Brudzio13 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Witam wszystkich! Kupiłem nowy sprzęt, chcę go sprawdzić ale najpierw jakiś dobry system, co polecicie ? i7-3720QM 2x Samsung M471B5273DH0-CK0 4 GB DDR3-1600 DDR3 SDRAM Radeon HD 7970M (2 GB) Dysk: LITEONIT LMT-128M6M mSATA 128GB SSD
Nieobecny Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Systemy są tak dobre jak je MS wyprodukował. Na taki sprzęt się nie instaluje żadnych kastrato/modów bo po co?
Miastowy Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Tutaj raczej czysty Windows 7 (64bit), dlaczego nie polecam na to np. 10? Odp - karta graficzna, za nowa to ona nie jest... nie wiadomo jak z sterownikami by było.
Brudzio13 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Okej to instalować czysty Windows 7 z 2011 czy może ten czerwiec 2017 z aktualizacjami chociaż ?
Miastowy Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 czerwiec 2017 z aktualizacjami
Brudzio13 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Dzięki, system jest, walczyłem trochę ze sterownikami ale już działa. Teraz dziwna akcja z temperaturami w OCCT po kilku sekundach błąd "temp. powyżej wartości maksymalnej" ok 90 stopni. W CS:GO też fpsy 100-140 skaczą na niskich, dziwne i nie wiem czy do wyczyszczenia tylko i do przesmarowania czy jednak może być coś z nim nie tak
Miastowy Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Rozumiem, że to używany laptop? W takim przypadku wyczyszczenie i zmiana pasty obowiązkowo. Nie wiesz co tam siedzi a na pewno ta procedura nie zaszkodzi. Co do pasty Arctic MX-2, MX-4 bądź Gelid Extreme (najlepiej tą, bo więcej jest w stanie zbić a te 2-3st to sporo w porównaniu np do tych wcześniej wymienionych) tak w skrócie.
Brudzio13 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Tak, tylko właśnie chciałem sprawdzić go na spokojnie bo teraz mogę go zwrócić jeszcze. Nawet się ciepły nie robi, ale wystraszyły mnie te temperatury. Sprzedający był w porządku, mówił że jeszcze z tydzień temu odpalał fife 18 i było okej, ale teraz dzieciak po prostu i ten laptop leży prawie cały czas. Mam też podkładkę 5-wentylatorów i tanio go dorwałem jak na te specyfikacje, ale nie chcę też się wpakować w coś, a nie znam się jakoś super.
Miastowy Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 A wentylatory w ogóle pracują? Sprawdź w jakim stanie są wentylatory (czy nie mają kurzu etc) jeżeli masz możliwość otwarcia klapy serwisowej (o ile nie ma "plomby" gwarancyjnej, bo w razie oddania może się przyczepić). Kiedyś kolega tak miał a w środku kłęby sierści zwierzęcej...
Brudzio13 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Pracują, słychać właśnie oprócz tych dziwnych temp w OCCT, cała reszta w porządku, no jeszcze te FPSy ale myślę, że to jeszcze sterowniki może nowsze, ustawienia i to wyczyszczenie i przesmarowanie. Tak to śmiga aż miło i nic kompletnie się nie dzieje, a nie wiem czy bezpiecznie jakoś mogę go jeszcze sprawdzić ?
Miastowy Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Skoro słychać a laptop się nie grzeje to powinno być w porządku. Co do sterowników to nie jest tak, im nowsze tym lepiej, słyszałem przypadki, że właśnie gorzej chodziło ale spróbuj i napisz co i jak. System możesz potraktować DISM++, jeżeli chcesz się nim pobawić (to jest bezpieczny program, nie narobisz sobie tym szkód). Wyczyścić układ chłodzenia i wymiana past jak najbardziej (tzn ja bym wymienił dla świętego spokoju).
Brudzio13 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Też tak myślę, sprzedający sam się odezwał jak tam i chcę dorzucić płytkę oryginalną ze sterownikami i instrukcje, a nawet pastę gelid i płyn, a kupił z 3 miesiące temu z myślą o wymianie więc powinno być w porządku. Tylko wole chyba oddać gdzieś na przegląd i smarowanie do specjalisty. Nie chcę go bardzo oddawać bo dużo mniej niż 2k, a czytałem już że kompatybilny z gtx 1060, a mega że takiego starego lapka można tak upgradować
Nieobecny Opublikowano 10 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2017 Oryginalne sterowniki są mocno przestarzałe. Załóż osobny temat z prośbą o sterowniki. Czyszczenie układu chłodzenia oraz wymiana past i termopadów obowiązkowo.
Rekomendowane odpowiedzi