Jump to content

GIGABYTE GA-B250M-D3H - Brakuje troche sterowników pod Win10

Recommended Posts

Posted

Płyta główna: Gigabyte GA-B250M-D3H rev1.0 bios F9a (styczeń 2018)  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Brakuje mi sterowników systemowych które kiedys udało mi się zainstalować pod Windows 7.
Dziś próbuję tego samego z Windows 10 i nic.
Sterowniki nie pasują. Nie wiem gdzie ich szukać.
W systemie wgrane mam wszystko co jest na stronie Gigabyte'a a pomimo tego wiele urządzeń z płyty nadal nie działa. Wszystko w spojlerku niżej nie ma zainstalowanych sterowników.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

1. Najnowszy bios to F9b

2. Najnowsze firmware to B17.1218.1

3. Chipset zainstaluj ten: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

bo wszystko czego ci brakuje to właśnie z powodu jego braku

4. IMEI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

5. IRST: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

6. Audio ze strony MSI lub oficjalnej strony Realtek

7. Integra Intela czy masz kartę graficzną?

8. LAN ze strony MSI lub oficjalnej strony Intel

To wszystko co potrzeba.

Posted

Hmmm... Chipset masz faktycznie starszy bo 10.1.1.40, a na stronie MSI jest 10.1.1.45, ale to właśnie po to , aby wykrył wszystkie podzespoły. Nie jesteś jedynym, któremu nie wykrywa. Nawet niedawno odpisywałem w podobnym temacie.

Natomiast IMEI masz podany link do wersji 11.7.0.1065(instalator) i 11.7.0.1057(sterownik), a na stronie MSI jest 11.7.0.1054, więc...

Teraz IRST - podałem link do wersji 15.9.1.1018, a na stronie MSI jest 15.9.0.1015, więc...

... więc jak zwykle cudowny Win 10 oszukuje cię, wiedząc lepiej czego potrzebujesz. Dramat. :wacko:

Posted

Ja ci polecę program Driver Navigator, używam go na każdym serwisowanym sprzęcie, który do mnie trafia. Naprawdę rozwiązuję nim większość problemów ze sterami. Jest płatny, ale od czego są torrenty :) Jedyny minus, to że trzeba ściągać stery pojedynczo, nie da się zaznaczyć wszystkich naraz, no i leci dość wolno, metodą p2p. Jakby co to podaj na priv maila, to ci wyślę najnowszą wersję.