psychnine Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Witam, borykam się od jakiegoś czasu z pewnym problemem i nie do końca rozumiem o co chodzi. Po instalacji Win 8.1 Pro (wcześniejszej, grudniowej wersji oraz marcowej poprawki Spring 2014) zaczęły się problemy z bootowaniem systemu. Często przy włączaniu sprzętu zamiast bootować z lokalnego dysku, odpala mi pxe (ostatnia pozycja w kolejnosci), albo wywala dzikie błędy I/O (jakoby usterka urządzenia, jakiś problem z sektorami). Dopiero za którymś razem podczas kolejnych restartów poprawnie odpala się win. Czy może to być zwiastun jakichkolwiek kłopotów sprzętowych związanych z twardym? Przy wcześniejszej instalacji wersji grudniowej występował problem 100%-owego zużycia dysku. Nie pomogło wyłączanie usług, nie pomogły defragmentacje i jakiekolwiek inne działania. Jest możliwość, żeby spaskudziło się coś z MBR'em? Dzieje się to zawsze po aktywacji KMS'em z konsoli, choć nie wiem, czy to ma jakikolwiek wpływ. Co więcej - jeśli system już działa i laptop jest włączony przez jakiś czas, to restarty oraz wyłączanie i ponowne włączanie przebiegają bez problemów. Nie wywala się wtedy pxe i wszystko gra.Może ktoś ma/miał podobne rozterki i uraczyłby mnie jakimkolwiek tropem/solucją. Mam nadzieję, że to jednak nie kwestia sprzętowa, no ale na to jestem przygotowany.. Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam. Cytuj
nemo1960 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Sprawdź dysk np. HD Tune. :[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
psychnine Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Quick scan nic nie wykrył, na noc puszczę normalnie, bo to trwa kilka godzin, także zobaczę co wyjdzie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi