Skocz do zawartości

Reanimacja Windows 8.1 po probie zmniejszenia rozmiaru partycji.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nioslem wlasnie pomoc online, majaca na celu zmniejszenie partycji systemowej w Windows 8.1. Do zmniejszenia uzylem EASEUS Partition Master, ktory jak zwykle poprosil o restart. Po wykonaniu restartu Windowsa juz nie ujrzalem - zamiast tego okno Odzyskiwanie, a w nim opcje:

- Nacisnij klawisz Enter w celu ponowienia proby

- Nacisnij klawisz F8, aby uzyskac dostep do ustawien uruchamiania

- Nacisnij klawisz Esc w celu przejscia do ustawien oprogramowania ukladowego UEFI

Niestety jestesmy ze soba za krotko, nie poznalismy sie jeszcze tak dobrze, nie bylo wczesniej okazji spotkac sie w takich okolicznosciach, wiec nie mam pojecia jak postapic mam z tym ekranem, wziawszy pod uwage, ze niose ta pomoc na odleglosc. Jesli ktokolwiek ma orient, coz moge poczac, by uruchomic system chocby w trybie awaryjnym, bede wdzieczny i moze uda mi sie uniknac srogiej kary.

Opublikowano

odpal recovery

Nie mam niestety pojecia w jaki sposob. Laptop jest nowy - ACER V5-573G - probowalem kombinacji Alt+F10 przy uruchamianiu, jednak nic to nie dalo. Wyskakuje tylko ekran z opcjami jak powyzej. 

Opublikowano

Pozostaje przywrócić całą partycję z recovery, jednak w tym modelu masz chyba tylko płytki recovery, które musisz zbootować i przywrócić z nich system (nie ma ukrytej partycji recovery). Jak nie, to pozostaje format :P

Opublikowano (edytowane)

F2 albo do instrukcji zajrzyj po cos ona jest no nie?

F2 to BIOS... Jak wiec mamm to rozumiec? Moze jakas dluzsza wypowiedz?

Edit:

Nie wiem o co kaman, ale kiedy tu zajrzalem poprzednio, powyzsza odpowiedz brzmiala: F2.

Zatem odnosnie apdejtu traktujacego o instrukcji - nie mam jej przy sobie, kobieta z laptopem jest daleko, instrukcja nie wiadomo gdzie...

Po cos to forum jest no nie? ;)

Dziekuje za odzew.

Pozostaje przywrócić całą partycję z recovery, jednak w tym modelu masz chyba tylko płytki recovery, które musisz zbootować i przywrócić z nich system (nie ma ukrytej partycji recovery). Jak nie, to pozostaje format :P

@razor, w tym modelu nie ma CD-ROM, jest prawdopodobnie tylko partycja recovery, jednak jest ona ode mnie okolo 200km, wiec nie mam jak tego stwierdzic osobiscie. W kazdym razie dziekuje za sugestie - w najgorszym wypadku wrzucimy swiezy system.

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

podlacz usb z live 7/xp i zobacz czy "widac" pliki systemowe

(moze tylko uwalil sie bootmgr - jezeli pliki, to format)

Montuje juz instalke Win 8 na pendrive'a. Odleglosc jednak jest zbyt wielka, wiedza po drugiej stronie niewystarczajaca, wiec czas poleciec na skroty, zachowujac kolor owlosienia. Rowniez dziekuje za sugestie - mozliwe, ze skorzystalbym gdybym fizycznie mial dostep do tego laptopa. Tymczasem - format.

Opublikowano

Od czego jest internet i pdfy z instrukcjami ? Google mi podpowiada,że on nie ma partycji recovery (wklep model laptopa i recovery).

Najwyrazniej masz racje. Google, internet - owszem, jednak tym razem sytuacja okazala sie zbyt stresujaca, zeby ze spokojem, produktywnie, skorzystac z tych wszystkich dobr. 

System zainstalowany, jakos. Utyralem sie okrutnie. 

Opublikowano

analiza, przygowanie wstepne i przystapienie do naprawy...

Ach tak, no to zaiste bystrzacha z Ciebie. Ale z czytaniem tekstu i wizualizacja przedstawionych w nim faktow, nie radzisz sobie juz tak wysmienicie... 

Wszystkiego dobrego @peritus i raz jeszcze dziekuje - swiat potrzebuje rowniez takich jak Ty, bohaterow. ;)