poprostu jest to dla mnie "inny świat" nie rozumiem i nie chcę zrozumieć :D

Opublikowano

start hybrydowy nie licze płyty obsługuja ale ja mam to rownież wyłaczone, bo moje gpu jest niekompatybilne z tym... wiec nie rozumiem o co ci chodzi rafał...  boot fast na p-łycie off, w systemie off nie czaje o co ci chodzi... co do linuxa, odczyt z ntfs istnieje na linuxie bez problemu a nawet zainstalowac sie da ^^

plik kilka KB, ale obciążenie cpu inaczej wskazuje ^^ bo az 20% i 5,7mb - 20mb danych pakietowych, jak to jest kilka KB to ja jestem na prawde "spity" ;)

zrozum, ze uruchamianie biosu trwa na róznych płytach róznie, jedne szybciej drugie wolniej, wiec sie nie liczy biosu a sam start z dysku... bo system masz na dysku zainstalowany a nie w biosie TAK czy NIE?  LINUX z MS zawsze sie gryzł, i tego nie zmienisz... ja bym wolał kupic jakiegoś pc za 100zł (sa takie z firm wydajne lGA 775) i tam postawic linuxa by żaden nie kolidowal, chociaz ja stawiałem u siebie linuxa i dziwne ze wszystko trybiło i sie nie gryzło a mam tez UEFI ^^

przesył danych i tych kilku kb jest w uefi . Przykładowo przy moim byłym upie 70kb/s wysłanie tych jak napisałeś 5,7-20mb  by trwało kilka minut a uwierz mi ze pogryzł bym dysk jak by mi z ssd startował wiecej niż 30 sekund . a musiał by startować by wysłać te dane :D czego nie robił . O biosie nie musisz mi tłumaczyć dokładnie wiem jak to działa , wiem czym są post ekrany a nie licze startu systemu dopiero jak pokaże sie "tapeta" logowania systemu . nie chce mi sie kłucić ale odpal menadżera zadań i zobacz ile masz czasu pracy systemu po starcie . Masz tam podany czas niemal idealnie bo jest ładowane zaraz po załadowaniu jadra i hal sprzętowej ( pierwszy zbieracz danych systemu windows , czas pracy systemu ) . Można dalej iśc i wybrać menu botowania . czyli po wyjściu biosu pokaże ci sie menu wybierasz dysk i masz pelen czas uruchamiania systemu . po za tym windows uruchamiający sie ładuje do pamieci około 800 mb wiec przy minimalnej predkosci kopiowania małych plików 100mb/s daje nam to 8 sekund . a nie rzadko kopiowanie małych plików na ssd spada do bardzo małych predkości rzędu 30mb/s a oboje wiemy ze kopiowanie małych plików na windzie jest bolesne :P 

co do instalacji linuksa na ntfs pewnie jest taka opcja ale po co robić to skoro mamy  do wyboru lepsze , szybsze systemy plików . Cały problem polega na sterowniku ntfs użytym w linuksie ( nazwy nie pamietam i niechce mi sie grzebać w systemie by ją znaleść ) ten sterownik jest starszy bo wczesniej nie było problemów i potrzeby do kombinacji . Możliwe ze zostanie to dodane by sobie radził z ntfs i oznaczeniami partycji przez w8,1 hybrydowy boot . 

No własnie po co wydawać kase na dodatkowy komputer i na całe peryferia , przecież nie bedzie podpinał monitora klawiry myszy by odpalić linuksa . Bo to by dopiero trwało .

Taki jest ms , na robili by umilić życie innym tym co chcą mieć prócz windy jakiś jeszcze system nawet starszy ich produkt ma problemy  . Co tu zrobić a no nic tylko pogodzić sie z tym ze maja w d.. resztę systemów i działać tak jak się da mimo ułomności  bo nie ma sie sprawnego szybiego uruchamiania systemu , mimo ze ma sie mbr a nie cudownie lepszy gpt . Trzeba zejść na ziemie bo ms ma swój monopol i swoje zapędy do tego . Albo masz windę samą albo masz inny system i masz problemy wybór należy do ciebie . 

Ja bym osobiście wybrał wyłączenie wszystkiego i dwa systemy na jednym dysku , w sumie miałem tak pewien czas i było w porządku . Nic więcej się nie gryzło do czasu aż zdecydowałem ze nie potrzebuje już windowsa a linux w zupełności mi wystarcza do tego co ja chce . 

I dla tego upieram sie przy swoim ze system z ssd bedzie ładowal sie te 10 sekund , bo miałem wszystko wyłączone ( nawet nie miałem hybrydowego startu bo korzystam z integry ) i tak to było panoćku . 

Opublikowano

Hybryda u mnie nie działa na pełnych obrotach (właczona) bo gpu mam niekompatybilne... (NV 7xx) ^^ to dopiero zapier*** ale mówie, wyłaczyłem na filmiku all nawet w systemie samym... (uprzedzam pytanie, mozna ^^), na właczonym hybrydzie mam 1s szybciej...  co do systemowego sprawdzania to ci wyjdzie od całkowity czas z biosem liczony od właczenia przyciskiem (analiza uefi)... nie tak sie mierzy ^^

Opublikowano

nie jest z liczeniem biosu a systemu :P nie moze byc coś zainicionowane wczesniej niz jajo i hal :P dla tego czas pracy systemu jest prawie idealnym pokazaniem ile sie system ładuje :D wiec zobacz tam a po zatym winda ma od tego też dziennik ale tego trzeba by poszukac w necie :D tu na przykład masz jak korzysta sie z dzienników windows 7 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

haha, no nie... UEFI ma układ napiecia kontroli, UEFI inaczej działa od standardowego biosu opartego na dosie.. do tego gdy masz hdd podpiety równiez do "dopina" bo liczy całkowity stan zatrzymania pracy a wiadomo ze ssd jest szybszy od hdd... zób sobie test, odepnij hdd i zostaw sam ssd, zmierz długosc z ładowaniem biosu poitem bez i z hdd...zobaczysz jak ma sie to do tego "licznika" ^^ to co podąłes to jest to czyli ten licznik w w8 ale mówie jak to działa... bo sam testowałem...

PS: możliwe że płyta nie wspiera tych nowcyh technologii, wiesz p67 to troche stary chipset jak amd 770 czy 880

Opublikowano

bedę sie z Toba kłócił bo Cie lubię :P

co ma piernik do wiatraka no chyba tylko to ze są z Torunia hihiih

widzisz w tym linku co podałem czas uruchomienia systemu mierzy ale dobra wywalmy hdd wywalmy monitor bo system musi załadować sterowniki i wyświetlić pulpit 

co jeszcze możemy wywalić ,no tak karta dźwiękowa tez nie potrzebna :P wróćmy do ery rezania w kamiennej tabliczce bo tam nie ma biosu i nie ma testu z jakim mamy do czynienia procesorem , jest kawał żelaza i młoteczek 

możemy sporo wywalać i pisać bzdur ale nie zapominaj , wyczyny a przeciętny kowalski to są wielkie różnice .

tak po za nawiasem mój e6750 miał szynę fsb ponad 540 mhz i co działał a nie przechodził testu w prime 

są wyczyny i jest normalne użytkowanie 

a nie pozbawienie wszystkiego by udowodnić komuś swoją racje 

Opublikowano

jak wszystko, pamietaj, "diabeł tkwi w szczegółach", to one dedycuja czesto w tej kwestii kompatybilności czy poprawnego dzialania... ;) np. wszędzie fx wypadaja źle ok, ale sa "robione" na sterach beta, dlaczego nie na finalnych? albo by przetestowac gre wrzucaja monitory 55"  kto takie kupuje? rozumiesz o co biega mi z tym? przecietny user nawet nie rozwózni grania na amd czy intelu jak mu nie pokażesz... kiedys zrobili tkaie testy fgdzie była fx-8 i 3770k...i o identycnych podzespołach... 80% nie zauwazyło różnicy... 15% jak im sie pokazało niedowierzanie a 5% powiedziało bo to nie ma znaczenia...

Opublikowano

Trzeba zejść na ziemie bo ms ma swój monopol i swoje zapędy do tego . Albo masz windę samą albo masz inny system i masz problemy wybór należy do ciebie .

Ja bym osobiście wybrał wyłączenie wszystkiego i dwa systemy na jednym dysku

i na tym można zakończyć temat, przy tym zostanę i pewnie niedługo przerzucę się na samego linuksa

muszę tylko opanować kilka nowych programów - jak kdenlive, gimp do obróbki video i zdjęć, które to często używam,

a w windowsie posługiwałem się magix video i photoshop...