Jump to content

Recommended Posts

Posted

Siema. Od kolegi otrzymałem dziś replikę Charge 2+ (Bez loga , bez powłoki na membrany).. Przyjechał do mnie , wszystko fajnie. Tylko jak podkręcę bass ( wtedy nieźle działa jak na replikę - Jbl go bez podchodu) tylko tak jakby głośniki nie harczą tylko takie 'Puch Puch' Słychać. Czy to możliwe , że musi się odmrozić po mrozie ? ( Było bardzo zimno w pojeździe DPD )

EDIT: Wie ktoś jak zrobić tak jakby "Nakładki" na membrany ? Zamówić na Plexie i przykleić , wydrukować czy co ? (1 Raz mam głośnik BT z membranami , więc nie wiem jak  i z jakiego materiału )

Posted

Siema. Od kolegi otrzymałem dziś replikę Charge 2+ (Bez loga , bez powłoki na membrany).. Przyjechał do mnie , wszystko fajnie. Tylko jak podkręcę bass ( wtedy nieźle działa jak na replikę - Jbl go bez podchodu) tylko tak jakby głośniki nie harczą tylko takie 'Puch Puch' Słychać. Czy to możliwe , że musi się odmrozić po mrozie ? ( Było bardzo zimno w pojeździe DPD )

Zostaw go w temperaturze pokojowej na noc. Rano sprawdź czy nadal tak robi. Bardzo możliwe, że po prostu ta podróbka jest słabszej jakości / ma taką wadę i dlatego tak gra.

Na niższych głośniościach "Puch Puch" też występuje? :trollface: :trollface:

Jeśli nie to może być to wina tego, że powietrze z bass reflexu gdzieś zbyt mocno i za szybko wychodzi pod wpływem ciśnienia i nic z tym nie zrobisz.

Posted

Zostaw go w temperaturze pokojowej na noc. Rano sprawdź czy nadal tak robi. Bardzo możliwe, że po prostu ta podróbka jest słabszej jakości / ma taką wadę i dlatego tak gra.

Tylko , że tylko przy muzykach typu Bass Boosted się tak dzieje. Reszta cud malina. Opóźnienia mi tak nie przeszkadzają. A na YT jak widać , złej jakości aż tak że będzie trzeszczeć nie jest.

Na mniejszych nie zauważyłem żeby głośno było słychać to. Ale zauważyłem , że Membrana w malutkiej połowie z gumy jest a reszta tak jakby plastik okryty gumą ale cała membrana idealnie chodzi. A te dźwięki słyszę z głośników - nie Membran.

Posted

Czy ten głośnik ma otwór bass-reflex? Jeśli tak to na 99"% jest to jego wina. Znajdź go i spróbuj zatkać na czas grania bass-boosted i zobacz czy wtedy puch puch przestaje być słyszalne :D

Bass-reflex = Membrany jak pisałem. Zatykałem dłonią. Ale to z głośników , nie membran idzie. Przy membranach słyszę tylko Bass. A co najgorsze ten dźwięk jest taki jakby zasięg zrywało , a potrafi 10m na spokojnie .

Posted

Bass-reflex = Membrany jak pisałem. Zatykałem dłonią. Ale to z głośników , nie membran idzie. Przy membranach słyszę tylko Bass. A co najgorsze ten dźwięk jest taki jakby zasięg zrywało , a potrafi 10m na spokojnie .

Sprawdziłem ten model i on nie ma otworów bass-reflex. Wydaje mi się więc, że albo wada egzemplarza albo przypadłość samej podróbki, że tak słychać z uwagi na użyte materiały :)

Sprawdź na innym takim replikowanym głośniku. Zareklamować z wysyłką do Chin raczej się nie opłaca :D